Κάθε μέρα αναρτώνται και νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr, επιβεβαιώνοντας και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές υπολογίζεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων να φτάσουν τις 40.000 έως το τέλος του χρόνου.
Δεν είναι μόνο οι προβλέψεις που αποτυπώνουν θεόρατα νούμερα, αλλά και τα γεγονότα. Θυμίζουμε ότι το 2023 οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν στις 36.000 ακίνητα. Ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι η αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται funds και εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 71,186 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι που θέλουν να εισπράξουν μέσω των πλειστηριασμών τα funds.
Πιο συγκεκριμένα, για το πρώτο εξάμηνο του 2024 πάνω από 9.000 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό. Από αυτά, περίπου 4.000 αφορούν κατοικίες ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και άλλα.
Αυτά τα νούμερα δείχνουν πως η κυβέρνηση με ένταση συνεχίζει, πανελλαδικά, να “βγάζει στο σφυρί”, χιλιάδες ακίνητα και κυρίως σπίτια. Και το κάνει αυτό ακόμα και στις περιοχές όπου ο πληθυσμός τους έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί 104 κατοικιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και περίπου 90 αγροτεμαχίων. Ενώ έχουν αναρτηθεί, συνολικά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 342 πλειστηριασμοί κάθε κατηγορίας ακινήτων, με τον αριθμό να ανεβαίνει καθημερινά καθώς προστίθενται και νέοι. Το ότι μεταξύ των προς εκποίηση ακινήτων περιλαμβάνονται και ακίνητα που επλήγησαν βαριά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδίστακτα εφαρμόζει την πιο ανάλγητη αντιλαϊκή πολιτική.
Η ίδια πολιτική έχει εφαρμοστεί και στον Δήμο Μινώας Πεδιάδας της Κρήτης, δηλαδή στο βαριά χτυπημένο από τους σεισμούς Αρκαλοχώρι. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr έχουν ήδη αναρτηθεί 17 πλειστηριασμοί κάθε είδους ακινήτων (σπίτια, οικόπεδα, χωράφια, καταστήματα κλπ).
Με την καταιγίδα πλειστηριασμών η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις τράπεζες και τα funds, και επιδιώκει να εξαλείψει τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν στη διαδικασία των πλειστηριασμών, κυρίως λόγω του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων. Έτσι από ό,τι φαίνεται ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των δικαστηρίων στη δικαιοδοσία ιδιωτών δικηγόρων. Το μέτρο αυτό θα έχει στόχο από τη μια την επιτάχυνση των διαδικασιών, κατά περίπου έξι μήνες, καθώς οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν τα έγγραφα για την έκδοση διαταγής πληρωμής στα αρμόδια δικαστήρια. Από την άλλη, ένα τέτοιο μέτρο θα μηδενίσει το κόστος για τους επισπεύδοντες (τράπεζες και διαχειριστές δανείων), μιας και θα μπορούν να εκδίδουν χωρίς τα δικηγορικά έξοδα τις σχετικές αποφάσεις, αφού η πλειοψηφία των εταιρειών αυτών έχουν δικηγόρους που δουλεύουν ήδη με κάποια μορφή μόνιμης συνεργασίας μαζί τους.
Ταυτόχρονα, επιστρατεύεται και η κυβερνητική τρομοκρατία για να καμφθούν οι αντιστάσεις στις αρπαγές λαϊκών κατοικιών. Άτομα που προβάλλουν αντίσταση και διαμαρτύρονται καταδικάζονται από τα δικαστήρια και τους ασκούνται διώξεις, ενώ ΜΑΤ αποστέλλονται σε εξώσεις από κατοικίες και γίνονται συλλήψεις. Χαρακτηριστική είναι η στάση της κυβέρνησης τόσο στην πρόσφατη περίπτωση της Ιωάννας Κολοβού, στου Ζωγράφου, που παραπέμφθηκε σε δίκη για διατάραξη οικιακής ειρήνης κατά τη διάρκεια της εντολής έξωσης από το σπίτι της. Όσο και η έξωση του 81χρονου ανάπηρου συνταξιούχου και της οικογένειάς του, από τα Φλογητά Χαλκιδικής, για την οποία μάλιστα στήθηκε και ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση, για να καταφέρουν να τους βγάλουν από το σπίτι τους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει κάθε νομική και κατασταλτική βοήθεια στις τράπεζες και τα funds για τη γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της λεηλασίας της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το