Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ Σκοπίων και Βελιγραδίου, μετά την έκδοση γραμματόσημου που εμφανίζει την Κροατία να κατέχει εδάφη γειτονικών χωρών.

Την έντονη αντίδραση της Σερβίας προκάλεσε η έκδοση γραμματόσημου στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο εμφανίζει χάρτη της ναζιστικής περιόδου 1941 – 1945.

Ο συγκεκριμένος χάρτης απεικονίζει τη Κροατία, τα σύνορα της οποίας εκτείνονται σε εδάφη που ανήκουν στη Σερβία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Το γραμματόσημο εκδόθηκε από τη γειτονική χώρα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στήριξη του Ζάγκρεμπ στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Κι αυτό, διότι η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε., επί προεδρίας της κροατικής κυβέρνησης.

Η νότα διαμαρτυρίας του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών παραδόθηκε στον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας στο Βελιγράδι:

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την εκτύπωση και δημοσίευση γραμματοσήμου με τον γεωγραφικό χάρτη του φασιστικού Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας (NDH), που περιλαμβάνει τμήματα της Δημοκρατίας της Σερβίας μέχρι το Βελιγράδι, τμήματα του Μαυροβουνίου και ολόκληρη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η αναφορά στο NDH ξυπνά μνήμες στους πολίτες της Σερβίας και γενικότερα στο σερβικό λαό από την πιο σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης ιστορίας. Τέτοιες προσπάθειες ιστορικού ρεβιζιονισμού διαταράσσουν σοβαρά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και τη συνεργασία και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

»Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας θεωρεί τη δημοσίευση αυτού του γραμματοσήμου την ημέρα της επετείου της νίκης κατά του φασισμού ως εχθρική προβοκάτσια που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Σερβίας. Καθώς επίσης και προσβολή για όλους τους Σέρβους που εξοντώθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του NDH τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Πέραν της σερβικής κυβέρνησης, το επίμαχο γραμματόσημο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας.

πηγή: Sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το