Η Αρμενία είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να υποδεχθεί «περισσότερες από 40.000 οικογένειες» από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συνθηκολόγηση των Αρμενίων αυτονομιστών του θύλακα, έπειτα από τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε την Πέμπτη ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

«Έχουμε κλείσει δωμάτια σε ξενοδοχεία, έχουμε ετοιμάσει χώρους για να τους υποδεχτούμε. Έχουμε έτοιμα τα πάντα για να υποδεχθούμε περισσότερες από 40.000 οικογένειες» από αυτήν την αποσχισθείσα περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, δήλωσε ο Πασινιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ωστόσο υπογράμμισε πως ο άμαχος πληθυσμός εκεί δεν αντιμετωπίζει σε αυτό το στάδιο «άμεση απειλή» μετά την αστραπιαία στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν.

«Σήμερα, η κρίση μου (για την κατάσταση) είναι ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά του άμαχου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η εκεχειρία, που ισχύει από χθες Τετάρτη στον θύλακα, τηρείται σε μεγάλο βαθμό.

«Το καθεστώς εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διατηρείται στο σύνολό της, υπήρξαν μεμονωμένες παραβιάσεις αλλά συνολικά η κατάσταση είναι σταθερή», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Αρμενία: Πεινασμένοι και τρομαγμένοι εκτοπισμένοι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ πλημμυρίζουν τους δρόμους του Στεπανακέρτ

Οι δρόμοι του Στεπανακέρτ, πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι “γεμάτοι πεινασμένους και τρομαγμένους εκτοπισμένους”, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος, την επομένη της παράδοσης στο Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από μάχες 24 ωρών, αυτής της αποσχισθείσας περιφέρειας που κατοικείται από Αρμένιους.

“Οι άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα ο ένας τον άλλον και κάνουν έκκληση (…) για νέα σχετικά με τους συγγενείς τους”, πρόσθεσε στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter, ο Γκεγκάμ Στεπανιάν, αξιωματούχος της αρχής για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Καραμπάχ, πολλοί Αρμένιοι έφυγαν από τα σπίτια τους τις τελευταίες τρεις ημέρες, ορισμένοι καταφεύγοντας στο αεροδρόμιο της κύριας πόλης και άλλοι στη ρωσική ειρηνευτική δύναμη.

Στην αρμενική πλευρά των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, σε μια απομακρυσμένη πλαγιά κοντά στο χωριό Κορνιντζόρ, Αρμένιοι άνδρες σε μια φάλαγγα 20 αυτοκινήτων περιμένουν φίλους και μέλη της οικογένειάς τους που έχουν εγκλωβιστεί στο Καραμπάχ, στην περίπτωση που τους επιτραπεί να φύγουν, σημειώνει το Reuters.

Ένας άνδρας που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Χαΐκ, είπε πως πέρασε μέρες στα σύνορα ελπίζοντας πως θα βρει τον πατέρα του, που είχε πάει στο Καραμπάχ για δουλειές όταν επιβλήθηκε ο αποκλεισμός τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει εγκλωβιστεί εκεί από τότε.

Κάτοικοι του Στεπανακέρτ δήλωσαν πως δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, τα καταστήματα είναι άδεια και οι άνθρωποι ανάβουν φωτιές στο ύπαιθρο για να μαγειρέψουν ό,τι μπορούν να βρουν για φαγητό.

“Υπάρχουν πολλοί εκτοπισμένοι από τα χωριά, μόλις ήρθαν στην πόλη και δεν είχαν πουθενά να περάσουν τη νύχτα”, δήλωσε η Γκαγιάν Σαργκισιάν, που είναι επικεφαλής μιας επιχείρησης ευεξίας στην πόλη.

Σε ηχητικό μήνυμα, είπε στο Reuters πως κυκλοφορούν διάφορες φήμες για το τι μπορεί να συμβεί και πως ο κόσμος είναι σε “χάος και σύγχυση”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη πως δεν έχει καθοριστεί κάτι απτό όσον αφορά το άνοιγμα μεταφορικών διαδρόμων προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θέλουν εγγυήσεις ασφαλείας προτού παραδώσουν τα όπλα τους, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ηγέτη τους, μία ημέρα αφότου το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε συντριπτική ήττα στις αμυντικές δυνάμεις της αποσχισθείσας περιφέρειας.

Το Αζερμπαϊτζάν μπλοκάρει ουσιαστικά εδώ και εννέα μήνες τον δρόμο πρόσβασης από την Αρμενία στο Καραμπάχ από τον οποίο το τελευταίο εξαρτάτο για τρεις δεκαετίες προκειμένου να διατηρήσει την ντε φάκτο αυτονομία του.

Την ίδια ώρα, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αρνήθηκαν να ανοίξουν τον άλλο κύριο δρόμο πρόσβασης προς τον ορεινό τους θύλακο, που φθάνει εκεί από την αζερική πόλη Αγκντάμ.

Η Ρωσία διατηρεί ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

(Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Στεπανκέρτ στις 14/7/2023 για τον αποκλεισμό του Αζερμπαϊτζάν που ήδη διαρκούσε επτά μήνες,  κλείνοντας παράνομα τον μόνο οδικό άξονα που συνδέει το Αρτσάχ με την Αρμενία)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το