Σε απελευθέρωση του μολυσμένου νερού στον ωκεανό από την πυρηνική εγκατάσταση της Φουκουσίμα θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα την Τρίτη (13/04).Το μολυσμένο απόβλητο νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα θα απελευθερωθεί στον ωκεανό «σε περίπου δύο χρόνια», όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (13/04) η ιαπωνική κυβέρνηση, παρά τις εκκλήσεις της Κίνας και της Νότιας Κορέας για το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση  του Kyodo, o πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε την κίνηση στο Τόκιο και κατά το παρελθόν χαρακτήρισε την ενέργεια «αναπόφευκτη» δεδομένης της ποσότητας του συσσωρευμένου νερού την τελευταία δεκαετία.Ο πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα κατέρρευσε, αφού επλήγη από σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τσουνάμι 15 μέτρων τον Μάρτιο του 2011.Μάλιστα, αυτή ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ, το 1986, στη Σοβιετική Ένωση. Τα λύματα που μολυσμένα με τρίτιο, δηλαδή με το ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, που έκτοτε έχουν συσσωρευτεί μέσα στην πυρηνική εγκατάσταση θα αραιωθούν και θα απελευθερωθούν στον ωκεανό.

Αντιδράσεις από Κίνα και Νότια Κορέα

Πάντως, σε αυτή την πρωτοβουλία της Ιαπωνίας έχουν ήδη αντιταχθεί σφόδρα τόσο η Κίνα όσο και η Νότια Κορέα.

Ειδικότερα, η Κίνα έχει προειδοποιήσει την Ιαπωνία ότι «η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί» και κάλεσε το Τόκιο να «εκπληρώσει (τις) διεθνείς του ευθύνες» αναφορικά με το περιβάλλον.

Ακόμα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας επεσήμανε τη Δευτέρα (12/04), σύμφωνα με σχετική δημοσίευση  του Kyodo, ότι η απελευθέρωση του νερού θα «επηρεάσει άμεσα και έμμεσα την ασφάλεια των ανθρώπων και του γειτονικού περιβάλλοντος» και ότι θα ήταν «δύσκολο να γίνει αποδεκτό» κάτι τέτοιο αν η Ιαπωνία λάβει την απόφαση χωρίς «επαρκή διαβούλευση» με τις γειτονικές χώρες.

Επισημαίνεται πως το συσσωρευμένο νερό με τρίτιο είναι ένα υποπροϊόν, αφού οι ιαπωνικές Αρχές προσπαθούν, τα τελευταία 10 χρόνια, να ψύξουν το λιωμένο πυρηνικό καύσιμο του πυρήνα του αντιδραστήρα της εγκατάστασης.

Μια μελέτη της ιαπωνικής κυβέρνησης από το 2013 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει «καμία πρακτική τεχνολογία διαχωρισμού σε βιομηχανική κλίμακα» για την επεξεργασία των λυμάτων και πρότεινε τη λύση της «ελεγχόμενης περιβαλλοντικής απελευθέρωσης».

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το