Η Μόσχα προσφέρει περισσότερο πετρέλαιο στο Νέο Δελχί με έκπτωση έως και 35 δολαρίων ΗΠΑ το βαρέλι στις τιμές πριν από τη σύγκρουση – Εν τω μεταξύ, το αργό στην αγορά κινείται πάνω από τα 100 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι

Η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με σχεδόν 16 εκατομμύρια βαρέλια το σύνολο του 2021, δεδομένων των τεράστιων εκπτώσεων που προσφέρει η Μόσχα από την κρίση στην Ουκρανία.

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και εισάγει πάνω από το 80% αυτού από άλλες χώρες. Πέρυσι, η πλειονότητα των προμηθειών πετρελαίου της Ινδίας προήλθε από τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νιγηρία. Το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε μόνο περίπου το 2% των εισαγωγών της Ινδίας.

Η Μόσχα αναζητά νέες αγορές για τις εξαγωγές πετρελαίου της προσφέροντας εκπτώσεις. Οι ινδικές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία και έκαναν παραγγελίες. Ωστόσο, στον απόηχο των κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες, αυτές οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μια πρόκληση για το πώς να χρηματοδοτήσουν αυτές τις αγορές με έκπτωση.

Το Νέο Δελχί και η Μόσχα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα εμπορικό σύστημα ρουπίας-ρούβλι και οι συζητήσεις μεταξύ οικονομικών αξιωματούχων από τις δύο χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξετάζονται επίσης και άλλες επιλογές για όλους τους πιθανούς μηχανισμούς πληρωμής.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Νέο Δελχί. Η επίσκεψή του έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας και την επίσκεψη του Αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ντάλιπ Σινγκ στην Ινδία, προσπαθώντας αμφότερες να πείσουν την Ινδία να μην συναλλάσσεται με τη Ρωσία.

Η απόκριση της Ινδίας

“Θα έβαζα πρώτα την ενεργειακή μου ασφάλεια. Εάν το καύσιμο είναι διαθέσιμο με έκπτωση, γιατί να μην το αγοράσω;” Ο Ινδός υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman είπε, προσθέτοντας ότι “έχουμε λάβει αρκετά βαρέλια. Θα σκεφτόμουν για 3-4 ημέρες προμήθειας, και αυτό θα συνεχιστεί. Το συνολικό ενδιαφέρον της Ινδίας είναι αυτό που λαμβάνεται υπόψη.”

Ο Sitharaman είπε για το επίμαχο ζήτημα των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία. Η Μόσχα προσφέρει περισσότερο πετρέλαιο στο Νέο Δελχί με έκπτωση έως και 35 δολαρίων ΗΠΑ το βαρέλι στις τιμές πριν από τη σύγκρουση. Εν τω μεταξύ, το αργό στην αγορά κινείται πάνω από τα 100 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι.

Ο Sitharaman είπε επίσης ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει μια πλατφόρμα που μοιάζει με ενοποιημένη διεπαφή πληρωμών που μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλο σύστημα, όπως το SWIFT. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar υπερασπίζεται επίσης τη θέση του Νέου Δελχί λέγοντας ότι ενώ οι αγορές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία είναι ασήμαντες, οι κύριοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι από την Ευρώπη.

«Όταν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν, νομίζω ότι είναι φυσικό για τις χώρες να βγουν στην αγορά και να αναζητήσουν ποιες είναι οι καλές συμφωνίες για τους λαούς τους», είπε σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Βρετανό ομόλογό του Τρους, ο οποίος ήταν σε μια ημερήσια επίσκεψη στην Ινδία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διπλωματικής ώθησης για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Οι αναλυτές λένε ότι η αγορά αργού πετρελαίου με έκπτωση μπορεί να βοηθήσει την Ινδία να ελέγξει τις τιμές στην εγχώρια αγορά σε κάποιο βαθμό. Οι λιανοπωλητές καυσίμων έχουν αρχίσει να μετακυλίουν τις υψηλές τιμές στους καταναλωτές, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να μειώσει τους δασμούς στα καύσιμα.

Αμερικανικό καρότο και μαστίγιο

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να φέρει το Νέο Δελχί στο μύλο της. Ο Λευκός Οίκος, απρόθυμος να δει την Ινδία να αυξάνει τις αγορές πετρελαίου της από τη Ρωσία αψηφώντας τις κυρώσεις, δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει το Νέο Δελχί στη διαφοροποίηση των εισαγωγών ενέργειας του.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Ινδία θα πρέπει να επιταχύνει ή να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, ακόμη κι αν, προφανώς, αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από μεμονωμένες χώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Την Τετάρτη, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την Ινδία να μην ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία και ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν «απογοητευτεί» με ορισμένες από τις αντιδράσεις του Νέου Δελχί για το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Το μήνυμά μας προς την ινδική κυβέρνηση είναι ότι το κόστος και οι συνέπειες για τη μετάβαση σε μια πιο σαφή στρατηγική ευθυγράμμιση με τη Ρωσία θα είναι σημαντικά και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Μπράιαν Ντις.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το