Είμαστε εκπαιδευτικοί μόνιμοι ή και περιπλανώμενοι. Από καιρό αναζητούσαμε τρόπους να εκφράσουμε, όσα βιώνουμε εντός και εκτός των σχολείων.

Όσα μας προβληματίζουν και όσα νιώθουμε ότι επιχειρούν να μας «ακυρώσουν». Αποφασίσαμε να αντισταθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Η ιδέα να εκφραστούμε με το Θέατρο του Καταπιεσμένου*, έμοιαζε συναρπαστική! Με αφορμή την επερχόμενη καταιγίδα της ‘’αξιολόγησης’’ και του ‘’εξορθολογισμού’’ του εκπαιδευτικού συστήματος γενικώς και αδιακρίτως, συναντηθήκαμε το Νοέμβριο του 2021 και αποφασίσαμε να συστηθούμε με αυτό το μικρό φιλμάκι.

Πηγές της έμπνευσής μας αποτέλεσαν οι διαχρονικές πολιτικές του ΥΠΑΙΘ, οι ακτιβιστικές ομάδες ΘτΚ, οι Monty Pythons και το διαρκές θέατρο του παραλόγου, που εκτυλίσσεται καθημερινά στους συλλόγους διδασκόντων.

*‘Το ΘτΚ είναι μια θεατρική μέθοδος που αναπτύχθηκε απ’ τον Βραζιλιάνο θεωρητικό του θεάτρου και σκηνοθέτη Augusto Boal (1931 – 2009) και έχει τις ρίζες του στην «Παιδαγωγική του Καταπιεσμένου» του Βραζιλιάνου πρωτοπόρου του κριτικού παιδαγωγικού κινήματος Paulo Freire.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό εργαλείο που αναδιαμορφώνει τις σχέσεις εξουσίας αναδεικνύοντας τις συλλογικές και προσωπικές μας καταπιέσεις. Είναι ένα θέατρο που επιδιώκει τη χειραφέτηση του κοινού μέσα απ’ τη συμμετοχικότητα και δημιουργεί χώρους συνδιαλλαγής και διάδρασης.

Ο θεατής γίνεται ηθοποιός, συμμετέχει, παρεμβαίνει και προτείνει λύσεις.

**Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της ομάδας ΘτΚ Boalitaria https://boalitaria.wordpress.com για τη βοήθεια και την υποστήριξη!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το