Το Φεστιβάλ των Καννών απένειμε το βράδυ του Σαββάτου (27.5) τα βραβεία στους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές ταινιών που ξεχώρισαν. Τον Χρυσό Φοίνικα έλαβε η Γαλλίδα Ζυστίν Τριέγια την «Ανατομία μιας Πτώσης». 

Η 44χρονη κινηματογραφίστρια, παραλαμβάνοντας το βραβείο της κατήγγειλε έντονα τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση «απέρριψε με τρόπο σοκαριστικό» το κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Αυτό το σχήμα αυταρχικής εξουσίας, ολοένα και περισσότερο χωρίς αναστολές, ξεσπά σε αρκετούς τομείς», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η εξουσία καταστρέφει την πολιτιστική εξαίρεση χωρίς την οποία (η Τριέ) δεν θα βρισκόταν στις Κάννες.

Συγκεκριμένα η Ζυστίν Τριέ δήλωσε (μετάφραση και δημοσίευση από τη δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά):

Αυτή τη χρονιά, η χώρα συγκλονίστηκε από μια ιστορική, εξαιρετικά ισχυρή και ομόφωνη διαμαρτυρία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Αυτή η διαμαρτυρία αγνοήθηκε και καταπνίγηκε με σοκαριστικό τρόπο

Κι αυτός ο τρόπος, ολοένα και πιο απελευθερωμένης αυταρχικής εξουσίας (διακυβέρνησης), εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς. Bεβαίως στο κοινωνικό πεδίο είναι πολύ πιο σοκαριστικό, αλλά μπορούμε να το δούμε αυτό και σε άλλα κοινωνικά πεδία κι ο κινηματογράφος δεν διαφεύγει. 

Η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση υπερασπίζεται, καταστρέφει (υπονομεύει) τη γαλλική πολιτιστική εξαίρεση. Αυτήν τη γαλλική πολιτιστική εξαίρεση χωρίς την οποία σήμερα δεν θα ήμουν εδώ μπροστά σας“.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το