Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «στον Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι» του Νίκου Γαλάνη στον φιλόξενο χώρο του θεάτρου ΚΑΤΩ με κεντρική εισηγήτρια την καθηγήτρια ρωσικής φιλολογίας Κωνσταντίνα Λύγκουρη.

Στην παρουσίαση αναφέρθηκαν κάποιοι σημαντικοί σταθμοί της ζωής και του έργου του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, οι οποίοι και συνδέθηκαν με τα ποιήματα της παρούσας συλλογής.

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από τις ηθοποιούς Μαρία Μπατή και Μαρία Ζαμπέτη. Ο Νίκος Παπαδάκης με το βιολί του συνόδευσε μουσικά τις απαγγελίες.

Χαρακτηριστικά στην εισήγησή της η Κωνσταντίνα Λύγκουρη ανέφερε:

«Με την ποιητική συλλογή «στον Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι», η οποία είναι αφιερωμένη στον φλογερό Ρώσο ποιητή, ο Νίκος Γαλάνης όπως και ο ίδιος αναφέρει στην περιγραφή του, προτείνει ένα τρόπο ανάγνωσης στο σήμερα του ποιητικού έργου του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι. 

»Ο διάλογος που εκτυλίσσεται μεταξύ των δύο ποιητών στην παρούσα ποιητική συλλογή από τη μία αποτυπώνει την τεράστια επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη ζωή και το έργο του Μαγιακόφσκι κι από την άλλη εκφράζει την ανάγκη του Νίκου Γαλάνη να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους.

»Στα ποιήματα του Νίκου αποτυπώνεται με σαφήνεια σε κάθε στίχο η βαθιά πεποίθησή του πως μόνο μέσα σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, το σκοτάδι και η παρακμή δεν έχουν καμία θέση.

»Σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα προβάλλονται μέσα από την παρούσα ποιητική συλλογή, εκείνο όμως που είναι διακριτό από το πρώτο κιόλας ποίημα είναι η πίστη του Νίκου Γαλάνη σε κάτι πέρα από το «εγώ», σε κάτι πάνω από τον ίδιο, που δεν είναι άλλο από την πίστη σε ένα ιδανικό.

»Με μια γραφή απλή και κατανοητή, ποιήματα με πυκνότητα και ουσία, χωρίς ηθελημένες ασάφειες. Ο Νίκος μεταπλάθει ποιητικά εικόνες και βιώματα από τη ζωή του μεγάλου ποιητή, καταφέρνοντας ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές στιγμές να προσδώσει μια αλληγορική διάσταση.»

Με το κλείσιμο της παρουσίασης πήρε τον λόγο ο ίδιος ο δημιουργός της συλλογής, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους φίλους, τους συγγενείς, τους συντρόφους, την κεντρική εισηγήτρια καθώς και τον επικεφαλής του θεάτρου ΚΑΤΩ Πάνο Ιωαννίδη. Αναφέρθηκε επίσης στις αφορμές που τον ενέπνευσαν για την δημιουργία της παρούσας συλλογής και τόνισε πως ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι με το έργο του αποτελεί και σήμερα σύμβολο δράσης των συνειδητοποιημένων προλετάριων. Τέλος, με σύντομες τοποθετήσεις αποτυπώθηκε ο ενθουσιασμός για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής φίλων, συγγενών και συντρόφων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το