Ανταποκρίσεις

Ηράκλειο

Σήμερα, 1η Μάη, τιμήθηκε και στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά, ο ιστορικός σταθμός της πάλης της εργατικής τάξης, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την ιμπεριαλιστική θηριωδία. Αυτόν τον ιστορικό σταθμό όμως ΔΕΝ τίμησε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η), εκφυλίζοντας τη συγκέντρωση και μετατρέποντάς την σε ..εκκλησιαστική εκδήλωση(!), με την παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης (!)και των συνοδών του, αλλά και με την παρουσία πολλών υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ… Αντιθέτως, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ εξέδωσε ανακοίνωση και κάλεσε στην συγκέντρωση, αναδεικνύοντας όλα τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, αλλά και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

Το Μ-Λ ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση ήδη από την παραμονή, κάλεσε στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο, όμως ήδη νωρίς το πρωϊ φαινόταν ότι η ηγεσία του Ε.Κ.Η είχε προαποφασίσει να μετατρέψει την Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση σε… μνημόσυνο και κοσμική τελετή, αφού μάλιστα δεν είχε τοποθετήσει ούτε μικροφωνική, ενώ τα μεγάφωνα του ΕΚΗ ήταν κλειστά, ώστε να μην ακούγεται ούτε η συνηθισμένη αιτηματολογία αυτής της ημέρας(!). Αντί επαναστατικών τραγουδιών, η υποταγμένη ηγεσία του ΕΚ.Η, επέλεξε την σιωπή και τις υποκλίσεις στην ιεραρχία της εκκλησίας(!), αντιγράφοντας την απαράδεκτη, αντισυλλογική και αντεργατική στάση της ΓΣΕΕ.. Αντίστοιχη στάση σιωπής επέλεξε και η γραφειοκρατική ηγεσία της ΕΛΜΕ Ηρακλείου (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ/ΠΑΣΚ) που δεν εξέδωσε ούτε ανακοίνωση για την…τιμή των όπλων.

Μπροστά σε αυτόν τον εκφυλισμό, το Μ-Λ ΚΚΕ – αφού μοίρασε στους λίγους εργαζόμενους που έκπληκτοι παρακολουθούσαν την …τελετουργία της υπόσκαψης της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης-αποφάσισε να συναντηθεί με τις άλλες οργανώσεις που αναφέρονται στην αριστερά στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου. Εκεί άνοιξε το πανό, μοίρασε προκηρύξεις και η εκπρόσωπός του τοποθετήθηκε από το βήμα, τιμώντας τους ιστορικούς αγώνες της εργατικής τάξης και του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, καλώντας σε μαζική , ενωτική και ασίγαστη πάλη ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων της παιδείας και της υγείας, του εκφασισμού της κρατικής πολιτικής και της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, στη γενοκτονία του υπερήφανου Παλαιστινιακού λαού και στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για ψωμί, δουλειά, υγεία, παιδεία, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη και σοσιαλισμό.

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο μνημείο τιμής των αγωνιστικών εργατών, αδελφών Περγαλίδη. Στο χώρο του μνημείου η συγκέντρωση παρέμεινε για λίγη ώρα, όπου ακούστηκαν πολλά αντιϊμπεριαλιστικά, αντιφασιστικά συνθήματα και αιτήματα για τα εργατο-λαϊκά δικαιώματα.

Η πορεία δεν είχε την απαιτούμενη μαζικότητα, (όπως και εκείνη του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία λίγα μέτρα πιο πέρα), με δεδομένη την υπονόμευσή της από την κυβέρνηση (που τη μετάθεσε για τις 7 Μάη..), αλλά και την υπόσκαψή της από την γραφειοκρατική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου που , με τη στάση της, έδειξε ότι ακολουθεί τον ίδιο αντιδημοκρατικό κατήφορο με τον Παναγόπουλο.

Παρά τα πολλά εμπόδια, η φωνή της καταδίκης της κυβέρνησης της ΝΔ και των συμμάχων της, των ιμπεριαλιστών-εμπρηστών του πολέμου (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ), ακούστηκε στην πόλη, με αποτέλεσμα η αξίωση …του ενταφιασμού μιας τόσο μεγάλης εργατικής νίκης να μην περάσει.

