Σύρος: Η μεγάλη κινητοποίηση για το Νοσοκομείο

Είναι μια είδηση που όσο και να ψάξετε δεν θα τη βρείτε στα πετσωμένα ΜΜΕ. Την περασμένη Πέμπτη, με μπροστάρη τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου, η οικονομία της Σύρου κατέβασε ρολά και κατέβηκε σε κινητοποίηση! Οι Συριανοί αντιδρούν δυναμικά με πορεία και σχεδόν όλα τα μαγαζιά κλειστά. Αιτία και μοναδικό αίτημα η υποστελέχωση του νοσοκομείου, που έχει καταντήσει κέντρο υγείας. Οι κάτοικοι αντιδρούν και προοιωνίζονται νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που βάλλει ευθέως την υγεία των κατοίκων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο νησί της Σύρου και στις Κυκλάδες γενικότερα.

Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 20/10, στην απεργία των υγειονομικών, στις 10:30 έγινε μεγάλη κινητοποίηση για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και στήριξε μεγάλος αριθμός τοπικών φορέων και συλλόγων σε μια προσπάθεια να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή πίεση για τη στελέχωση και την ενδυνάμωση της υγειονομικής μονάδας του νησιού. 

Η τελευταία κοινή ανακοίνωση όσων συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανέφερε:

Σε συνέχεια της σύσκεψης που έλαβε χωρά χτες 12/10/22 σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων με θέμα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Σύρου, καλούμε  τα σωματεία, συλλόγους, φορείς και πολίτες του τόπου να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα πραγματοποίηση ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου την Πέμπτη 20-10-22, ημέρα πανελλαδικής υγειονομικής απεργίας η οποία θα ξεκινήσει στις 10:30 από την πύλη του Νοσοκομείου.

  Το Νοσοκομείο Σύρου έχει φτάσει στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων ενώ δεν διαφαίνεται πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για ανατροπή αυτής της πορείας. Mε μεσολάβηση του Δημάρχου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτροπής που περιλάμβανε και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων καθώς και έναν των ιατρών του Νοσοκομείου, με τον Υπουργό Υγείας ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η Αν. Υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο μας. Δυστυχώς, οι συναντήσεις αυτές απέβησαν άκαρπες καθώς δεν ικανοποιήθηκε ουσιαστικά κανένα από τα αιτήματα μας. Επί της ουσίας μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση (λες και αυτό αποτελεί επιχείρημα) και ανακοίνωσαν την προκήρυξη 2 θέσεων ιατρών (έναν καρδιολόγο και ένα παθολόγο-ογκολόγο) προς αντικατάσταση των 7 ιατρών που θα έχουνε συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2022. Επιπλέον θα προκηρύξουν 7 θέσεις νοσηλευτών (5ΔΕ και 2ΤΕ) με αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, που αντιστοιχεί έμμεσα, σε μονιμοποίηση 7 συμβασιούχων από τους 77 που υπηρετούν στο Νοσοκομείο. Κατά τα λοιπά οι αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου θα αντιμετωπιζόντουσαν με μετακινήσεις προσωπικού και συγκεκριμένα με την θέσπιση ως κινήτρου μετακίνησης για ένα μήνα, ποσού 1.500€ σε γιατρούς κεντρικών Νοσοκομείων προκειμένου να μετακινούνται σε νησιώτικες περιοχές. Τελικά όχι μόνο δεν βρέθηκε κανείς αλλά αντίθετα μέσα στον Αύγουστο μετακινήθηκαν ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ σε άλλα νησιά ένας παθολόγος και ένας γενικός ιατρός.

    Αποτέλεσμα των παραπάνω επιλογών ήταν τις ημέρες της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν 2/8 – 22/8 το Νοσοκομείο να λειτουργεί χωρίς εργαστηριακό ιατρό παρά τις προειδοποιήσεις μας από τον Μάιο. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι πλέον το Νοσοκομείο δεν διαθέτει Νευρολόγο, Ψυχίατρο, Δ/ντη Χειρουργικής, Παθολογοανατόμο ενώ από 31/12 θα συνταξιοδοτηθεί και ο Δ/ντης της Καρδιολογικής κλινικής. Η ΜΑΦ και η παιδιατρική κλινική επί της ουσίας βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό παραπαίει καθώς καλείται μια νοσηλεύτρια να  καλύπτει μόνη της την βραδινή βάρδια με πάω από 20 ασθενείς.  Αρκεί να αναφέρουμε ότι για να καλυφθούν οι απαραίτητες βάρδιες καλούνται συνάδελφοι να καλύψουν τα κενά από άλλες κλινικές στερούμενοι τα ρεπό τους με ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής. Η συγκεκριμένη τακτική εκ της Διοικήσεως ενέχει κινδύνους καθώς καλείται μια εξουθενωμένη νοσηλεύτρια – που έχει στερηθεί το ρεπό της, να περιθάλψει  ασθενείς σε ένα άγνωστο τμήμα του οποίου τις λειτουργίες δε γνωρίζει. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις λοιπές υπηρεσίες του Νοσοκομείου (τεχνική και διοικητική). Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε υπαλλήλους του Θυρωρείου οφείλονται πάνω από 350 ρεπό.

