Η κυβέρνηση της Κούβας κατήγγειλε την παρουσία πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική κλιμάκωση».

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το υποβρύχιο μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο την Τετάρτη και παρέμεινε μέχρι το Σάββατο.

Η παρουσία του υποβρυχίου «καθιστά επιτακτική την ανάγκη να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο στρατιωτικός λόγος πίσω από αυτή την ενέργεια σε αυτή την ειρηνική περιοχή του κόσμου, σε ποιον στόχο στοχεύει και ποιος είναι ο στρατηγικός σκοπός που επιδιώκει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο προειδοποίησε για τον «κίνδυνο» που εγκυμονεί «η παρουσία και η κυκλοφορία πυρηνικών υποβρυχίων» στην περιοχή της Καραϊβικής. Περιέγραψε επίσης τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή ως «απειλή για την κυριαρχία και τα συμφέροντα των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είπε: «Δεν συζητάμε -τουλάχιστον από αυτό το βήμα- την κίνηση των αμερικανικών στρατιωτικών πόρων».

Παρέπεμψε για περαιτέρω ερωτήσεις στο Πεντάγωνο, το οποίο δεν απάντησε σε αίτημα του Al Jazeera για σχολιασμό.

Τον Ιούνιο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Αβάνα διαπραγματευόταν με το Πεκίνο για μια πιθανή κοινή στρατιωτική εγκατάσταση στο νησί. Αυτό έγινε μετά την αναφορά της εφημερίδας για μια υποτιθέμενη κινεζική επιχείρηση κατασκοπείας με έδρα την Κούβα.

Μετά από μια αρχικά θολή απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε ότι η Κίνα διατηρούσε εγκαταστάσεις συλλογής πληροφοριών στην Κούβα για χρόνια, οι οποίες αναβαθμίστηκαν το 2019.

Τόσο η Αβάνα όσο και το Πεκίνο έχουν απορρίψει τον ισχυρισμό.

«Παράνομη στρατιωτική κατοχή»

Στη δήλωση της Τρίτης, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «παράνομη στρατιωτική κατοχή» του Κόλπου του Γκουαντάναμο, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

Περίπου 117 τετραγωνικά χιλιόμετρα (45 τετραγωνικά μίλια) γης κατά μήκος του κόλπου έχουν καταληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις από τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο το 1898.

Μια ναυτική βάση ιδρύθηκε αργότερα εκεί το 1903 και μια στρατιωτική φυλακή άνοιξε το 2002 για να στεγάσει «εχθρικούς μαχητές» κατά τη διάρκεια του δύο δεκαετιών «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις της Τρίτης, το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο εξυπηρετεί μόνο «την αγανάκτηση για την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κούβας».

«Η πρακτική χρησιμότητά του τις τελευταίες δεκαετίες περιορίστηκε στη λειτουργία του ως κέντρο κράτησης, βασανιστηρίων και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεκάδων πολιτών από πολλές χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα ζητήσει το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, η οποία έχει δεχθεί ευρεία κριτική για την επ’ αόριστον κράτηση των κρατουμένων και τις απάνθρωπες συνθήκες.

Τον Ιούνιο, η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Fionnuala Ni Aolain είπε ότι η μεταχείριση των υπόλοιπων 30 κρατουμένων στο Γκουαντάναμο ήταν «σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική».

Η τελευταία δήλωση της Κούβας έρχεται επίσης στη διετή επέτειο των σπάνιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, που τροφοδοτούνται από μια οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από την πανδημία του COVID-19.

Η Κούβα βρίσκεται κάτω από εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ από το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση τοποθέτησε βαλλιστικούς πυραύλους στο νησί, κάτι που απείλησε να πυροδοτήσει μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τα όπλα αργότερα αποσύρθηκαν.

Πληροφορίες: Al Jazeera και πρακτορεία ειδήσεων

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το