Πέρασε όμως σίγουρα το μήνυμα της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην πολιτική που ισοπεδώνει όλα τα δικαιώματά μας και αυτό το μήνυμα πρέπει να ισχυροποιήσουμε και το επόμενο διάστημα.

***

Ιωάννινα

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στα Ιωάννινα. Με την παρουσία ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ, Εργατικού Κέντρου και αρκετών σωματείων.

Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος με δικό του πανό και μπλοκ στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, μοίρασε τα υλικά του, ενώ με τα συνθήματα ανέδειξε τον “κόκκινο” χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς, καθώς και την ανάγκη του αγώνα στο σήμερα. 

Η διαδήλωση πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο από όπου ξεκίνησε.

Ηγουμενίτσα

Και στην Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε ο γιορτασμός της Εργατικής πρωτομαγιάς. Το Μ-Λ ΚΚΕ κάλεσε με πανό τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση του Ε.Κ. Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου στις 10:30 π.μ. στην Ηγουμενίτσα.
Μέσα σε δυσμενείς συνθήκες για το λαό και τη χώρα και κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να υπονομεύσει το γιορτασμό με την μετάθεσή του, η συγκέντρωση και στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε από την άποψη της μαζικότητας σε χαμηλά επίπεδα.
Στην πορεία τα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αυτό το μπλοκ με πανό του Μ-Λ ΚΚΕ εκφράσανε με μαχητική συνθηματολογία τις απαιτήσεις των καιρών έτσι ώστε με τη δύναμη των μαζικών αγώνων να ανακόψουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική λαίλαπα, για την ειρήνη και φιλία των λαών και για ελεύθερη Παλαιστίνη! Για να δυναμώσουμε τον μαζικό αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό αγώνα. Στη συγκέντρωση και στην πόλη μοιράστηκε η κομματική προκήρυξη.

***

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς γιορτάστηκε με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες. Μια στο ΕΚΘ, μια δεύτερη του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου και μια τρίτη στην Καμάρα ΝΑΡ, ΚΚΕ (μ-λ), αναρχικών. Πως να “κατεβεί” και σε ποια από τρεις να συμμετάσχει ένας απλός εργαζόμενος; Μέρα της εργατικής τάξης, μεγάλες κουβέντες για “ενότητα κι αγώνα” ή αλλιώς κατάντια.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στην συγκέντρωση του ΕΚΘ, με πανό και το μοίρασμα της πρωτομαγιάτικης προκήρυξης και πορεύτηκε στους δρόμους της πόλης με τα γνωστά, εργατικά, αντικυβερνητικά, αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματα.

***

Βέροια

Δύο συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια το πρωί της Τετάρτης 1 Μαΐου, καθώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα μέσω του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας (πρώην Εργατικό Κέντρο Νάουσας) επέλεξαν να συγκεντρωθούν σε διαφορετικό σημείο της πόλης.

Η πρώτη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Πλατείας Δημαρχείου. Σε αυτήν καλούσε το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ της Ημαθίας και τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζόμενων που υπάγονται σε αυτό (ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ κ.ά.). Η συγκέντρωση υπήρξε άμαζη και ελάχιστοι υπήρξαν οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα και παραβρέθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως έπειτα από τις ομιλίες προς τους ελάχιστους συγκεντρωμένους δεν πραγματοποιήθηκε καν πορεία στην πόλη.

Στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και της ΑΔΕΔΥ παραβρέθηκαν και οι κομματικές δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ με πανό της οργάνωσης, αποτελώντας την μόνη κομματική παρουσία.

