Η Ισλανδία φαίνεται ότι θα γράψει ιστορία με το να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εκλέξει γυναικεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που βασίζονται στα τελικά εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου Σαββάτου, 33 από τις 63 έδρες στο Αλτινγκί, ή το 52%, έχουν κερδίσει γυναίκες.

Αυτό θα σήμαινε αύξηση εννέα εδρών από τις τελευταίες εκλογές το 2017.

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 50%, με τη Σουηδία να πλησιάζει το 47%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, η Ισλανδία δεν έχει νόμιμες ποσοστώσεις για την εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο, αν και ορισμένα κόμματα απαιτούν έναν ελάχιστο αριθμό υποψηφίων να είναι γυναίκες.

Η χώρα θεωρείται από καιρό ηγέτης στην ισότητα των φύλων και κατατάχθηκε ως η χώρα με την μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στον κόσμο για 12η χρονιά σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Προσφέρει την ίδια γονική άδεια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, και ο πρώτος νόμος για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών χρονολογείται από το 1961. Ήταν επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέλεξε γυναίκα πρόεδρο το 1980.

Μόνο πέντε άλλες χώρες έχουν σήμερα κοινοβούλια όπου οι γυναίκες κατέχουν τουλάχιστον τις μισές έδρες. Η Ρουάντα πρωτοστατεί, με τις γυναίκες να αποτελούν το 61,3% των μελών του κοινοβουλίου της.

Ακολουθεί η Κούβα με 53,4%, η Νικαράγουα με 50,6%και το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 50%. Οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 34,2% των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και μόλις το 27,6% της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θέσεις που κατέχουν γυναίκες στα εθνικά κοινοβούλια ....  Το

Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος.

πηγή: BBC

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το