Η διέξοδος στους αγώνες! Φοιτητικό κίνημα μαζικό, μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό, στο πλευρό των λαϊκών διεκδικήσεων!

25 Φεβρουαρίου 2019

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο

Με αφορμή το τέλος της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, η Φοιτητική Πορεία εξέδωσε ανακοίνωση (που δημοσιεύεται παρακάτω), ενώ από την Δευτέρα 25/2 θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί το νέο τεύχος της έντυπης έκδοσης της Φοιτητικής Πορείας στα τραπεζάκια της στις σχολές και στους πολιτιστικούς χώρους Σήμα στην Αθήνα, Πυξίδα στη Θεσσαλονίκη και Σφήνα στα Γιάννενα.

Αφήνοντας πίσω μας την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε στους ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς έντασης της εντατικοποίησης και αυστηροποίησης των όρων σπουδών, με τους οποίους χιλιάδες φοιτητές ήρθαμε (και φέτος) αντιμέτωποι. Δε θεωρούμε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σε μια σειρά σχολές δεν πραγματοποιήθηκαν και ούτε προβλέπεται να πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εξετάσεις, κάτι που αποτελεί χτύπημα για τους επί πτυχίω ή τους εργαζόμενους φοιτητές. Όπως επίσης δε θεωρούμε τυχαία στην πλειονότητα των σχολών τη μείωση του χρόνου των εξετάσεων, που οδηγεί τους φοιτητές να δίνουν 3 και 4 μαθήματα τη βδομάδα, τρέχοντας να προλάβουν να βγάλουν την ύλη.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ιδιαίτερα σε σχολές στις οποίες το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα καταλήψεις, οι διοικήσεις των σχολών επέλεξαν να «τιμωρήσουν» τους φοιτητές, μειώνοντας κι άλλο την ήδη στενεμένη χρονική διάρκεια των εξετάσεων, όπως έγινε στη Φιλοσοφική Αθήνας. Από την άλλη, στο «αναβαθμισμένο» Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που υποτίθεται πως θα «έλυνε» τα προβλήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, εκατοντάδες φοιτητές αποκλείστηκαν από την εξέταση μαθημάτων, επειδή δε χωρούσαν στα αμφιθέατρα λόγω του μεγάλου όγκου των εξεταζόμενων!
Περιστατικά σαν και τα παραπάνω δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένα, αλλά αποτελούν στην πραγματικότητα κομμάτι της ευρύτερης αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Και είναι αυτή η πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει οδηγήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ενώ τώρα προετοιμάζει και νέες, όπως με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη διάλυση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και την απορρόφησή του από άλλα ιδρύματα ή την πρόταση για τη συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Είναι η ίδια πολιτική της υποχρηματοδότησης που έχει οδηγήσει ολόκληρα ιδρύματα στο χείλος της διάλυσης. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκλητικά παρουσιάζει ως «επίτευγμα» την απειροελάχιστη αύξηση διοικητικού προσωπικού, όταν οι σχολές έχουν γραμματείες που υπολειτουργούν, οι φοιτητές κάνουν μαθήματα σε αίθουσες χωρίς θέρμανση, ενώ το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και στέγαση δέχεται συνεχώς νέα χτυπήματα.

Η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αντανακλά την «καμένη γη» που έχει αφήσει πίσω της η πολιτική των μνημονίων. Όσες προεκλογικές υποσχέσεις κι αν τάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσες φορές κι αν κλίσει την υποτιθέμενη «έξοδο από τα μνημόνια», ο λαός μας συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Η επιτροπεία είναι εδώ και θα παραμείνει (τουλάχιστον) μέχρι το 2060, ενώ οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ τονίζουν σε κάθε τόνο ότι η χώρα πρέπει να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Και οι δεσμεύσεις αυτές σημαίνουν περαιτέρω ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, μείωση του αφορολόγητου, αύξηση της ΔΕΗ, πλειστηριασμούς, φτώχεια και ανεργία. Αυτές είναι οι καλύτερες μέρες που τάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτές είναι οι συμφωνίες που και σύσσωμη η αστική αντιπολίτευση, με πρώτη και καλύτερη την ΝΔ, δεσμεύεται ότι θα τηρήσει.

Για το φοιτητικό κίνημα δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν της οργανωμένης αντίστασης και της ανυποχώρητης πάλης. Οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις του Γενάρη κόντρα στο αντεργατικό «προσοντολόγιο» που οδηγεί τους νέους αδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε ένα ατέλειωτο κυνήγι τίτλων και πιστοποιητικών και στην ανθρωποφαγία για μια «θέση στον ήλιο», αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν. Καμία «τάξη» και «σταθερότητα» δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω στις πλάτες μιας χώρας που θέλουν να την μετατρέψουν σ’ ένα κανονικό νατοϊκό ορμητήριο αμερικάνικων βάσεων, στις πλάτες ενός λαού που καλείται να ζήσει σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, στις πλάτες της νεολαίας που της τάζουν ένα μαύρο μέλλον ελαστικής εργασίας, ανεργίας και μετανάστευσης. Η Φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητές να μην αποπροσανατολιστούν από τις κάλπικες προεκλογικές αντιπαραθέσεις, αλλά να βαδίσουμε στον δρόμο του αγώνα, συσπειρωμένοι στους συλλόγους μας, ενωμένοι στα κοινά μας αιτήματα. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να βάλουμε φραγμό στις πολιτικές που τσακίζουν το παρόν και υπονομεύουν το μέλλον μας!

Φοιτητική Πορεία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top