Saint-Denis, 1 Μάρτη, 2023 

Προς τους επιβάτες τρένων στην Ελλάδα, προς τους εργαζόμενους σιδηροδρομικούς, τους συντρόφους μας στην Ελλάδα

Αγαπητοί σύντροφοι, 

Εκ μέρους της γαλλικής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας SUD-Rail [Solidaires] θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας μετά τον εκτροχιασμό δύο τρένων κοντά στη Λάρισα.

-Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες, τους συναδέλφους και τους φίλους των θυμάτων.

-Την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας σε κάθε εργαζόμενο στο σιδηροδρομικό κλάδο στην Ελλάδα.   

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Μετά τη μετωπική σύγκρουση έξω από την πόλη των Τεμπών, μεταξύ επιβατικού τρένου που ταξίδευε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και εμπορικού τρένου που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα, οι νεκροί είναι πάνω από τα 36, με 8 εργαζόμενους στα τρένα ανάμεσά τους, συμπεριλαμβανομένων των δύο οδηγών του εμπορικού τρένου και των δύο οδηγών του επιβατικού τρένου. Πολλοί επιβάτες τραυματίστηκαν κατά το δυστύχημα. Τουλάχιστον τρία από τα εκτροχιασμένα βαγόνια πήραν φωτιά.  

Την επιβατική αμαξοστοιχία και την εμπορική αμαξοστοιχία διαχειρίζεται η Hellenic Train, θυγατρική της FSI (Ferroviero dello Stato Italiano). Τα τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή. Το επιβατικό τρένο είχε καθυστέρηση.

Οι πρώτες εικόνες που είδαμε από αυτό το τρομερό ατύχημα μας θύμισαν τους εκτροχιασμούς που έχουμε δυστυχώς βιώσει στη Γαλλία, ιδίως αυτόν στο Bretigny (2013). Η SUD Rail συμμετείχε στη δικαστική διαδικασία ως πολιτική αγωγή. Στη Γαλλία, το κράτος και η SNCF (γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων) δυστυχώς έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό θα παραμείνουν στις κορυφαίες θέσεις ευθύνης τους, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων, ακόμη και μετά την καταδίκη της εταιρείας.  

Γνωρίζουμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι επώδυνες, δύσκολες και αγχωτικές για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες. Πόσο μάλλον όταν πολλοί νέοι άνθρωποι ενεπλάκησαν σε αυτό το ατύχημα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό να συμβάλει στη διερεύνηση της αλήθειας, να κατανοήσει τα γεγονότα και να αναζητήσει τις αιτίες και τις ευθύνες.  

Στέλνουμε τη διεθνή μας αλληλεγγύη σε κάθε εργαζόμενο στον κλάδο των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και σε όλους τους επιβάτες. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των αποθανόντων. 

Για τη γαλλική συνδικαλιστική ομοσπονδία SUD-Rail, 

Julien Troccaz 

Emmanuelle Bigot

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το