Επιστρέφοντας στη διασπαστική τακτική, που με προσήλωση υπηρετούν εδώ και χρόνια, οι κομματικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, επέλεξαν να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ωρολογίου. Λέμε «επιστρέφοντας» καθώς το προηγούμενο διάστημα οι συγκεκριμένες δυνάμεις, μέσω του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας « Γιώργος Βουτυράς», ακολουθούσαν πρόσφατα άλλη τακτική παρευρισκόμενες από κοινού με τα σωματεία των εργαζόμενων στις απεργιακές συγκεντρώσεις, σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις, επιχειρώντας μάλιστα σε κάποιες από αυτές, χρησιμοποιώντας γνωστά κόλπα και τακτικισμούς, να καπελώσουν τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Για λόγους που ασφαλώς μπορούν να γίνουν κατανοητοί μόνο από όσους συμμετέχουν σε τέτοιου είδους πολιτικές και συνδικαλιστικές ακροβασίες, στο φετινό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς επανήλθαν στη γνωστή, διασπαστική, τακτική που ξέρουμε καλά εδώ και δεκαετίες. Όπως και να έχει μία τέτοια στάση μόνο ως καιροσκοπική μπορεί να χαρακτηριστεί και υπονομευτική για τους αγώνες των εργαζόμενων. Η σύγχυση που δημιουργείται στους εργαζόμενους είναι χαρακτηριστική αφού και κάποια από τα μέλη τους θεωρούσαν πως ο τόπος συγκέντρωσης ήταν κοινός. Ωστόσο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ κατάφεραν να συγκεντρώσουν ικανό αριθμό διαδηλωτών και να πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της Βέροιας.

Αξίζει να επισημάνουμε πως το, έτερο, Εργατικό Κέντρο Βέροιας – Αλεξάνδρειας έλαμψε άλλη μια φορά διά της απουσίας του, στέλνοντας ένα απλό δελτίο τύπου και ανακοινώνοντας πως θα καταθέσει στεφάνι προς τιμή των αγωνιστών!

***

Ικαρία

Με σημαντική αν και μικρότερη συγκριτικά συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στον Εύδηλο.

Στην συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το ΕΚ Σάμου συμμετείχαν σωματεία και φορείς του νησιού. 

Στο πανό του Μ-Λ ΚΚΕ συναντήθηκαν μέλη και φίλοι της οργάνωσης μοιράζοντας πλατιά την κομματική ανακοίνωση.

Για μια ακόμη φορά οι διοργανωτές (ΠΑΜΕ) δεν έδωσαν το λόγο στον εκπρόσωπο της οργάνωσης εμμένοντας σε μια πολύ επικίνδυνη και αντιδημοκρατική πολιτική τακτική.

Μάλιστα απέναντι στο αίτημα του εκπροσώπου του Μ-Λ ΚΚΕ και στην απαίτηση του να δοθούν εξηγήσεις, τα στελέχη του ΠΑΜΕ ξεπερνώντας τα όρια του κυνισμού, της  αυθαιρεσίας και της πρόκλησης απάντησαν “Όχι, γιατί το έχουμε πει 100 φορές”.

Αυτή είναι η εξήγηση του ΠΑΜΕ για τη φίμωση που προσπαθεί να επιβάλει στο κίνημα. Ξεχνώντας ότι είναι υποτίθεται εκπρόσωποι ενός Εργατικού Κέντρου, αποφάσισαν ότι δίνουν η δεν δίνουν το δικαίωμα λόγου με κριτήριο το αν αυτός που τον ζητάει ανήκει στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ η όχι. Και με περίσσιο θράσος και αλαζονεία, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αιτιολογήσουν αυτή την αντιδημοκρατική πρακτική τους. 

Πρόκειται για ήθη και πρακτικές που καμία σχέση δεν έχουν με το προοδευτικό, το αριστερό και πολύ περισσότερο το κομμουνιστικό κίνημα. Με στόχο πάντα τη δημιουργία ενός αποστειρωμένου περιβάλλοντος που δεν θα ακούγεται τίποτε άλλο, εκτός από τις υπονομευτικές για το κίνημα, ρεφορμιστικές αντικαπιταλιστικές λογοκοπίες του ΚΚΕ.  Που, σταθερά, το μόνο που κάνουν είναι να υπόσχονται ένα “καλύτερο μέλλον” που θα έρθει με την ενίσχυσή τους στις κάλπες.

Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ, ξεκαθαρίζουμε ξανά ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε και να “συνηθίσουμε” αυτή την άθλια φίμωση. Και είναι χρέος κάθε εργαζόμενου και πολύ περισσότερο κάθε δημοκρατικού και αριστερού χώρου να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που τελικά υπονομεύουν την ενότητα και την πάλη των εργαζομένων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το