   Σας αφήνουμε να αναρωτηθείτε, τι μας περιμένει τον χειμώνα όταν τον Αύγουστο που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, το νοσοκομείο αποδυναμώνεται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Αν συνυπολογίσουμε τις παραιτήσεις και τους θανάτους, οι 211 μόνιμοι που εργάζονται σήμερα στο νοσοκομείο είναι 60 λιγότεροι σε σχέση με το 2011 (22%). Οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό, αποτελούν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων για να λειτουργεί με ασφάλεια το νοσοκομείο. Οι κενές θέσεις βάση του σημερινού κουτσουρεμένου (λόγω μνημονιακής υποχρέωσης) οργανισμού, που σίγουρα δεν ανταπεξέρχεται στις σημερινές ανάγκες, είναι περίπου 105.  

Παράλληλα σήμερα, την ώρα που αίρονται όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, παραμένει  σε αναστολή εργασίας, εκδικητικά, αδικαιολόγητα και αντιεπιστημονικά, ένας κρίσιμος αριθμός συναδέλφων που θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσία. Μετά την πλήρη και καθολική άρση όλων των περιορισμών και των μέτρων για τον κορωνοϊό από τον Μάιο 2022, η παράταση της αναστολής άσκησης καθηκόντων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κριθεί δικαιολογημένο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και αυτό την ίδια στιγμή, που οι συνάδελφοί μας και οικογένειές τους βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από το κατώφλι της φτώχειας ενώ το Νοσοκομείο στενάζει από την υποστελέχωσης.

Κερασάκι στα παραπάνω αποτελεί η Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022  “Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»  Με βάση την παραπάνω απόφαση το 73% της νοσηλευτικής υπηρεσίας (όλοι οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτή) του Γ.Ν. ΣΥΡΟΥ παροπλίζεται. Η παραπάνω απόφαση υποβαθμίζει τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτή οι οποίοι τόσα χρόνια εκτελούσαν επί της ουσίας τα ίδια καθήκοντα με τους ΠΕ/ΤΕ ενώ εξελίσσονται μισθολογικά με πιο αργούς ρυθμούς και αμείβονται λιγότερο. Αντί λοιπόν να τους αναβαθμίσει, η αν. Υπουργός Υγείας με την απόφαση της τους αφαιρεί μέρος των αρμοδιοτήτων τους ενώ καθιστά αδύνατη την λειτουργία των περισσοτέρων Τμημάτων του Νοσοκομείου Σύρου τα οποία δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ΠΕ/ΤΕ για να καλύψουν κάθε βάρδια, έστω και με έναν νοσηλευτή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να εφαρμοστεί η απόφαση με ένα μόνο ΤΕ/ΠΕ ανά βάρδια σε κάθε τμήμα, απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 41 ακόμη ΤΕ/ΠΕ νοσηλευτών (τώρα διαθέτουμε 21).

Τέλος για το θέμα της υποστελέχωσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά την σχετική συνταγματική πρόβλεψη για την αναγνώριση της νησιωτικότητας, επί σειρά ετών παρακολουθούμε την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των ήδη ανεπαρκών κινήτρων στελέχωσης και παραμονής εργαζομένων και γενικότερα κάτοικων στα νησιά.  Αντίθετα η πολιτική μετακινήσεων υγειονομικών από νησί σε νησί προς κάλυψή αναγκών άλλων μονάδων υγείας (αντί προσλήψεων) και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των θαλασσίων συγκοινωνιών καθώς και το σημαντικά υψηλότερο κόστος διαβίωσης, συγκρινόμενο με πληθυσμιακά αντίστοιχες, μη νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, αποτελούν αντικίνητρα παραμονής στα νησιά.

      Επειδή η  πανδημία του κορωνοϊού καθώς και η συνεχής επιδείνωση των συνθηκών της ζωής μας, ακρίβεια κλπ, αναδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η ύπαρξη ενός πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας, αποτελεί ουσιώδη και απαράβατο όρο για αξιοπρεπή διαβίωση, καλούμε όλους τους συλλόγους φορείς και πολίτες του νησιού να δώσουν το παρόν

προκειμένου να διεκδικήσουμε μαζί:

  • Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
  • Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
  • Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ – Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία
  • Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.
  • Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΝ

ΠΕΜΠΤΗ 20/10/22 και ώρα 10:30

Σύλλογος  Eργαζομένων στο Bαρδάκειο και Πρώιο Νοσοκομείο

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου

Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων Κυκλάδων

Σωματείο Λεμβούχων Σύρου

Διοικητικό Επιμελητήριο – Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων Ελλάδος

Σύλλογος Εργαζομένων στην ΠΕ  Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου (πρώην ΣΥΝΑΝΚ)

Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου

ΕΜΔΥΔΑΣ – Αττικής Τμήμα Κυκλάδων

Εμπορικός σύλλογος Σύρου

Ένα ολόκληρο νησί ξεσπάθωσε. Και όμως μια τέτοια είδηση εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ. Το σκότος στην ενημέρωση παραμένει βαθύ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το