Οι 11 ημέρες των ασκήσεων πρόκειται να πραγματοποιηθούν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις εναέριας ανάπτυξης στην ιστορία του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να επιδείξει τη δύναμη που έχει σκοπό να εντυπωσιάσει συμμάχους και αντιπάλους όπως η Ρωσία, σύμφωνα με Γερμανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους στη χώρα.

Η άσκηση Air Defender 23 θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 23 Ιουνίου και θα εκπαιδεύσει 10.000 συμμετέχοντες και 250 αεροσκάφη από 25 κράτη, προκειμένου να απαντήσουν σε προσομοίωση επίθεσης σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι μια άσκηση που θα ήταν απολύτως εντυπωσιακή για όποιον την παρακολουθεί και δεν κάνουμε κανέναν να την παρακολουθήσει», είπε η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γερμανία, Έιμι Γκάτμαν, στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι το κοινό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα καταδείξει πέρα ​​από κάθε αμφιβολία την ευελιξία και την ταχύτητα της συμμαχικής μας δύναμης στο ΝΑΤΟ ως πρώτης απάντησης», πρόσθεσε.

Ενώ η άσκηση είχε προγραμματιστεί εδώ και χρόνια, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους έχει ταράξει τα μέλη του ΝΑΤΟ και οι προσπάθειες για επέκταση και ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας έχουν αυξηθεί.

Η Σουηδία, η οποία επιδιώκει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ιαπωνία θα συμμετάσχουν επίσης στην άσκηση.

«Δείχνουμε ότι το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι η κόκκινη γραμμή μας, ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό αυτής της επικράτειας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ίνγκο Γκέρχαρτς της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συντονίζει την άσκηση. «Αλλά δεν θα πραγματοποιήσουμε, για παράδειγμα, πτήσεις προς το Καλίνινγκραντ. Οπότε αυτό έχει σκοπό να είναι αμυντικό».

Το Καλίνινγκραντ είναι ένας ρωσικός θύλακας που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Ο υποστράτηγος Michael A Loh, διευθυντής της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας των ΗΠΑ, είπε ότι η άσκηση υπερβαίνει την αποτροπή.

«Πρόκειται για την ετοιμότητα της δύναμής μας. Πρόκειται για συντονισμό, όχι μόνο εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και με άλλους συμμάχους και εταίρους μας εκτός ΝΑΤΟ», είπε.

Τρεις περιοχές αεροπορικών ασκήσεων θα χρησιμοποιούνται για δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, σύμφωνα με την αεροπορική διοίκηση της Γερμανίας.

Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, λένε ότι ο εναέριος χώρος για τις πολιτικές αεροπορικές εταιρείες θα είναι κλειστός κατά τη διάρκεια αυτών των χρονικών παραθύρων, γεγονός που θα μπορούσε με τη σειρά του να διαταράξει ορισμένες επιβατικές πτήσεις προς και διαμέσου της Ευρώπης.

*Φωτογραφία αρχείου: Γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon συμμετέχουν στην αποστολή αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

πηγή: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το