Οι τοπικοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν την Πέμπτη μια λίστα με 388 άτομα που παραμένουν ακόμη αγνοούμενα

Την Πέμπτη, η κομητεία Μάουι των ΗΠΑ υπέβαλε μήνυση κατά της ενεργειακής εταιρείας Hawaiian Electric Company για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 115 ανθρώπους στο νησί Μάουι.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η εταιρεία, μια κερδοσκοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας που εξυπηρετεί το 95% της πελατειακής βάσης της Χαβάης, προκάλεσε αστικές ζημιές «στη δημόσια περιουσία και τους πόρους της κομητείας που προκλήθηκαν από πρόσφατες πυρκαγιές στο Μάουι, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών στη Λαχάινα και στην Κούλα».

“Η μήνυση ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν εξ αμελείας αποτυγχάνοντας να απενεργοποιήσουν το ηλεκτρικό τους δίκτυο παρά την προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με Κόκκινη Σημαία στις 7 Αυγούστου”, ανέφερε η κομητεία, προσθέτοντας ότι η αγωγή ισχυρίζεται περαιτέρω ότι οι ηλεκτροφόρες γραμμές της εταιρείας, που είχαν κατεδαφιστεί αλλά ήταν ενεργοποιημένες, πυροδοτούσαν ξηρά υλικά, όπως γρασίδι και χαμόκλαδα, προκαλώντας τις πυρκαγιές.

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης την αδυναμία συντήρησης του συστήματος και του δικτύου ηλεκτροδότησης, που οδήγησε σε βλάβες στο σύστημα, οι οποίες προκάλεσαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στις 8 Αυγούστου.

Οι πυρκαγιές στο Μάουι είναι οι πιο θανατηφόρες στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από έναν αιώνα και η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης. Οι πυρκαγιές έχουν κάψει μεγάλο μέρος της ιστορικής πόλης Lahaina, ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο στο Maui και κάποτε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης.

Πάνω από 2.200 κτίρια έχουν καταστραφεί και άλλα 500 έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά, με εκτιμώμενο κόστος σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, η πυρκαγιά στη Λάχαινα έχει κάψει περίπου 2.170 στρέμματα και περιορίστηκε κατά 90%. Δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες εξάρσεις τις τελευταίες ημέρες.

Οι αξιωματούχοι δημοσίευσαν επίσης μια λίστα με 388 άτομα που την Πέμπτη παραμένουν ακόμη αγνοούμενα.

«Δημοσιεύουμε αυτή τη λίστα ονομάτων σήμερα γιατί γνωρίζουμε ότι θα βοηθήσει στην έρευνα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι, Τζον Πελετιέ.

“Γνωρίζουμε επίσης ότι μόλις βγουν αυτά τα ονόματα, μπορεί και θα προκαλέσει πόνο στους ανθρώπους των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα αναφέρονται. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει η έρευνα όσο το δυνατόν πληρέστερη και ενδελεχής», πρόσθεσε.

  • Στη φωτογραφία: Οι εργαζόμενοι αρχίζουν να επισκευάζουν την ηλεκτρική υποδομή που επλήγη από τις πυρκαγιές στη Χαβάη, Αύγουστος 2023. | Φωτογραφία: X/ @lemondefr

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το