Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη τη χορήγηση επιπρόσθετης χρηματοδότησης 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), προκειμένου να συνεχίσει το «σημαντικό» έργο του για να αντιμετωπιστεί η δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ανακοίνωση έκανε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες Φιλίπ Λαζαρινί.

Τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Άλβαρες ακολουθούν την υπόσχεση πως θα δοθούν 3,5 εκατ. που έγινε την περασμένη εβδομάδα και τα χρήματα θα φθάσουν στην υπηρεσία σε «τέσσερις ως έξι εβδομάδες», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Λαζαρινί εξέφρασε την ελπίδα πως η απόφαση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης θα ωθήσει άλλες χώρες που ανέστειλαν το τελευταίο διάστημα τη χορήγηση βοήθειας στην υπηρεσία του να την ξαναρχίσουν. Υπογράμμισε ότι η απόφαση κάπου 16 χωρών συνεπάγεται πως η UNRWA στερείται κάπου 410 εκατ. ευρώ.

Κάλεσε ακόμη έντονα να ανοίξουν περισσότερες χερσαίες διελεύσεις, ώστε να φθάνει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας οδικώς.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ και η Ιορδανία έκαναν μία ακόμη ρίψη βοήθειας από τον αέρα, αλλά ο επικεφαλής της UNRWA και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως «η μοναδική απάντηση» θα όφειλε να είναι το «άνοιγμα σημείων διέλευσης» βοήθειας και πως οι αεροπορικές ρίψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Άλβαρες, η χώρα του οποίου συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές των Παλαιστινίων στην Ευρώπη, σε βαθμό που προκλήθηκε διπλωματική κρίση με το Ισραήλ τον Νοέμβριο, ζήτησε -«απαίτησε»- να κηρυχθεί «άμεση» και «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός.

Γάζα: Πέντε νεκροί και 10 τραυματίες από πτώση κιβωτίου με ανθρωπιστική βοήθεια σε σπίτι

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν την Παρασκευή από την πτώση κιβωτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιχείρησης στην πόλη της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακή πηγή.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι, στα δυτικά της πόλης της Γάζας.

«Όταν τα αεροπλάνα άρχισαν να ρίχνουν το φορτίο, εγώ και ο αδελφός μου πήγαμε στην περιοχή με την ελπίδα να πάρουμε ένα σάκο με αλεύρι», αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Γουλ, ένας 50χρονος που ζει στον καταυλισμό αυτόν. Όμως το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και το κιβώτιο έπεσε σαν ρουκέτα στη στέγη ενός σπιτιού», εξήγησε. Ο Γουλ είπε ότι είδε στη συνέχεια ανθρώπους να μεταφέρουν τρεις νεκρούς. Είδε επίσης τραυματίες μεταξύ εκείνων που είχαν ανέβει στη στέγη του σπιτιού για να μαζέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και η Γαλλία, πραγματοποιούν ρίψεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το