Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας εξέδωσε σύσταση σε βρετανικά εμπορικά πλοία κοντά στα Στενά του Ορμούζ να επιδείξουν προσοχή και να θέσουν σε αυξημένη επιφυλακή την ασφάλειά τους σε περίπτωση που προσεγγιστούν από «επιθετικά» ιρανικά περιπολικά σκάφη, μετέδωσε το Sky News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Μια πηγή στη ναυτιλιακή βιομηχανία δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ότι σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, τα πλοία διατηρούν πλέον περισσότερους φύλακες στο κατάστρωμα και έχουν αυξήσει την ταχύτητά τους προκειμένου να «είναι ασφαλή».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών αναγνώρισε ότι ο κυβερνητικός οργανισμός εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές για τα πλοία που λειτουργούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, αλλά δεν προχώρησε σε οριστική επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του Sky News.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας «θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της βρετανικής ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, αλλά δεν επιθυμεί να κλιμακώσει την κατάσταση».

Η Βρετανία επίσης δήλωσε ότι επιθυμεί να διασώσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πως θα εργαστεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Λονδίνο δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αυξήσει την πίεση προς το Ιράν και να δημιουργήσει μια διεθνή συμμαχία ώστε να απομονωθεί η Τεχεράνη.

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζητά την επίτευξη μιας διεθνούς λύσης για τη διασφάλιση της διεθνούς ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Το βρετανικό δημοσίευμα έρχεται την ίδια μέρα που υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι πέντε οπλισμένα ιρανικά σκάφη  είχαν επιχειρήσει να προσεγγίσουν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο British Heritage που ταξίδευε στον Περσικό Κόλπο, αλλά φέρεται να αποχώρησαν μετά από προειδοποίηση από το συνοδευτικό πολεμικό πλοίο Royal HMS Montrose

Ωστόσο, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) απέρριψαν τους ισχυρισμούς,  υπογραμμίζοντας ότι σκάφη τους δεν είχαν προσεγγίσει βρετανικά πλοία τις τελευταίες 24 ώρες.

Τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια έχουν εντοπιστεί με συνοδεία πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού και του ΝΑΤΟ, τις τελευταίες ημέρες. Η κίνηση έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων από την Τεχεράνη ότι ένα βρετανικό πλοίο θα μπορούσε να κατασχεθεί, σε απάντηση για την «παράνομη» κράτηση ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, χλεύασε τη Βρετανία, αναφέροντας ότι δεν θα υπάρχει η ανάγκη τα σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού να συνοδεύουν βρετανικά τάνκερ, εάν το Λονδίνο δεν είχε διαταράξει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, προχωρώντας στην κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το