Στις 2 Ιουλίου 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε την εξωφρενική απόφαση να εγκρίνει την κατάφωρη κλοπή από τη βρετανική κυβέρνηση περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο δολάρια του χρυσού της Βενεζουέλας που κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Αγγλίας. Αυτός είναι απλά ο πιο πρόσφατος ελιγμός της βρετανικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να είναι ένας πιστός μικρός εταίρος στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Στις εγκληματικές περιπέτειές τους για λεηλασία του χρυσού, του πετρελαίου και άλλων επικερδών πόρων της Βενεζουέλας, τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ εκθέτουν τους εαυτούς τους ενώπιον ολόκληρου του κόσμου ως μη ενδιαφερόμενοι για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Αντιθέτως, τόσο η Βρετανία όσο και οι “ΠΑ εξακολουθούν να επιδεικνύουν την απόλυτη περιφρόνησή τους προς τον λαό της Βενεζουέλας και το δικαίωμά τους να καθορίζουν το μέλλον τους.

Ιμπεριαλιστική επίθεση στην κυριαρχία και τη δημοκρατία της Βενεζουέλας

Η δικαιολογία της βρετανικής κυβέρνησης για την κλοπή του χρυσού της Βενεζουέλας βασίζεται σε μια αμείλικτη ιμπεριαλιστική νοοτροπία και πολιτική: ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον λαό της Βενεζουέλας για να αποφασίσει ποιος είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση “αναγνωρίζει κατηγορηματικά” τον Juan Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Περιφρονημένος από τον λαό της Βενεζουέλας, ο Juan Guaido, ο οποίος δεν έχει καν συμμετάσχει σε προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, πόσο μάλλον να κερδίσει, αυτο-ανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο του 2019 με την πλήρη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν απορρίψει τον Guaido για αυτό που πραγματικά είναι -ένα εργαλείο της κυβέρνησης Τραμπ- και, αντ’ αυτού, συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τον νόμιμο και δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο.

Διατηρώντας την αναγνώρισή τους για την κυβέρνηση του Μαδούρο, η πλειονότητα του κόσμου σέβεται το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών της Βενεζουέλας, περιφρονώντας τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και μια χούφτα συμμάχους. Η απόφαση της Βρετανίας να κλέψει το χρυσό της Βενεζουέλας και να προσπαθήσει να το αξιοποιήσει για να παρέμβει πολιτικά στη χώρα αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης της Βενεζουέλας.

Κλοπή και κυρώσεις: προσπάθειες να υποταχθεί ο λαός της Βενεζουέλας

Η κλοπή του χρυσού της Βενεζουέλας από τη Βρετανία εντάσσεται επίσης άμεσα στην ευρύτερη στρατηγική των ΗΠΑ για την “αλλαγή καθεστώτος”. Μέσω οικονομικού πολέμου, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξευτελίσουν τον πληθυσμό της Βενεζουέλας σε τέτοιο βαθμό ώστε να εγκαταλείψει την αντίσταση στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνησή τους και να δεχθεί την επιβολή ενός αμερικανοκινούμενου προέδρου-μαριονέτα.

Αν και οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην επίθεση κατά του βιοτικού επιπέδου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Βενεζουέλας, δεν κατάφεραν να επιτύχουν τη μεγάλη αλλαγή στην πολιτική άποψη στη χώρα που στόχευαν οι ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, ο λαός της Βενεζουέλας έχει αντιταχθεί συντριπτικά στις αμερικανικές κυρώσεις και εκατομμύρια έχουν κινητοποιηθεί για να υπερασπιστούν την κυβέρνησή τους ενάντια στην επιθετικότητα των ΗΠΑ.

Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων, ωστόσο, ήταν σοβαρός. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας, οι αμερικανικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα έχουν “σκοτώσει 40.000 ανθρώπους μεταξύ 2017 και 2018” και προκάλεσαν ελλείψεις σε ζωτικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκμεταλλευτεί την πανδημία του κορονοϊού ως ευκαιρία για να αυξήσει την πίεση στη Βενεζουέλα μέσω της ενίσχυσης των κυρώσεων. Παρ’ όλα αυτά, μέσω της πλήρους κινητοποίησης της κυβέρνησής και ολόκληρης της κοινωνίας, ο λαός της Βενεζουέλας έχει έως τώρα καταφέρει να αποτρέψει ένα μεγάλο ξέσπασμα του κορονοϊού και έχει περιορίσει τον αριθμό των θανάτων σε 64 συνολικά μέχρι στιγμής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας έθεσε τη νομική πρόκληση για την Τράπεζα της Αγγλίας να αποδεσμεύσει χρυσό αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Βενεζουέλα δήλωσε ρητά ότι τα κονδύλια αυτά ήταν απαραίτητα για την αγορά, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ζωτικών προμηθειών εξοπλισμού και φαρμάκων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αρνούμενη η βρετανική κυβέρνηση στον λαό της Βενεζουέλας την πρόσβαση σε φάρμακα κατά τη διάρκεια θανατηφόρου πανδημίας – το οποίο είναι άμεση συνέπεια της κλοπής του χρυσού της Βενεζουέλας – συμμετέχει τον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας.

Τα μυστικά σχέδια της Βρετανίας για “ανοικοδόμηση” της Βενεζουέλας εκτίθενται

Οι φιλοδοξίες της Βρετανίας να λεηλατήσει τον πλούτο της Βενεζουέλας εκτείνονται πολύ πέρα από χρυσάφι αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τον Μάιο του 2020, η The Canary αποκάλυψε την ύπαρξη μυστικοπαθούς “μονάδας ανοικοδόμησης της Βενεζουέλας” στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. Η μονάδα ιδρύθηκε για να προάγει τα συμφέροντα των Βρετανικών επιχειρήσεων σε περίπτωση επιτυχίας της αλλαγής του καθεστώτος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Βρετανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με φιγούρες της δεξιάς αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, μεταξύ άλλων και με τον Guaido, για να συζητήσουν αυτά τα σχέδια “ανασυγκρότησης”.

Η Βενεζουέλα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο – ένα σαφές βραβείο για κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη που καταφέρνει να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας. Πριν από την εκλογή του Hugo Chavez το 1998, η Βενεζουέλα κυριαρχούνταν από συμφέροντα των ΗΠΑ, όπου η συντριπτική πλειονότητα των πετρελαϊκών εσόδων διοχετευόταν σε πολυεθνικές εταιρείες εις βάρος του πληθυσμού που βρισκόταν στη φτώχεια. Η απόφαση του Chavez να εθνικοποιήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία και να χρησιμοποιήσει τα έσοδά της για την αντιμετώπιση της φτώχειας ήταν απαράδεκτη για τις ΗΠΑ. Ακριβώς αυτή η κατάσταση προσπαθεί να αντιστρέψουν οι ΗΠΑ – με λίγη βοήθεια από τη Βρετανία.

Αντίκειται στο βασικό πνεύμα της ανθρωπότητας για τη Βρετανία να κλέψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες χρυσού από τη Βενεζουέλα. Αυτά τα ζωτικά κεφάλαια πρέπει να επιστραφούν αμέσως στη Βενεζουέλα. Καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας εφεσιβάλλει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του ΗΒ, είναι σημαντικό για όλα τα προοδευτικά κινήματα στη Βρετανία να στηρίξουν τον αγώνα της Βενεζουέλας για την ανάκτηση του χρυσού της. Θα πρέπει επίσης να σταθούμε αλληλέγγυοι προς τη Βενεζουέλα υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της χώρας και κατά των αδυσώπητων πιέσεων των αμερικανικών και βρετανικών κυβερνήσεων για παράνομη “αλλαγή καθεστώτος” και επίσης να αντιταχθούμε στις βάναυσες αμερικανικές κυρώσεις που συνιστούν επίθεση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη φωτογραφία του “εξωφύλλου” ο Χουάν Γκουαϊδό με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, σε συνάντησή τους τον Ιανουάριο του 2020

πηγή: guernica.eu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το