Έρευνα της ΜΚΟ Privacy International, δείχνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει αντιδημοκρατικές πρακτικές σε χώρες που δεν είναι μέλη της, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναθέσει σε τρίτους τον έλεγχο των συνόρων της.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή της Privacy International, έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων με τις Ευρωπαϊκές αρχές και με τη χρήση νόμων περί ελευθερίας της πληροφορίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση: α) εκπαιδεύει αστυνομικές αρχές και άλλες αρχές ασφαλείας στα Βαλκάνια και την Αφρική να κατασκοπεύουν το ίντερνετ και τους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενες τεχνικές και εργαλεία παρακολούθησης, β) εκπαιδεύει και εξοπλίζει συνοριακές και μεταναστευτικές αρχές σε χώρες μη-μέλη της με εργαλεία παρακολούθησης, ώστε να τους «αναθέσει» τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, και γ) χρηματοδοτεί την Civipol, μία Γαλλική εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας, που αναπτύσσει μαζικά συστήματα βιομετρικού ελέγχου στη Δυτική Αφρική, για να σταματήσει τη μετανάστευση και να διευκολύνει τις απελάσεις.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης τρέχουν μέσω της CEPOL, δηλαδή του «Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου», που έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη. Η CEPOL είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση των αρχών ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της Privacy International, η CEPOL προσφέρει εκπαίδευση σε αμφιλεγόμενες τεχνικές παρακολούθησης και στοχοποίησης ακτιβιστών, δημοσιογράφων και άλλων. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον στην Αλβανία, την Αλγερία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και το Μαρόκο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης επηρεάζει τις υπηρεσίες συνοριακού ελέγχου σε γειτονικές τρίτες χώρες, προσφέροντας εξοπλισμό και εκπαίδευση, επιβάλλοντας νομοθεσία και αναπτύσσοντας βάσεις βιομετρικών δεδομένων, με την ελπίδα ότι αυτές οι τρίτες χώρες θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία για το σταμάτημα των μεταναστευτικών ροών, πριν αυτές φτάσουν στα Ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι φυσικό κι επόμενο, τα εργαλεία αυτά να ενισχύουν και τις αντιδημοκρατικές τάσεις στις χώρες αυτές, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες ελέγχου και εξουσία στις ηγεσίες τους. Μερικές από τις χώρες στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους προγράμματα, είναι ο Νίγηρας, η Ουκρανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Λίβανος και η Λιβύη.

Τέλος, η έρευνα της Privacy International αποκάλυψε και τη δράση της Civipol, μιας εταιρείας ασφαλείας με στενές σχέσεις με το Γαλλικό κράτος και τις υπηρεσίες πληροφοριών του. Η Civipol είναι μία από τις εταιρείες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δημιουργία βάσεων βιομετρικών δεδομένων στο «Κέρας της Αφρικής», σε χώρες όπως το Μάλι, η Σενεγάλη και η Ακτή Ελεφαντοστού. Αυτές οι βάσεις δεδομένων πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τις συνοριακές αρχές της Ένωσης για τη διευκόλυνση των απελάσεων μεταναστών και προσφύγων.

Η Privacy International, μαζί με 13 άλλες οργανώσεις, ζητά την αναμόρφωση των προγραμμάτων βοήθειας της ΕΕ σε τρίτες χώρες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν χρηματοδοτούν τέτοιου είδους προγράμματα που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το