Δύο μέτρα και δύο σταθμά των ιμπεριαλιστών της Δύσης κατά των διεθνών ανταγωνιστών τους

Η όξυνση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα πιστοποιείται και με την αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθετικές τους κινήσεις και η Κίνα απαντά κάνοντας ξεκάθαρα τα όρια των κόκκινων γραμμών της, διεκδικώντας το δικό της ζωτικό χώρο.

Στην περιοχή αυτή, ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, είναι στραμμένο σε μεγάλο βαθμό το βλέμμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αφού «τη διασχίζει πάνω από το 35% της παγκόσμιας ναυτιλίας, αξίας περίπου 5 τρισ. δολαρίων, περιλαμβανομένων φυσικών πόρων ζωτικής σημασίας που εισέρχονται στην Κίνα (που διαθέτει πολύ λίγο από το αέριο και πετρέλαιό της)…ακόμα φιλοξενεί πάνω από το 10% των παγκόσμιων αλιευτικών αποθεμάτων, δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικών ποδιών φυσικού αερίου», όπως δήλωσε πρόσφατα πρώην ανώτατο στέλεχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Τζέιμς Σταυρίδης μέσα από τις στήλες του «Politico» είπε ανοιχτά όσα λέγονται με διπλωματική γλώσσα, δηλαδή πως «δεν είναι πολύ νωρίς για να προετοιμαστούμε για έναν θαλάσσιο πόλεμο στην Ασία», αφού «είναι δύσκολο να υπερτιμήσει κανείς το μέγεθος και τη σημασία της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας».

Στη στρατιωτική αντιπαράθεση αυτή εμπλέκονται σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά και οι δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, οι οποίοι κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους αφού καταγράφουν «ζωτικά» συμφέροντα στην περιοχή.

Έτσι από τις 11 έως τις 17 Μάη οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν ασκήσεις στο έδαφος και στη θάλασσα της τελευταίας στις οποίες συμμετείχε για πρώτη φορά και η Γαλλία. Οι τρεις τους είχαν κάνει επίσης κοινή άσκηση τον Μάρτη στον Περσικό κόλπο.
Όπως ήταν φυσικό, το ΥΠΕΞ της Κίνας δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε σε περιπαικτικό ύφος πως: «Αυτές οι κοινές ασκήσεις δεν έχουν κανένα αντίκρισμα για την Κίνα, απλά τους κοστίζουν καύσιμα» και κατηγόρησε τις χώρες πως «στοχοποιούν την Κίνα ως δικαιολογία για να δυναμώσουν μια “στρατιωτική” συμπεριφορά» αντί «να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για την ειρήνη της περιφέρειας».

Η Γαλλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή δύναμη που διαθέτει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας και των εξωχώριων κτήσεών της. Μάλιστα, στην Παπίτ της Γαλλικής Πολυνησίας (όπως και στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) η Γαλλία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις.
Ο υποναύαρχος Ζαν Ματιέ Ρεΐ, επικεφαλής των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Ινδο-Ειρηνικό σε πρόσφατη συνέντευξη του τόνισε πως «πρώτη μας ανησυχία είναι η διατήρηση της ικανότητας της Γαλλίας να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην περιοχή».

Στην περιοχή αυτή μεταφέρεται και ο ανταγωνισμός στο πλαίσιο του Γερμανογαλλικού άξονα της ΕΕ. Με δεδομένη την ισχυρότερη γεωπολιτική και στρατιωτική επιρροή του Παρισιού στον Ινδο-Ειρηνικό, για τον οποίο, όπως λέει ο Αντουάν Μποντάζ, συνεργάτης του Ιδρύματος για τη Στρατηγική Έρευνα (με έδρα στο Παρίσι), «η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ με αληθινή στρατηγική για την ασφάλεια», το Βερολίνο επιδιώκει να δηλώσει και αυτό την παρουσία του.

Αποφάσισε να στείλει γερμανικό πολεμικό πλοίο (φρεγάτα) στην περιοχή, το πρώτο μετά από περίπου 20 χρόνια, για κοινές ασκήσεις με την Ιαπωνία. Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Αν δεν ενεργοποιηθούμε περισσότερο, θα γράψουν άλλοι το βιβλίο με τους κανόνες του μέλλοντος – όχι μόνο σε οικονομικό πεδίο, αλλά και σε πολιτικό και όσον αφορά την ασφάλεια».

