γράφει ο Πάνος Δημητρίου

Αντωνία Λεγάκη: «Απολύτως άστοχη» η απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, αναμένουμε δικαιοσύνη από τους ενόρκους

Μια ζωή μέσα στην κακοποίηση: Βιαζόταν από τον πατέρα της από τα 11 της και στη συνέχεια από τον πρώην σύντροφό της, μέχρι που στο τέλος της εφηβείας της έπεσε στα χέρια ενός αστυνομικού ο οποίος, με πρόσχημα ότι θα τη βοηθούσε να φύγει από το σπίτι, τη βίαζε, τη χτυπούσε και την εξέδιδε. Κι όταν κατάφερε να ξεφύγει, αφού ξεπεράστηκε η προσπάθεια συγκάλυψης και η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, η Ε. είχε να υποστεί μια ακόμη κακοποίηση: μπούλινγκ από τους δικηγόρους των κακοποιητών της, αλλά και ένα μεγάλο φόβο, ότι με την παρέλευση του 18μήνου της προφυλάκισης, τον Ιανουάριο του 2023, όλοι αυτοί μπορεί να αφεθούν ελεύθεροι.

Να, όμως, που η πρόταση του εισαγγελέα, στις 21 Δεκεμβρίου, φέρνει αυτόν τον φόβο ακόμα πιο κοντά, καθώς απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από τις κατηγορίες της μαστροπείας και του βιασμού και προτείνει την ενοχή του 40χρονου αστυνομικού μόνο για ενδοοικογενειακή βία και του πατέρα για οπλοκατοχή – μια μεταλλική ράβδος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η καταγγέλλουσα δεν παραπλανήθηκε, αλλά επέλεξε τη ζωή που διάλεξε για να χειραφετηθεί οικονομικά. Κατά την κρίση του, ούτε οι κατηγορίες και δεύτερης κοπέλας κατά του αστυνομικού, δεν αποδείχθηκαν. Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού αναμένεται άμεσα, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την υπόθεση που είναι γνωστή ως η «υπόθεση του τράφικινγκ της Ηλιούπολης», η οποία παίρνει μια απροσδόκητη τροπή και, πλέον, η ζωή της Ε. βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο, όπως μας λέει η Σ., μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ε., η οποία μαζί με το omniatv και σε άμεση συνεννόηση με την επιζώσα, «τρέχουν» μια πλατφόρμα crowdfunding για τη συγκέντρωση χρημάτων τόσο για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων, όσο και για τη διαβίωση και την κοινωνική ενσωμάτωση της Ε. και της οικογένειάς της.

Όπως μας λέει το μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ε., τόσο η επιζώσα, 20 ετών σήμερα, όσο και η οικογένειά της, η μητέρα και ο αδερφός της, ζουν στο σπίτι ιδιοκτησίας του πατέρα, ο οποίος μπορεί να βγει άμεσα από τη φυλακή και να επιστρέψει σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα για στέγη είναι πια επιτακτικό (μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Πρωτοβουλία για την Ε. και το omniatv). Παραμένει, παράλληλα, το αίτημα για εύρεση εργασίας για τη μητέρα.

Αδιάσειστα στοιχεία για κύκλωμα έκδοσης γυναικών

«Απολύτως άστοχη» και «πολύ μακριά από την ακροαματική διαδικασία» χαρακτήρισε την πρόταση του εισαγγελέα η δικηγόρος της Ε., Αντωνία Λεγάκη. «Εκτός από τις απόψεις», ανέφερε στο Kosmodromio, «υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, και από την έκθεση ανάλυσης της αστυνομίας, από τα οποία προκύπτει κύκλωμα έκδοσης γυναικών, με τη συμμετοχή δύο εκ των κατηγορουμένων». Προσθέτει, ακόμη, ότι υπήρξε πολύ προανακριτικό υλικό που δεν συνελέγη, πως έγιναν πολλά λάθη και υπήρξαν πολλά κενά, τονίζοντας ότι όπως πάντα, έτσι και τώρα, η βασική της απεύθυνση είναι προς τους ενόρκους, «οι οποίοι είναι πολίτες, όπως πολίτες ήταν κι εκείνοι που έσωσαν την Ε. και όχι η αστυνομία, αλλά η 25χρονη εργαζόμενη». Η κ. Λεγάκη αναφέρει ακόμη ότι τα παιδιά απειλούνται, φέρνοντας ως παράδειγμα το απειλητικό τηλεφώνημα που δέχτηκε η δεύτερη κοπέλα που κατήγγειλε τον Μπουγιούκο, από κάποιον που της συστήθηκε ως «αστυνομικός» και της ζήτησε να στείλει μέιλ στον δικηγόρο του Μπουγιούκου, στο οποίο θα αναιρεί όλες τις καταγγελίες της. Για την υπόθεση αυτή έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά. Το λιγότερο που θα γίνει, εάν την Παρασκευή αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι, τονίζει η κ. Λεγάκη, θα είναι να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του πατέρα για να μην μπορεί να πλησιάσει το σπίτι της οικογένειας.

