Αν και η απόφασή του καλύπτεται συνταγματικά, θεωρείται αντιλαϊκή και αυταρχική από την αντιπολίτευση και από μεγάλο μέρος των πολιτών – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γαλλία

Ιστορικές οι στιγμές που διαδραματίστηκαν εχθές στο γαλλικό κοινοβούλιο, όπου η απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν να επικαλεστεί το άρθρο 49:3 του γαλλικού Συντάγματος και ουσιαστικά να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την ψηφοφορία του διαβόητου νόμου για τις συντάξεις, προκάλεσε εκτεταμένα γιουχαΐσματα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μέλη της οποίας τραγούδησαν τη Μασσαλιώτιδα, τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας από τα έδρανα της Κάτω Βουλής.

Εκτεταμένες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Μακρόν και στους πολίτες της Γαλλίας, με το καζάνι που βράζει εδώ και δύο μήνες να εκρήγνυται από οργή, καθώς μαζικές διαδηλώσεις έγιναν σε όλη την χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων για να απορρίψουν την κίνηση του Γάλλου προέδρου, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και κυματίζοντας σημαίες των συνδικάτων.

Επίσης, σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία οι οποίες κράτησαν σχεδόν όλο το χθεσινό βράδυ. Μια φωτιά άναψε στη μέση της Place de la Concorde και η αστυνομία με ασπίδες και ρόπαλα έριξε δακρυγόνα και κινήθηκε για να διώξει τους διαδηλωτές από την πλατεία.

Μέχρι το βράδυ, είχαν συλληφθεί 310 άτομα στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 258 από την αστυνομία του Παρισιού, όπως αναφέρει το AFP.

Ωστόσο, τα συνδικάτα δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την αντίθεσή τους στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με το μεγάλο συνδικάτο CGT να αναφέρει ότι άλλη μια ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων σχεδιάζεται για την Πέμπτη 23 Μαρτίου. Βέβαια, οι Γάλλοι βρίσκονται και σήμερα στους δρόμους από το πρωί, καθώς διάφορες πολιτικές οργανώσεις έχουν κάνει καλέσματα για συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι τα αντιπολιτευτικά κόμματα πρόκειται να κάνουν πρόταση μομφής στην κυβέρνηση του Μακρόν, ενώ καλούν τον γαλλικό λαό να δείξει έμπρακτα την αγανάκτησή του στους δρόμους.

Ήδη για σήμερα το πρωί έχει γίνει κάλεσμα για δεκάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε όλη την Γαλλία, καθώς οι γάλλοι πολίτες έχουν αγανακτήσει με την αντιλαϊκή απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το