Η δική μας απάντηση (του Λάκη Μαργαρίτη μεταλλεργάτη)

Με αφορμή ένα γράμμα του Γιάννη Μάγγου, πατέρα του αδικοχαμένου γιου του, Βασίλη

5 μήνες έχουν περάσει από το θάνατο του 26χρονου Βασίλη Μάγγου και ο πατέρας του με επιστολή προς τον υπουργό δημοσίας τάξης Χρυσοχοΐδη, ζητά να μάθει σε πιο σημείο βρίσκεται η ΕΔΕ της αστυνομίας που ο ίδιος διέταξε για την κακοποίηση του γιού του, που ουσιαστικά προκάλεσε και τον θάνατο του. Να θυμηθούμε ότι στις 13/6 έγινε πορεία κατά της καύσης σκουπιδιών απ’ την ΑΓΕΤ LAFFARGE, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες Βολιώτες. Προς το τέλος της ειρηνικής πορείας επενέβησαν τα ΜΑΤ με στόχο να την διαλύσουν χτυπώντας ανελέητα τους διαδηλωτές και κάνοντας συλλήψεις.

Την επόμενη μέρα έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης μπροστά στα δικαστήρια εκεί που καθορίστηκε τελικά και η πορεία της ζωής του Βασίλη. Φωνάζοντας συνθήματα διεκδικώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων και πλησιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις και πριν καν να προλάβουν να αντιδράσουν δέχτηκαν βίαιη επίθεση από τα ΜΑΤ. Ο άτυχος Βασίλης χτυπήθηκε άγρια απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις  που με τα κλομπ και με κλωτσιές τον έριξαν κάτω. Στη συνέχεια τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν και μέσα στην ασφάλεια. Και ενώ ζητούσε απεγνωσμένα ιατρική βοήθεια ούτε νερό δεν του έδωσαν. Τελικά τον άφησαν ελεύθερο αφού δεν εκκρεμούσε σε βάρος του καμία κατηγορία.

Σε κατάσταση που δεν περιγράφεται οι δικοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε σπασμένα 7 πλευρά, τραυματισμένο το συκώτι και την χολή και γι’ αυτό  νοσηλεύθηκε. Το επόμενο διάστημα που πέρασε αντιμετώπισε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα από τον βασανισμό και τον εξευτελισμό που υπέστη στο κρατητήριο.

Ο Βασίλης Μάγγος βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της 13ης του Ιούλη απ’ τη μητέρα του. Το ιατρικό πόρισμα έδειξε σαν αιτία θανάτου οξύ πνευμονικό οίδημα και δεν έγινε λόγος καθόλου ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα αστυνομικής βίας, με βαριά τραύματα ένα μήνα πριν αφήνοντας την τελευταία του πνοή.

Σήμερα, 5 μήνες μετά, ο πατέρας του θυμίζει στον υπουργό προστασίας του πολίτη (!) τι έχει γίνει με την περίφημη ΕΔΕ που διατάχθηκε. Η δήλωση του Γιάννη Μάγγου, πατέρα του άτυχου Βασίλη είναι η εξής: «Κύριε υπουργέ Χρυσοχοΐδη, αν είχατε τη στοιχειώδη ανθρώπινη ευσυνειδησία, θα είχατε αντιληφθεί το συμβολισμό με την ανθοδέσμη που «κακοποίησε» ο ράμπο σας. Κύριε Χρυσοχοΐδη τα λουλούδια αυτά είναι ο Αλέξης, είναι τα παιδιά του κόσμου, είναι τα παιδιά μας, που υπέστησαν ή υφίστανται καθημερινά την παράλογη βία των κανίβαλων σας. Στο συγκεκριμένο αστυνομικό προφανώς δεν δόθηκε η ευκαιρία να υπακούσει στις εντολές σας και έτσι αρκέστηκε στο να «ράνει με άνθη», λουλούδια, παιδιά, ανθρώπους, που εσείς ποδοπατάτε με την μπότα σας. Και μετά διατάσσεται ΕΔΕ… ΕΔΕ που δεσμευτήκατε δημόσια ότι θα γίνει και στη περίπτωση του αδικοχαμένου Βασίλη Μάγγου. Θυμάστε κύριε Χρυσοχοΐδη ότι έχουν περάσει 5 μήνες και το μόνο που έγινε ήταν η προανακριτική ανάκριση, που έφερε την οικογένεια μου σε δύσκολη θέση να βρεθούμε δημόσια απολογούμενοι στο χώρο βασανισμού του παιδιού μας. Κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής σκοτάδι, ως συνήθως. Είμαστε ανημέρωτοι και το μόνο που βλέπουμε γύρω μας είναι να επαναλαμβάνεται και να κλιμακώνεται η αυθαίρετη αστυνομική βία».

Γιάννης Μάγγος

Η κυβέρνηση πιστή στα μνημόνια, στις δεσμεύσεις της σε ΕΕ – ΗΠΑ και στο μεγάλο κεφάλαιο, με πρόσχημα τον κορονοϊό που αυτή είναι υπεύθυνη για ό,τι ζούμε, χτυπάει ό,τι έχει απομείνει απ’ τα λαϊκά δικαιώματα. Μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν απαγορεύει απεργίες, διαδηλώσεις, όπως στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, παραβιάζοντας οι ίδιοι τα μέτρα προστασίας  που έχουν εξαγγείλει. Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά και το πρόβλημα δεν είναι στην παραβίαση των μέτρων, αλλά στη φίμωση κάθε φωνής αντίστασης για μια καλύτερη ζωή χωρίς πολέμους- ανεργία- φτώχεια.

Τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν, για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και του λαού καταργώντας στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να υπάρξει μαζικό μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων- νεολαίας  και όλου του λαού, για να σταματήσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ο νέος προϋπολογισμός που ψήφισαν τα λέει όλα. Αύξηση στη φορολογία του λαού κατά 8%, μείωση στις δαπάνες στην υγεία για πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, μείωση κατά 1δισ. ευρώ στα επιδόματα ανεργίας, μείωση στη χρηματοδότηση των συντάξεων κατά 12% και το κονδύλι για τις επικουρικές κατά 127 εκατ. ευρώ. Οι μάσκες έπεσαν! Όποιος δεν υπακούει στα μέτρα που επιβάλλονται και με οποιοδήποτε κόστος αυτά επιφέρουν αυτός θα διώκεται με τον πιο αμείλικτο τον πιο απάνθρωπο τρόπο.

 Γι’ αυτό η δική μας απάντηση πρέπει να είναι:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ –ΑΓΩΝΑΣ

ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

     Μαργαρίτης Λάκης συνταξιούχος εργάτης στο μέταλλο      

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το