Στην καρδιά του δεύτερου μεγάλου κύματος καύσωνα αυτού του καλοκαιριού βρίσκεται η Δυτική Ευρώπη, από την Ισπανία και την Πορτογαλία στον Νότο μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο στον Βορρά. Περιφερειακά και εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν σπάσει ή αναμένεται να σπάσουν τις επόμενες ώρες, ενώ ήδη οι νεκροί αυτού του κύματος έχουν ξεπεράσει τους 1.000 μόνο στην Ιβηρική χερσόνησο, που αντιμετωπίζει και τεράστιες πυρκαγιές.

Ως μία «αποκάλυψη ζέστης» περιέγραψε ένας Γάλλος μετεωρολόγος την κατάσταση που επικρατεί στα νoτιοδυτικά της χώρας, με το γαλλικό κράτος να έχει υποχρεωθεί μέχρι στιγμής να απομακρύνει σχεδόν 25.000 ανθρώπους από σπίτια και τουριστικά καταλύματα λόγω των πυρκαγιών νότια και νοτιοδυτικά της Μπορντώ. «Δεν σταματάει», δήλωσε ο πυροσβέστης Νταβίντ Μπρουνέρ που βρίσκεται σε ένα από τα μέτωπα της φωτιάς. «Στα 30 χρόνια εμπειρίας μου δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο». Οι θερμοκρασίες στην περιοχή αναμένεται σήμερα να φτάσουν τους 44°C.

Σε Ισπανία και Πορτογαλία, που επίσης μάχονται με γιγαντιαίες πυρκαγιές, οι νεκροί από το κύμα καύσωνα έχουν ξεπεράσει τους 1.000 (650 στην Πορτογαλία, 510 στην Ισπανία), με τους αριθμούς αυτούς να αναμένεται να μεγαλώσουν αρκετά τις επόμενες ημέρες.

Στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να σημειωθεί σήμερα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασία, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πάνω από 40°C σε περιοχές της νότιας χώρας, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2019 με 38,7°C. Ήδη τη Δευτέρα σημειώθηκαν θερμοκρασίες 38,1°C.

Οι θερμοκρασίες αυτές είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες για την περιοχή, με μόλις το 3% των σπιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαθέτουν κλιματισμό. Εντούτοις, σε έναν παραλληλισμό με τη διαρκή πανδημία, η βρετανική άρχουσα τάξη δείχνει εξαιρετική έλλειψη ενδιαφέροντος για τον καύσωνα που χτυπά τη χώρα.

Ο παραιτημένος από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά ακόμα εν ενεργεία πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το ζήτημα του καύσωνα τη Δευτέρα, την ίδια ώρα που οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες και τα αεροδρόμια έκλειναν λόγω ζέστης και νοσοκομεία ανέβαλαν χειρουργεία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε κυνικά τους Βρετανούς να «απολαύσουν τη ζέστη», ενώ οι εφημερίδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση βρήκαν νέους λόγους για να κατηγορήσουν τους εργαζόμενους.

«Οι τεμπέληδες Βρετανοί βρήκαν έναν νέο λόγο για να μείνουν σπίτι», έγραψε η Καμίλα Τόμινεϊ της Daily Telegraph, συνδέοντας την επιθυμία των Βρετανών να προστατευτούν από τη ζέστη με την επιθυμία τους να προστατευτούν από την Covid-19 και να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Η αδιαφορία αυτή είναι ενδεικτική της γενικότερης στάσης της άρχουσας τάξης απέναντι στην κλιματική κρίση, με τα περιβαλλοντικά μισόλογα του καπιταλισμού να μην είναι επ’ ουδενί αρκετά για την αντιμετώπισή της. Μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αντιμετωπίζει την πραγματικότητα ή τον κίνδυνο ξηρασίας. Η βόρεια Ιταλία περνά τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια, με μεγάλα ποτάμια όπως ο Πο και ο Σέρτσιο να είναι σχεδόν εντελώς στεγνά. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας, σχεδόν το 30% της αγροτικής παραγωγής της χώρας αναμένεται να επηρεαστεί.

Όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία που θα δει την αγροτική της παραγωγή να μειώνεται. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, «Το υδάτινο και θερμικό στρες οδηγεί ήδη τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε μείωση, από τις προηγούμενες ήδη αρνητικές προοπτικές για τα δημητριακά και άλλες καλλιέργειες. Η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αυτή τη μειωμένη απόδοση των καλλιεργειών. Η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία επηρεάζονται επίσης».

Το κύμα καύσωνα θα κινηθεί ανατολικότερα τις επόμενες μέρες, επηρεάζοντας στο τέλος της εβδομάδας και την Ελλάδα, αν και μειωμένο σε ένταση όπως φαίνεται. Όμως τέτοιου είδους κύματα καύσωνα είναι ήδη πιο έντονα και πιο συχνά από ποτέ, με την ένταση και τη συχνότητά τους να αναμένεται να αυξηθεί χρόνο με τον χρόνο.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το