«Παρών» στην περιοχή δηλώνει και η Βρετανία με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Βασίλισσα Ελισάβετ» το οποίο θα πραγματοποιήσει 6μηνη περιοδεία σε 40 χώρες της Ασίας. Στη μετά Brexit εποχή η Βρετανία «δεν οπισθοχωρεί, αλλά βάζει πλώρη για έναν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος» σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Παράλληλα οι ΗΠΑ επιδιώκουν μέσω της διεύρυνσης του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία) να δημιουργήσουν ένα αντικινεζικό συνασπισμό στην ευρύτερη περιοχή. Διαβλέποντας το Πεκίνο ή έχοντας τέτοια πληροφόρηση πως επιχειρείται κίνηση προς το Μπαγκλαντές, ο Κινέζος πρέσβης στην Ντάκα προχώρησε σε αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ηγεσία της χώρας ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα είναι καλή ιδέα για το Μπανγκλαντές να πάρει μέρος σε αυτήν τη μικρή ομάδα των 4, γιατί θα βλάψει ουσιαστικά τη διμερή μας συνεργασία». Αντίστοιχα το κινεζικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε για άλλη μια φορά ως «κλίκα» το σχήμα το οποίο επιδιώκει να εμφανίσει την Κίνα «ως πρόκληση και σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ της Κίνας και χωρών της περιφέρειας».

Κοινό κείμενο των ΥΠΕΞ των G7 με «συστάσεις» προς την Κίνα

Οι υπουργοί εξωτερικών των G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) με κοινή τους δήλωση κατηγόρησαν την Κίνα πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα (με αφορμή του Ουιγούρους και το Χονγκ Κονγκ) και χρησιμοποιεί την οικονομική ισχύ της για να επιβάλει «αυθαίρετες, καταναγκαστικές οικονομικές πολιτικές και πρακτικές». Στην δήλωση δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένα μέτρα.

Παράλληλα στήριξαν τη συμμετοχή της Ταϊβάν στα φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εξέφρασαν ανησυχίες για τυχόν «μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση» στο Στενό της Ταϊβάν.
Όπως ήταν φυσικό υπήρξε έντονη αντίδραση από το Πεκίνο το οποίο μέσω του εκπροσώπου κατηγόρησε τους υπουργούς της G7 πως «εκστόμισαν ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Κίνας και επενέβησαν χονδροειδώς στις εσωτερικές της υποθέσεις».

Κίνα προς ΗΠΑ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ουιγούρους και Παλαιστινίους

Ηχηρή παρέμβαση στο πλευρό των Παλαιστινίων έκανε η Κίνα με αφορμή το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας από το Ισραήλ, κατηγορώντας παράλληλα τις ΗΠΑ πως παρεμπόδισαν την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλούσε στον τερματισμό των εχθροπραξιών, κατά τη συνεδρίασή του την Κυριακή 16 Μαΐου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός και δήλωσε πως το «το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα», υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα, που προεδρεύει του οργάνου, μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία, είχαν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου αλλά «λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή» ζητώντας από την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ευθύνες της» στον ΟΗΕ.

Είχαν προηγηθεί βολές της Κίνας προς τις ΗΠΑ ότι «αγνοούν τα δεινά των Παλαιστινίων», όταν η τελευταία μπλόκαρε την πρώτη προσπάθεια σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Με αφορμή το γεγονός αυτό η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, στηλίτευσε την υποκρισία της Ουάσιγκτον στο θέμα των μουσουλμάνων Ουιγούρουν κατηγορώντας την πως εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με το δράμα του Παλαιστινιακού λαού. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν ότι ανησυχούν για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων (…) όμως αγνοούν τα δεινά των Παλαιστινίων», υπογράμμισε η Χούα τονίζοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι η ζωή των Παλαιστινίων είναι εξίσου πολύτιμη».

Κίνα: «Προσβολή» η εκδήλωση Γερμανίας, ΗΠΑ, Βρετανίας για τους Ουιγούρους

Η ίδια εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει ως «προσβολή» έναντι του Πεκίνου τη διαδικτυακή εκδήλωση για τους Ουιγούρους στο πλαίσιο του ΟΗΕ που διοργάνωσαν Γερμανία, ΗΠΑ και Βρετανία. Σημείωσε πως η εκδήλωση «χρησιμοποιεί ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτικό εργαλείο για παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της Κίνας» και κάλεσε τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να μην λάβουν μέρος.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το