Πραγματοποιήθηκαν στις 11-17 Σεπτεμβρίου οι μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις από το 1981, με την επωνυμία BOCTOK (Ανατολή) 2018. Στις ασκήσεις αυτές συμμετείχαν 300.000 στρατού, περισσότερα από 1.000 αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα, πάνω από 35.000 άρματα μάχης και άλλα οχήματα, σκάφη υποστήριξης και ογδόντα πολεμικά πλοία. Πήραν επίσης μέρος και μονάδες του κινέζικου στρατού καθώς και ένοπλες δυνάμεις της Μογγολίας.

Η επιχείρηση BOCTOK 2018 διεξήχθη σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση σχηματίζοντας ένα τόξο που κατέληγε στον Ειρηνικό Ωκεανό περνώντας από τη Σιβηρία, τη Βαϊκάλη και τα άκρα της Άπω Ανατολής. Τα μεγαλύτερα αυτά ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια αναπτύσσονται μέσα σε ένα κλίμα έντασης, όπου οξύνεται όλο και περισσότερο ο γενικότερος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός της Ρωσίας και Κίνας με τις αμερικανό-νατοϊκές δυνάμεις και εκδηλώνεται με περιφερειακές συγκρούσεις όπως αυτές στη Συρία με την κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου.

Ο Πούτιν, απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα σ’ αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε ότι η Ρωσία «είναι ένα φιλειρηνικό έθνος που δεν έχει επιθετικά σχέδια και στην εξωτερική πολιτική του προωθεί την παραγωγική διαδικασία με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», για να συνεχίσει πάρα κάτω με άλλους τόνους υπογραμμίζοντας ότι ως ρωσικός στρατός «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας αν χρειαστεί. Για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις μας και να τους προμηθεύσουμε με τα πιο ισχυρά όπλα».

Σε διπλωματική γλώσσα, ο Πούτιν, με τις δηλώσεις αυτές, έδωσε το στίγμα των πραγματικών στόχων της άσκησης και έστειλε μηνύματα που έχουν πολλούς αποδέκτες.

– Πρώτα απ’ όλα ήταν μια απάντηση στους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους, στις αποφάσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε σύμμαχες χώρες της Ρωσίας, όπως η Συρία.

– Ο όγκος, η έκταση, η πολεμική διάταξη των δυνάμεων της άσκησης είναι μια προειδοποίηση στο αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που περικυκλώνει τη Ρωσία τόσο από την πλευρά της Ευρώπης όσο και από την Ασία.

– Η επίδειξη σύγχρονων πανίσχυρων όπλων ικανών να δρουν όπου τα ρώσικα συμφέροντα το απαιτούν. – Η συμμετοχή της Κίνας και της Μογγολίας στέλνει το μήνυμα μιας προοπτικής για τη διαμόρφωση κοινού μετώπου με τον ανερχόμενο κινέζικο κολοσσό και πως οι προσπάθειες να τους διασπάσουν δεν πρόκειται να βρουν πρόσφορο έδαφος.

– Στέλνει μηνύματα στους Αμερικάνους πως, αντίθετα, η Ρωσία είναι ικανή να διασπάσει το δυτικό ιμπεριαλιστικό μέτωπο, δείχνοντας με αυτό τον επιβλητικό τρόπο, με την άσκηση BOCTOK 2018, πως οι Αμερικάνοι κάθε άλλο παρά έχουν σίγουρη τη στρατιωτική υπεροπλία σε στρατηγικά αλλά και συμβατικά όπλα.

– Η αποστροφή στην ομιλία του πως εκτός από την υπεράσπιση της ασφάλειας και των συμφερόντων της Ρωσίας, ως ρώσικος στρατός «μπορούμε να υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας αν χρειαστεί» και ότι «Για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις μας και να τους προμηθεύσουμε με τα σύγχρονα όπλα», απευθύνεται σε κράτη που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά δεν έχουν συσφίξει πιο σταθερούς δεσμούς με τον ρώσικο ιμπεριαλισμό.

– Και ακόμα πάρα πέρα να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε χώρες που σε αυτήν τη φάση συντάσσονται με το αμερικανό – νατοϊκό μπλοκ αλλά στο εσωτερικό τους υπάρχουν δυνάμεις που είναι αντίθετες σε μια τέτοια πολιτική.

Φυσικά τέτοιου είδους στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί ο ρώσικος ιμπεριαλισμός δεν αποτελούν καλά μηνύματα για τους λαούς, πολύ περισσότερο σήμερα μάλιστα για τους μεσογειακούς λαούς, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Ασίας. Ο λαός μας πρέπει να εναντιωθεί στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στους πολεμικούς σκοπούς τους και μαζί με τους άλλους λαούς να απαιτήσουν να σταματήσει η ανάμιξή τους, να φύγουν από τις χώρες μας οι βάσεις και τα άλλα όπλα κάθε είδους.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το