Μ-Λ ΚΚΕ Κομματική οργάνωση  Ικαρίας

ΔΑΣΙΚΟΙ   ΧΑΡΤΕΣ

Οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν. Πάνω από το 80% της επιφάνειας της Ικαρίας χαρακτηρίστηκε δάση. 

Σκανδαλώδης επιχείρηση αναδιανομής και καταστροφής της γης σ όλη τη χώρα.

Χωράφια, κτήματα, αυλές σπιτιών, χέρσες εκτάσεις που ποτέ δεν γνώρισαν δένδρο αλλά και βράχια, όλα στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Το κράτος επιχειρεί να αρπάξει βίαια χιλιάδες περιουσίες νοικοκυριών. Η επίθεση της κυβέρνησης της δεξιάς, μέσω των δασικών χαρτών, ήταν και παραμένει τέτοιας έκτασης και έντασης ώστε άναυδοι οι μικροϊδιοκτήτες να διαπιστώνουν ότι δεν κατέχουν τίποτα. Στη συνέχεια με μοναδικό θράσος, προτρέπει τώρα η κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν «αντίρρηση», να προσφύγουν δηλαδή σ αυτούς που χαρακτήρισαν τα χωράφια τους δάση, ξοδεύοντας χρήματα, χωρίς καμιά βεβαιότητα ότι θα αποχαρακτηριστούν.

Ποιος είναι ο στόχος της λυσσαλέας επίθεσης της κυβέρνησης στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και γενικά στους μικροϊδιοκτήτες γης. Την έπιασε πόνος για τα δάση; Όχι βέβαια. Εδώ μια φωτιά μόνο σ όλη τη χώρα και την άφησαν να αφανίσει 70 χιλιάδες στρέμματα δάση. Ο στόχος φανερώνεται στο νόμο 4280/2014, με τον οποίο τα δάση επιτρέπεται να ισοπεδωθούν και να τσιμεντοποιηθούν: «…εφόσον πρόκειται, (εκτός άλλων)…  για την κατασκευή και εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων την κατασκευή και εγκατάσταση έργων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), περιλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών…..) κλπ, κλπ «αναπτυξιακά» έργα όπως μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Πρώτα λοιπόν θα χαρακτηρίσουν τα πάντα δάση, αφαιρώντας τα από τους ιδιοκτήτες τους και μετά θα τα διαθέσουν- χαρίσουν στα αρπακτικά της «ανάπτυξης» που θ αφήσει πίσω της χιλιάδες εξαθλιωμένους αγρότες, κτηνοτρόφους, μικροϊδιοκτήτες και καμένη Γη με ότι φυτρώνει και ζει πάνω της αλλά και μέσα της.

Μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση δόθηκε από τους αγρότες της Κρήτης, με τη διοργάνωση μαζικών και συνεχών κινητοποιήσεων, με συλλαλητήρια, μηχανοκίνητες πορείες, καταλήψεις, σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά. Ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων ήταν μεγαλειώδεις και οι μαζικότερες από την μεταπολίτευση κι εδώ, έτσι που ανάγκασαν την κυβέρνηση να στείλει τον υπουργό ενέργειας να κατευνάσει με υποσχέσεις το αγωνιστικό κλίμα. Στην πραγματικότητα δεν δεσμεύτηκε για την απόσυρση των δασικών χαρτών που ήταν και το βασικό αίτημα αλλά ότι με υπουργική απόφαση θα εξαιρούσε από τους δασικούς χάρτες τις αγροτικές εκτάσεις με φρύγανα και.. ασπαλάθους. Όμως και η μισή αυτή δέσμευση σήμερα παραμένει μετέωρη αφού ο υπουργός σε δηλώσεις του κάνει λόγω για… «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια κατεύθυνση. Μάλιστα «βρήκε» συμμάχους της και την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) που…. απειλούν με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ), αν βγει υπουργική απόφαση που θα ακυρώνει τα «φιλοδασικά» μέτρα που τάχα παίρνει η κυβέρνηση.

Έτσι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχοντας μεγάλη ιστορική και ιδεολογική παράδοση στις μεθοδεύσεις του εγκλωβισμού των λαϊκών αγώνων, επιδιώκει να δείξει ότι δήθεν υποχωρεί μπροστά στην «απειλή» της προσφυγής στο ΣΤΕ και στην πράξη ακυρώνει όλες τις δεσμεύσεις που έκανε προφορικά, για να ξεγελάσει τους αγρότες.

Απέναντι σ αυτή την πολιτική που σαρώνει τα πάντα, απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης σ αυτούς που αγωνίζονται, ο μόνος δρόμος είναι η μαζική ενωτική παρατεταμένη αντίσταση μέχρι να πάρει πίσω τους «δασικούς της»  χάρτες. 

ΝΑ  ΔΟΘΕΙ  ΤΕΛΟΣ  ΣΤΟΝ  ΕΜΠΑΙΓΜΟ

ΝΑ  ΠΑΡΕΙ  ΠΙΣΩ  Η  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΤΟΥΣ  ΔΑΣΙΚΟΥΣ  ΧΑΡΤΕΣ

ΟΧΙ  ΣΤΑ  ΝΕΑ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ  ΧΑΡΑΤΣΙΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΒΟΛΟ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ  ΤΩΝ  ΚΤΗΜΑΤΩΝ  ΜΑΣ  ΑΠΟ  ΤΑ  ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ

ΟΧΙ  ΣΤΗΝ  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΗΣ  ΓΗΣ ΜΑΣ

ΜΑΗΣ 2021

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το