Νέα βαριά ήττα για τον Τραμπ, χάρη στην απόφαση ενός γενναίου ομοσπονδιακού δικαστή από την Ουάσινγκτον, του Τζέιμς Μπόεσμπεργκ, που διέταξε το άμεσο σφράγισμα ενός αμφιλεγόμενου αγωγού πετρελαίου.

Συγκεκριμένα ο (διορισμένος επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα) δικαστής διέταξε να κλείσει έως τις 5 Αυγούστου ο περιβόητος αγωγός «Dakota Access», γεγονός που συνιστά μεγάλη νίκη για τους Ινδιάνους οι οποίοι έχουν αντιταχθεί στο έργο, αλλά και για το αμερικανικό οικολογικό κίνημα εν γένει.

Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία, που ένας εν λειτουργία αγωγός πετρελαίου με έσοδα δισ. δολαρίων τον χρόνο θα κλείσει, επειδή παραβιάζει τον νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος – και ταυτόχρονα η απόφαση δημιουργεί ένα σημαντικό δικαστικό προηγούμενο.

Μάλιστα, ο δικαστής επιφυλάχθηκε να διατάξει την καταστροφή του αγωγού (!), η κατασκευή του οποίου κόστισε σχεδόν 4 δισ. δολάρια, αν η νέα περιβαλλοντική έρευνα, που ο ίδιος διέταξε, αποδείξει ότι το έργο είναι πράγματι επιβλαβές για τη ζωή των κατοίκων στις περιοχές από όπου περνάει.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο γιγαντιαίος αγωγός, μήκους 1.886 χιλιομέτρων, μετέφερε μέχρι χτες σχεδόν 600.000 βαρέλια την ημέρα από τη Νότια Ντακότα στο Ιλινόις, διατρέχοντας τέσσερις Πολιτείες, και ότι την ισχυρότερη αντίσταση ενάντια στην κατασκευή του πρόβαλαν όλα αυτά τα χρόνια οι Ινδιάνοι της φυλής Σιού που ζουν στον προστατευόμενο καταυλισμό «Στάντινγκ Ροκ» («Ορθιος Βράχος»), και οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πιθανή μόλυνση του ποταμού Μιζούρι, κάτω από την κοίτη του οποίου περνά ο αγωγός, αλλά και για τις ζημιές που προκαλούνται στα ιερά ταφικά μνημεία των προγόνων τους.

Ο Ομπάμα είχε αρχικά μπλοκάρει την έγκριση του έργου, αλλά ο Τραμπ, από την εποχή που ήταν υποψήφιος υπήρξε ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του γιγαντιαίου αγωγού.

Ως πρόεδρος, πλέον, τον Φεβρουάριο του 2017, συνέβαλε στην «άρση των εμποδίων ενάντια στην επιχειρηματικότητα» και την ταχύρρυθμη αδειοδότησή του από το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού, αδιαφορώντας για τις μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στους Τεξανούς διαχειριστές του έργου: την εταιρεία Energy Transfer, που φυσικά τυγχάνει και ένας από τους μεγαλύτερους προεκλογικούς χορηγούς του προέδρου…

Γιώργος Τσιάρας

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το