Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει και το νερό

Όχι στο νέο έγκλημα που σχεδιάζεται

Ενώ είναι ακόμα νωπό το χώμα απ’ το αίμα των δολοφονημένων στα Τέμπη, η κυβέρνηση προχωράει στο ξεπούλημα και του νερού, αποδεικνύοντας ότι τα δάκρυα που χύνει για τα αθώα θύματα των Τεμπών είναι ψεύτικα. Και αυτό γιατί τεράστιο ρόλο στο έγκλημα έπαιξε η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ με τις αποφάσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 20 περίπου χρόνια.

Με το νόμο που ψήφισε λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, η κυβέρνηση, μετά την παταγώδη αποτυχία στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη δουλική υποταγή στα μονοπώλια των ΑΠΕ, επιχειρεί, με διάφορα κόλπα, να παρακάμψει ακόμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ που απαγορεύουν ρητά το ξεπούλημα του νερού, αφού σύμφωνα και με το αστικό Σύνταγμα είναι υπόθεση των Δήμων και του κράτους.

Επεκτείνει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ώστε να αναλάβει να ρυθμίζει και τις αγορές του νερού και των σκουπιδιών, να προχωρήσει δηλαδή στο ξεπούλημά τους.

Με το νέο νόμο επιχειρούνται τα εξής:

Πρώτον, και το νερό περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στο υπερταμείο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπούλησε όλο το δημόσιο πλούτο για 100 χρόνια!

Δεύτερον, περνάνε στην ΡΑΑΕΥ και όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης (ΔΕΥΑ) και αποχέτευσης, έτσι ώστε να βρίσκονται κάτω απ΄ τον ασφυκτικό έλεγχό της, αφού άλλωστε οι ΔΕΥΑ θα πληρώνουν χαράτσι στην ΡΑΑΕΥ επί του τζίρου του, είτε έχουν κέρδη είτε ζημίες. Ήδη ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Τρίτον, η ΡΑΑΕΥ θα κάνει τις αναγκαίες μελέτες για να κάνει έλεγχο στην κοστολόγηση και τιμολόγηση των τιμολογίων, δηλαδή θα ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Τέλος θα ανοίξει ο δρόμος για την εντατικοποίηση στο χώρο της δουλειάς, στη μεγάλη μείωση του προσωπικού και την επέλαση των εργολάβων, κάτι που ήδη γνωρίζουμε καλά στο χώρο της εταιρείας.

Από τη στιγμή που το δημόσιο αγαθό του νερού μπήκε στη σφαίρα των πολυεθνικών εταιρειών, στις εταιρικές αίθουσες συσκέψεων και στο Χρηματιστήριο, η λέξη «νερό» πέρασε στη διαχείρισή τους. Σημειώνουμε πως, όπου οι «επενδυτές» πήραν στα χέρια τους τις δημόσιες επιχειρήσεις (Βολιβία, Χιλή, Πορτογαλία κ.α.), η τιμή του νερού εκτοξεύτηκε μέχρι και 400%!!

Στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, με τα οξύτατα προβλήματα ύδρευσης, ο υδροφόρος υπόγειος πλούτος έχει πλουσιοπάροχα δοθεί εδώ και χρόνια από το κράτος και τους Δήμους στις μεγάλες επιχειρήσεις νερού -που το εξάγουν κιόλας σε 20 χώρες- και που μια απ΄ αυτές επισκέφτηκε χτες ο Μητσοτάκης, στέλνοντας το σχετικό μήνυμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μπροστά σε αυτή την καταστροφική εξέλιξη και γνωρίζοντας τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων στη ΔΕΗ, την τρομακτική αύξηση των τιμών, τη διάλυση του ΟΣΕ με το ξεπούλημα του στους Ιταλούς, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για να μην περάσουν τα νέα κυβερνητικά σχέδια. Οφείλουμε ακόμα να ξεσκεπάσουμε και όλους αυτούς που σήμερα κάνουν ότι μας υποστηρίζουν, ενώ πριν λίγα χρόνια μας έσφαζαν με το μπαμπάκι..

  • Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί!
  • Υγεία, Παιδεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό
  • Να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης που ξεπουλάει και το νερό!

Η μοναδική απάντηση μπορεί να δοθεί μόνον

μέσα από τους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων και του λαού

Γιάννενα 6 Απρίλη 2023

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το