Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μια-δύο στρατιωτικές αμερικανό-νατοϊκές βάσεις, αλλά όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια αμερικανό-νατοϊκή στρατιωτική βάση επίθεσης.

– Η βάση της Σούδας είναι αμερικανική ναυτική και αεροπορική βάση, ένα από τα σοβαρότερα στηρίγματα του 6ου Στόλου και έχει αναπτυχθεί σε σημείο κορεσμού ώστε να εξετάζεται η δημιουργία και άλλης βάσης στο Τυμπάκι της Κρήτης, γιατί ακόμη και η αεροναυτική βάση στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων δεν επαρκεί.

– Στη Λάρισα πέρα από τη Βάση των drones λειτουργούν τα νατοϊκά Στρατηγεία για την επιτήρηση των βαλκανικών χωρών και στρατηγείο επιφορτισμένο με άλλες αρμοδιότητες.

– Σχετικά με την Αλεξανδρούπολη έχουμε αναφερθεί ενώ πρέπει να αναφέρουμε και τη δράση της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα στο Κιλκίς.

– Στον κατάλογο των βάσεων – αεροπορικού κυρίως προσανατολισμού – βρίσκονται οι βάσεις της Ανδραβίδας, του Άκτιου κ.α.

Πρέπει εδώ να υπογραμμιστεί η περίπτωση του Άραξου, όπου παρά τις καταγγελίες για εγκατάσταση «ειδικών» όπλων, μέχρι και πυρηνικών, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία κυβερνητική διάψευση.

Ο κατάλογος των βάσεων και άλλων υπηρεσιών των αμερικανό-νατοϊκών σε μέρη «φιλόξενα» και των στρατιωτικών διευκολύνσεων είναι πολύ μακρύτερος και θα μεγαλώσει κι άλλο. Κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Αμερικανός γενικός επιτελάρχης, Τζόζεφ Ντάνφορτ, δήλωσε ότι: «Αν δει κανείς τη γεωγραφία και τις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις μας στη Λιβύη και τη Συρία και αναλογιστεί πιθανές άλλες στην Α. Μεσόγειο τότε η θέση της Ελλάδας και οι δυνατότητες που προσφέρονται εδώ είναι σημαντικές».

Και τα μηνύματα που έρχονται από την Αμερική – κατά τη Σύνοδο του ΟΗΕ – από τις παράπλευρες συζητήσεις των κυβερνητικών επιτελείων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι Αμερικανοί «αναβαθμίζουν τη στρατιωτική τους παρουσία και τις βάσεις στη χώρα μας» και αυτό προβάλλει με πηχυαίους τίτλους ο φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ τύπος. Σ’αυτά τα πλαίσια κινούμενα τα διάφορα αμερικανικά στρατιωτικά εξειδικευμένα επιτελεία αλωνίζουν όλη τη χώρα για να επιλέξουν συγκεκριμένες περιοχές για την εγκατάσταση καθορισμένων στρατιωτικών βάσεων και υπηρεσιών. Η ταχύτητα με την οποία ανακοινώνονται οι στρατιωτικές διευκολύνσεις είναι πρωτοφανέρωτη.

Όμως η «αμυντική συνεργασία» με τους στρατηγικούς εταίρους – όπως τους αποκαλούν τα κυβερνητικά στελέχη – δεν σταματούν εδώ. Πέρα από τις θέσεις για την εγκατάσταση των βάσεων καταφθάνουν ειδικά αμερικανικά στρατιωτικά επιτελεία για να εκπαιδεύσουν στελέχη και ειδικές μονάδες στην αεροπορία και το ναυτικό. Θα ελέγξουν τα όπλα του ελληνικού στρατού, θα υποδείξουν όπλα βαριάς και υψηλής τεχνολογίας και θα απαιτήσουν και θα απαιτούν σε κάθε περίπτωση την ανάλογη προσαρμογή τους. Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις προς τους στρατηγικούς εταίρους δεν σταματούν εδώ. Οι εταίροι του Τσίπρα και της άρχουσας τάξης γενικότερα δεν αρκούνται πλέον στις παραχωρήσεις βάσεων και διευκολύνσεων, απαιτούν τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού, ναυτικού, αεροπορίας, πεζικού στις τυχοδιωκτικές τους επιχειρήσεις. Το «Έλλη» του ελληνικού ναυτικού παρακολουθεί τον ρωσικό στόλο καθώς και άλλα σκάφη, όπως το «Παπανικολής», αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί όσο το δυνατόν να το αποκρύψει.

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το