Μπούλινγκ στη γειτονιά

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ε. και όλες και όλοι που έχουν σταθεί αλληλέγγυοι σε αυτήν, ευελπιστούν σε μια διαφορετική στάση από τα μέλη και τους ενόρκους του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου μπορεί να εκδοθεί ακόμα και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου. Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, έχουν υπάρξει βανδαλισμοί στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η Ε. με την οικογένειά της, ενώ η μητέρα έχει δεχθεί κατά καιρούς λεκτικές επιθέσεις από ανθρώπους της γειτονιάς, οι οποίοι βρίσκονται «κοντά» στον πατέρα.

Μπούλινγκ και στο δικαστήριο

Η Ε. παρουσιάστηκε στο δικαστήριο μόνο για να καταθέσει, όχι τις άλλες ημέρες, για να μην έρχεται αντιμέτωπη και πάλι με τους κατηγορούμενους, μας λέει η Σ. Δέχτηκε, δε, μπούλινγκ από τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, με τον χαρακτηριστικό τρόπο που συνήθως αντιμετωπίζονται τα θύματα σε αυτές τις περιπτώσεις: από την εμφάνισή της μέχρι τις επιδόσεις της στο σχολείο.

Η ιστορία της Ε.

Η Ε. κατάφερε να ξεφύγει από τον κακοποιητή της στις 10 Ιουλίου 2021. Μία ημέρα νωρίτερα την είχε δει χτυπημένη μια εργαζόμενη σε καφέ, στο μοναδικό μέρος που την άφηνε να πηγαίνει μόνη ο αστυνομικός, Δημήτρης Μπουγιούκος. «Αν χρειαστείς βοήθεια, έλα σε μένα» της είπε και την επόμενη ημέρα η Ε. πήγε και κρύφτηκε στο μαγαζί. Η 25χρονη εργαζόμενη ανέφερε στη κατάθεσή της για εκείνη την ημέρα, ότι ο αστυνομικός έψαχνε την Ε.: «Τον είδαμε να είναι πάνω στη μηχανή του και να κάνει βόλτες, τότε κατάλαβα ότι αυτός την έψαχνε και της είπα να πάει στο μπάνιο να κρυφτεί, όπως και έκανε. Μετά αυτός πέρασε άλλες δύο φορές, ενώ εκείνη συνέχισε να είναι στην τουαλέτα. Μετά την πήγαμε στην αποθήκη».

Η προσπάθεια συγκάλυψης

Όπως έχει καταγγείλει εδώ και καιρό η Πρωτοβουλία για την Ε: «Τα όσα ακολούθησαν άλλωστε μετά την καταγγελία του θύματος με τη στάση της αστυνομίας δείχνουν ότι τα φαινόμενα σήψης και παρακμής έχουν βάθος, φανερώνουν για ακόμη μια φορά την άρρηκτη σχέση μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τη συγκάλυψη που επιχειρείται όταν υπάρχει εμπλεκόμενος αστυνομικός σε παρόμοιες υποθέσεις. Μετά από τέσσερις ώρες αναμονής στο Α.Τ. όπου απευθύνθηκαν η Ε. και η 25χρονη εργαζόμενη, η υπόθεση παραπέμφθηκε παράνομα στη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων στο Μαρούσι. Παρεμπόδιζαν για αρκετή ώρα την επιζώσα να καταθέσει, παρά την παρουσία του αλληλέγγυου δικηγόρου Γ.Μ. και την καλούσαν να αφηγηθεί αμέτρητες φορές τα όσα τραυματικά της συνέβησαν. Όσο περνούσε η ώρα, αυξανόταν η κινηματική αλληλέγγυα παρουσία, η παρουσία δημοσιογράφων και δικηγόρων, αλλά δεν επετράπη η επικοινωνία με την επιζώσα. Η Ε. τελικά απήχθη με πολιτικό αμάξι μετά από επτά ώρες ανάκρισης στο εσωτερικών υποθέσεων για να οδηγηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο αποκομμένη από τους συνηγόρους και τη μητέρα της. Πέρα όμως από το ότι συμπεριφέρθηκαν στην Ε. σαν να είναι η ίδια κρατούμενη, στερώντας της παράνομα την επαφή με οποιονδήποτε, την προέτρεψαν να της βρουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί δικό τους δικηγόρο».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το