Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψηφίζει για την αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού εμπάργκο που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με μεγάλη διαφορά την Πέμπτη κατά του οικονομικού και εμπορικού εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1960. Συνολικά 187 κράτη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά του εμπάργκο. Μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν, ενώ η Ουκρανία απείχε.

Ο πλήρης τίτλος του ψηφίσματος είναι η «αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού εμπάργκο που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας».

Η Συνέλευση εξέφρασε την ανησυχία ότι παρά τα ψηφίσματά της που χρονολογούνται από το 1992 ( Ψήφισμα 47/19 ), «το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο κατά της Κούβας εξακολουθεί να ισχύει» όπως και «οι αρνητικές επιπτώσεις τέτοιων μέτρων στον κουβανικό λαό και στους Κουβανούς που ζουν σε άλλες χώρες».

Υπενθύμισε μέτρα που υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2015 και το 2016 «για την τροποποίηση πολλών πτυχών της εφαρμογής του εμπάργκο, που έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα που εφαρμόζονται από το 2017 για την ενίσχυση της εφαρμογής του».

Η Γενική Συνέλευση επανέλαβε την έκκλησή της προς όλα τα κράτη να απόσχουν από τη δημοσίευση και την εφαρμογή τέτοιων περιοριστικών νόμων και μέτρων, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψηφίζει για την αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού εμπάργκο που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας

Κάντε κλικ εδώ για το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος .

Για άλλη μια φορά, η ετήσια συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών άφησε μόνο τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να υποστηρίζουν την πολιτική της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση περισσότερο από 60 χρόνια των οικονομικών και εμπορικών περιορισμών στην Κούβα, μετά την κουβανική επανάσταση του 1959 υπό την ηγεσία του Κάστρο.

πηγή: news.un.org

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το