Καμία από τις εναλλακτικές επιλογές στη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit δεν κατάφερε να λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών της Βουλής των Κοινοτήτων, παρατείνοντας το πολιτικό αδιέξοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν και τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές του Brexit στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας των «ενδεικτικών ψήφων».

Το πιο δημοφιλές σενάριο θέλει το Λονδίνο να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να παραμένει μέλος της τελωνειακής ένωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το βράδυ.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο διορία μέχρι τις 12 Απριλίου προκειμένου το Λονδίνο να αποφασίσει για το αν επιθυμεί ένα εναλλακτικό καθεστώς απόσυρσης ή να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Η πρόταση C, η οποία αφορούσε τη δέσμευση να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για μια «μόνιμη και ολοκληρωμένη τελωνειακή ένωση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ», καταψηφίστηκε με 276 έναντι 273 ψήφων υπέρ.

Η πρόταση D, η οποία αφορούσε τη συνέχιση της συμμετοχής στην ενιαία αγορά και ένα «ολοκληρωμένο τελωνειακό καθεστώς» με την ΕΕ μετά το Brexit, καταψηφίστηκε με 282 έναντι 261 ψήφων υπέρ.

Η πρόταση E, η οποία ζητούσε δημόσια ψηφοφορία για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit που ψήφισε το κοινοβούλιο πριν από την επικύρωσή της, καταψηφίστηκε επίσης τη Δευτέρα το βράδυ με 292 έναντι 280 ψήφων υπέρ.

Η πρόταση G, η οποία αφορούσε την ανάκληση του άρθρου 50 σε ενδεχόμενη έξοδο από το μπλοκ δίχως μια συμφωνία για το Brexit, καταψηφίστηκε με 292 έναντι 191 ψήφων υπέρ.

Μετά από ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καταφέρει να ξεπεράσει το αδιέξοδο του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία.

Οι Βρετανοί βουλευτές πρόκειται να διεξάγουν τη διαδικασία των λεγόμενων «ενδεικτικών ψήφων» για άλλη μία φορά την ερχόμενη Τετάρτη, πριν οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 10 Απριλίου για να εξετάσουν το αίτημα του Λονδίνου για παράταση του άρθρου 50.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το