«Έχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά, λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο, λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο Μυτιληναίο. Αυτόν που έχει ευεργετηθεί όσο κανείς άλλος από τις πολιτικές ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και που αποτελεί ήδη το βασικό παραγωγό ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Προειδοποιεί για την κατάσταση που δημιουργείται με την πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Αποδομεί το μύθο των ΑΠΕ και ξεκαθαρίζει σε δύο γραμμές αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνητικοί σπόνσορες του αμερικάνικου φυσικού αερίου και των ευρωπαϊκών ανεμογεννητριών. Η παραγωγή ενέργειας ενός κράτους δεν μπορεί να βασιστεί στον ήλιο και τον αέρα με τη σημερινή τεχνολογία.
Ο «καθ’ ύλην αρμόδιος» επίσης ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί ούτε ως καύσιμο μετάβασης να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο, λόγω και της έλλειψης υποδομών. Έχει ήδη προειδοποιήσει για τις υπέρογκες αυξήσεις που θα φέρει στα τιμολόγια της ΔΕΗ αυτή η εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ για μια ακόμη φορά προειδοποιεί ότι «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος».

Προβλέπει επίσης πολλές ενεργειακές κρίσεις σαν αυτή που διανύουμε. Ο λόγος είναι ότι η απόφαση για απολιγνιτοποίηση «έγινε χωρίς σχέδιο». Όταν όμως ο άνθρωπος όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και «αγαπητός» του Κυριάκου προχωράει σε αυτές τις δηλώσεις, τα ερωτηματικά και τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα.

Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι κυβερνώντες αυτά που μαρτυρά ο δικός τους άνθρωπος; Απλώνουν χιλιάδες μέτρα καλωδίων για διασυνδέσεις, καταστρέφουν βουνά, αγοράζουν σαν τρελοί ανεμογεννήτριες για ένα «ενεργειακό μείγμα» που δεν μπορεί να υπάρξει; Δεν γνώριζαν ότι η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα θα οδηγήσει σε απώλεια κάθε ελέγχου της οικονομίας;

Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική. Οι υπηρέτες των ξένων συμφερόντων και των ντόπιων κομπραδόρων της μεγαλοαστικής τάξης γνωρίζουν τα πάντα. Απλά είναι ταγμένοι στην υπηρεσία αυτών που τους χλευάζουν τώρα με τις δηλώσεις τους. Όμως το συμπέρασμα παραμένει. Η απεμπόληση της παραγωγής ενέργειας από τα καύσιμα και τις πηγές που διαθέτει ο τόπος ακόμη και για αυτές τις πολιτικές συνθήκες αποτελεί έγκλημα.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προδικάζει ένα δυσοίωνο μέλλον

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα αποκαλυπτικά, η κυβέρνηση της ΝΔ, σαν τον κλέφτη, παραδίδει τη ΔΕΗ στους ιδιώτες μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Στις 19 Οκτώβρη γίνεται η συνεδρίαση του ΓΣ των μετόχων για να επικυρώσει την κυβερνητική απόφαση.

Έχει προηγηθεί η παράδοση των δικτύων σε πολυεθνική του χώρου. Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο έλεγχος των υδροηλεκτρικών, των εργοστασίων, των κοιτασμάτων και κάθε άλλης υποδομής της ΔΕΗ περνάει στα χέρια των «επενδυτών» του χώρου. Οι κυβερνώντες χαρίζουν αυτό τον τεράστιο πλούτο του λαού και της χώρας σαν να ήταν προίκα τους. Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αδήριτη η ανάγκη να μην πραγματοποιηθούν αυτοί οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί. Και χρέος όλων των εργαζομένων και του λαού να απαντήσει σε αυτούς. Την Τρίτη 19/10 η απεργία τής ΓΕΝΟΠ πρέπει να γίνει υπόθεση όλων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το