Οι νέες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα στρατόπεδα προσφύγων σε Χίο και Λέσβο αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την ακροδεξιά και κτηνώδη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες. Τα κέντρα των προσφύγων, αφού μετατράπηκαν σε απέραντους λασπότοπους, στη συνέχεια σκεπάστηκαν από το πολικό ψύχος του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας. Η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα ηλεκτροδότησης στις προσφυγικές δομές με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να αναγκαστούν να περάσουν τα βράδια τους στις σκηνές τους χωρίς να έχουν τρόπο να ζεσταθούν ή με άλλους να φτάνουν στο σημείο να προσπαθούν να ανάψουν φωτιές για να προστατευτούν από το κρύο.

Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που βιώνουν οι πρόσφυγες αποτελεί και το γεγονός ότι ακόμα και η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, που φημίζεται και αυτός για την ιμπεριαλιστική του υποκρισία, αναγκάστηκε να μιλήσει για το προσφυγικό δράμα. «Ο παγωμένος χειμώνας είναι πιο βαρύς στα νησιά του Αιγαίου: οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη Λέσβο είναι γυναίκες και παιδιά. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον καταυλισμό ο οποίος αντικατέστησε την Μόρια, αλλά οι 7.300 κάτοικοί του βιώνουν ζοφερές συνθήκες εν μέσω κρύου…».

Τα παραπάνω, πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν καθαρή υποκρισία, αφού ο ΟΗΕ δεν έχει βγάλει τσιμουδιά για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν τα προσφυγικά καραβάνια, ταυτόχρονα αποτελούν και μια υπερβολικά ωραιοποιημένη περιγραφή της πραγματικότητας, αφού η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες θέτουν την ίδια τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση, αφού τους στρίμωξε σαν τα ζώα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής, στη συνέχεια τους άφησε έκθετους απέναντι στην πανδημία και τώρα στο έλεος των καιρικών συνθηκών χωρίς να μπορούν καν να ζεσταθούν.

Η ακροδεξιά άλλωστε πολιτική της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό με τη γνωστή -για τις ρατσιστικές της τοποθετήσεις- Σοφία Βούλτεψη να τοποθετείται στη θέση της υφυπουργού στο υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, με τις κατά καιρούς δηλώσεις της να χυδαιολογεί απέναντι ακόμα και σε πνιγμένους πρόσφυγες. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια και ακόμη χειρότερη ένταση την αντιπροσφυγική της πολιτική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το