– 

Δύο αποκρυπτογραφημένα έγγραφα επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή των πρώην προέδρων Mauricio Macri και Lenin Moreno στο πραξικόπημα του 2019

Η κυβέρνηση της Βολιβίας κατήγγειλε την Πέμπτη τη συμμετοχή του πρώην προέδρου της Αργεντινής, Mauricio Macri, στο πραξικόπημα του 2019 κατά του νόμιμου προέδρου Evo Morales.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών Ροτζέλιο Μάιτα έδειξε έγγραφα που αποδεικνύουν την αποστολή πυρομαχικών από τον Μάκρι και τον ομόλογό του από τον Ισημερινό Λένιν Μορένο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις στη Βολιβία για να καταστείλουν εκτεταμένες διαμαρτυρίες ενάντια στο πραξικόπημα της Jeanine Áñez.

Ο Mayta επεσήμανε ότι τα γεγονότα που σημειώθηκαν το 2019 διέλυσαν τη συνταγματική τάξη της Βολιβίας και είχαν τη συνωμοτική υποστήριξη αυτών των κρατών.

Είπε επίσης ότι “Τα δύο αποκαλυφθέντα έγγραφα δείχνουν ότι ο Μάκρι και ο Μορέν βοήθησαν να εδραιωθεί η Añez στην εξουσία μέσω της καταστολής και ακόμη και της χρήσης όπλων, γεγονός στο οποίο ο στρατηγός και διοικητής της αεροπορικής δύναμης της Βολιβίας, Jorge Gonzalo Terceros Lara, είχε σημαντική συμμετοχή”.

Σε ένα αποχαρακτηρισμένο μήνυμα της 13ης Νοεμβρίου, ο Λάρα ευχαρίστησε τον τότε πρεσβευτή της Αργεντινής, Normando andolvarez García, για τη συνεργασία του και την παράδοση 40.000 φυσιγγίων AT-12/70 και διάφορων τύπων χειροβομβίδων και δακρυγόνων.

“Είχαμε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα και επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή αυτών των κρατών, οπότε θα παράσχουμε αυτές τις πληροφορίες στις αρχές που ερευνούν τις σφαγές της Sacaba και της Senkata, οι οποίες σημειώθηκαν στις 15 και 19 Νοεμβρίου αντίστοιχα”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ομοίως, διαβεβαίωσε ότι “είναι εξοργισμένοι σήμερα και στέλνουν προειδοποίηση για τη συμπεριφορά μιας ξένης κυβέρνησης να συμβάλει σε αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του βολιβιανού λαού. Θεωρούμε αυτήν την κατάσταση τρομερή και απολύτως απαράδεκτη, δεδομένου ότι ήταν επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας”.

“Θα ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες από την Αργεντινή και τον Ισημερινό σχετικά την πλήρη παραβίαση των κανόνων που διέπουν τη διπλωματία μεταξύ δύο αδελφικών λαών. Αυτό που συνέβη ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της δημοκρατίας της Βολιβίας, όχι απλώς τυχαία γεγονότα”, είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Λούις Άρσε αποκήρυξεε αυτό που συνέβη, διαβεβαιώνοντας ότι “η αποστολή στρατιωτικού υλικού για την καταστολή του λαού παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες”.

“Επικυρώνουμε τους δεσμούς αδελφοσύνης μας με τον λαό της Αργεντινής και αναγνωρίζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη του αδελφού Προέδρου Alberto Fernandez”, δήλωσε ο Arce καθώς εξέδωσε επιστολή από τον ομόλογό του με την οποία ζητά συγγνώμη από το λαό της Βολιβίας για αυτό που συνέβη.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το