γράφει η Βίκυ Καπετανοπούλου

Μέσα σε μόνο λίγες μέρες εκατομμύρια γυναίκες… γειτόνισσες -οι Τεξανές και οι Μεξικανές- είδαν και τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς στη μεν οπισθοδρομική Πολιτεία απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις μετά την έκτη βδομάδα κύησης, στο δε Μεξικό η ποινικοποίηση κρίθηκε αντισυνταγματική

Η ποινικοποίηση της άμβλωσης είναι αντισυνταγματική. Η ομόφωνη ετυμηγορία-σταθμός του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού ήρθε να δώσει ελπίδα μέσα στη μαυρίλα, χαρίζοντας μια τεράστια νίκη στις και στους υπέρμαχους των αναπαραγωγικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.

Η εξόχως προοδευτική δικαστική απόφαση και μάλιστα στη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο καθολικό πληθυσμό στον κόσμο (μετά τη Βραζιλία) ξεχώρισε και για άλλους λόγους. Οχι απλώς συνέπεσε χρονικά, αλλά ήρθε σε κραυγαλέα αντίθεση με τη σκοταδιστική νομοθετική απαγόρευση της άμβλωσης μετά την έκτη βδομάδα κύησης στο γειτονικό Τέξας: ακόμη ένα καίριο βήμα στον κατήφορο της οπισθοδρόμησης, με επίκεντρο το πονεμένο αυτό ζήτημα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπισθοδρόμηση που συντελείται μεθοδικά με αιχμή του δόρατος τη ζοφερή προεδρική κληρονομιά του Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ -τον διορισμό τριών υπερσυντηρητικών δικαστών- και βέβαια την πληθώρα φανατικών και αντιδραστικών Ρεπουμπλικανών αιρετών, με πρώτο τον Τεξανό κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ.

Στο Μεξικό πάντως η ιστορική ετυμηγορία των δέκα δικαστών -βάσει της οποίας η βόρεια Πολιτεία Κοαχουίλα πρέπει να αφαιρέσει άμεσα από τον ποινικό της κώδικα τις κυρώσεις σε βάρος γυναικών που έκαναν έκτρωση- ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για πανεθνική αποποινικοποίηση της ευαίσθητης αυτής διαδικασίας, αφού μέσω του δεδικασμένου θεσπίζονται «υποχρεωτικά κριτήρια για όλους τους δικαστές της χώρας», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αρτούρο Σαλντιβάρ. Προς το παρόν μόνο τέσσερις μεξικανικές Πολιτείες -Πόλη του Μεξικού, Οαχάκα, Βερακρούς και Ιντάλγκο- επιτρέπουν την άμβλωση στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι υπόλοιπες 28 Πολιτείες την έχουν ουσιαστικά ποινικοποιήσει, παρά τις διαφοροποιήσεις και τις εξαιρέσεις.

Οι ανώτατοι δικαστικοί έκριναν πως η επιβολή απαγορεύσεων και ποινών για την οικειοθελή διακοπή κύησης παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών να ελέγχουν οι ίδιες -και όχι το κράτος, οι τοπικές αρχές ή οποιοσδήποτε άλλος- το κορμί τους. «Δεν πρόκειται για το δικαίωμα στην άμβλωση» τόνισε ο δικαστής Λουίς Μαρία Αγιλάρ, που συνέταξε το σκεπτικό της απόφασης. «Πρόκειται μάλλον για το δικαίωμα να αποφασίζουν γυναίκες και πρόσωπα που μπορούν να κυοφορήσουν. […] Εξοβελίζεται η απειλή φυλάκισης και το στίγμα που βαραίνει τους ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν ελεύθερα να τερματίσουν την κύηση τους».

Φεμινιστικές οργανώσεις πιστεύουν πως έχει στρωθεί τώρα το έδαφος και για την αποφυλάκιση γυναικών, που έχουν καταδικαστεί μόνο και μόνο επειδή διέπραξαν το «έγκλημα» να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. «Η ποινικοποίηση της άμβλωσης τιμωρεί τις πιο φτωχές γυναίκες, τις πιο περιθωριοποιημένες, τις ξεχασμένες και όσες υφίστανται τις περισσότερες διακρίσεις στη χώρα» ανέφερε στην -ιδιαίτερα προχωρημένη- επιχειρηματολογία του ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η ποινικοποίηση «είναι ένα έγκλημα το οποίο στη φύση του τιμωρεί τη φτώχεια».

Καθολική γκρίνια

Αναμενόμενα η Καθολική Εκκλησία στο Μεξικό δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά της, με ορισμένους κύκλους να ενοχλούνται ιδιαίτερα από τη δικαστική αναφορά σε «πρόσωπα που μπορούν να κυοφορήσουν» που υπονοεί μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Την ετυμηγορία αρνήθηκε επιδεικτικά να σχολιάσει, δε, ο κεντροαριστερός πρόεδρος της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα με παγερή αδιαφορία, αν μη τι άλλο. «Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά αντιτίθεται στο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν και ότι βλέπει με καχυποψία το φεμινιστικό κίνημα» εξηγεί η πολιτική αναλύτρια Μπάρμπαρα Γκονσάλες.

Παράλληλα, όπως εκτιμά, με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο «δείχνει ανεξαρτησία» ειδικά εν μέσω κατηγοριών ότι πιέζεται από την κυβέρνηση Ομπραδόρ για άλλα θέματα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι αρχίζει να δικαιώνεται ο αγώνας εκατομμυρίων γυναικών στο πλαίσιο του λεγόμενου «πράσινου κύματος» -από το χρώμα των μαντιλιών ακτιβιστριών και διαδηλωτριών υπέρ της αποποινικοποίησης της άμβλωσης- που σαρώνει τη Λατινική Αμερική, με το Μεξικό να γίνεται η πέμπτη χώρα που οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση μετά την Αργεντινή, την Κούβα, τη Γουιάνα και την Ουρουγουάη.

Η σύγκριση με το πισωγύρισμα που έχει αρχίσει να δρομολογείται στις ΗΠΑ και ιδίως στο Τέξας είναι για κλάματα. Κατά τραγική ειρωνεία δε, είναι πολύ πιθανό να αντιστραφεί παράδοξα, εν μέρει έστω, η πάγια κατάσταση που επικρατεί κι από εκεί που βλέπαμε ώς τώρα Μεξικανούς μετανάστες και μετανάστριες να προσπαθούν να περάσουν παράτυπα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, να δούμε σύντομα Τεξανές να κατεβαίνουν στη μεξικανική Πολιτεία Κοαχουίλα, που συνορεύει με το Τέξας, σε αναζήτηση νόμιμης άμβλωσης!

Αρκετές άλλες ρεπουμπλικανικές αμερικανικές Πολιτείες έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση των γυναικών στην έκτρωση, καμία όμως δεν επέβαλε εξωφρενικά ακραίο νόμο σαν αυτόν που ψηφίστηκε στο Τέξας και τέθηκε σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου, με πρωτοπαλίκαρο τον τραμπικό κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ.

Με την άτυπη βούλα και του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ -που απέφυγε σκόπιμα να παρέμβει ως Πόντιος Πιλάτος, σε εξόφθαλμη αντίστιξη με εκείνο του Μεξικού-, όχι μόνο απαγορεύονται πλέον οι εκτρώσεις από την έκτη βδομάδα κύησης -όταν υποτίθεται ότι ξεκινά ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, χωρίς οι περισσότερες οι γυναίκες να έχουν καν αντιληφθεί ότι είναι έγκυες-, αλλά δεν προβλέπει καμία εξαίρεση ούτε σε περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας. Εχει και… καλύτερο. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να προσφύγει δικαστικά εναντίον όχι μόνο των παρόχων άμβλωσης, αλλά και οποιωνδήποτε θεωρεί πως βοήθησαν κάποια γυναίκα να κάνει έκτρωση, ανοίγοντας ουσιαστικά κερκόπορτα για πλημμύρα μηνύσεων και ενθαρρύνοντας εμμέσως πλην σαφώς όχι απλά τη… ρουφιανιά ιδιωτών, αλλά την παρενόχληση ακόμα και την αυτοδικία, με αποκλεισμούς κλινικών και ιατρείων.

Η εφαρμογή του μισογυνικού νόμου και η παράλληλη άρνηση παρέμβασης από το Ανώτατο Δικαστήριο υποσκάπτουν επικίνδυνα την απόφαση-ορόσημο του σώματος το 1973 στην εμβληματική υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, που κατέστησε συνταγματικό δικαίωμα την άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σ’ αυτήν ακριβώς την απόφαση θέλουν να βάλουν ταφόπλακα πολλοί Ρεπουμπλικανοί και πιθανότατα οι τραμπικοί ανώτατοι δικαστές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί, με το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακοινώνει πως θα αναλάβει δράση για να προστατεύσει τις Τεξανές που θέλουν να κάνουν έκτρωση και δεν θα ανεχτεί βία εναντίον οποιουδήποτε λαμβάνει ή παρέχει αυτή την υπηρεσία στην Πολιτεία.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το