Νέες εκθέσεις δείχνουν ότι τα McDonald’s κατασκοπεύουν εργαζόμενους «εδώ και χρόνια» στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν το κίνημα «Αγώνας για 15 δολάρια» (FF) που αγωνίζεται για έναν μισθό επιβίωσης εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στο Motherboard,  η McDonald’s προσέλαβε μια ομάδα αναλυτών παγκόσμιων πληροφοριών για να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν εργαζόμενους και ηγέτες εργαζομένων (και τα κοινωνικά δίκτυά τους) που οργάνωσαν διαμαρτυρίες, απεργίες και συνδικάτα.

Η παρακολούθηση της δραστηριότητας των συνδικάτων είναι παράνομη, αλλά ο δημόσιος χαρακτήρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρέχει στα McDonald’s και σε άλλες εταιρείες ένα παραθυράκι για την παρακολούθηση των εργαζομένων τους. Οι αναλυτές πληροφοριών (που παίρνουν πολύ περισσότερα από τον ελάχιστο μισθό) χρησιμοποιούν λογισμικό στόχευσης τελευταίας τεχνολογίας για να εντοπίσουν τους εργαζόμενους, τους φίλους και φίλους φίλων τους, και να δημιουργήσουν ένα γράφημα για να δείξουν τις διασυνδέσεις μεταξύ τους και να βρουν τους ηγέτες του κινήματος. Δημιούργησαν ακόμα και ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook για να εντοπίζουν και να παρακολουθούν την οργανωτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με έναν πληροφοριοδότη των McDonald’s, «Η ιδέα ήταν να βρουν τη στρατηγική τους, να την αντικρούσουν, και να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες και ποιους γνωρίζουν.» Μια εσωτερική έκθεση εντόπισε ερωτήματα όπως: «Ποια σενάρια κινδύνου θα εκδηλωθούν το 2021 και θα βλάψουν τα McDonald’s;» και «Πώς ο FF$15 περιγράφει τους στόχους του 2020; … Ποιες νέες τακτικές και στρατηγικές δεν αποτελούν μέρος των στόχων του FF$ 15 για το 2020;»

Εκτός από τους υπαλλήλους της McDonald’s, έγιναν στόχος γνωστά πρόσωπα του εργατικού και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Rev. William Barber II, συμπρόεδρος της Εκστρατείας των Φτωχών Ανθρώπων και ηγετική μορφή ως συνήγορος για ελάχιστο μισθό 15 δολαρίων την ώρα, και η Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων σε Υπηρεσίες Mary Kay Henry παρακολουθούνταν από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις ομάδες επιτήρησης των McDonald’s.

Ο αγώνας των εργαζομένων των McDonald’s για αξιοπρέπεια έχει επιπτώσεις για σχεδόν κάθε υπάλληλο εστιατορίου. Τα McDonald’s είναι το μεγαλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. Η επιχείρηση έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζομένους σε 38.000 καταστήματα παγκοσμίως. Τα κέρδη της εξαρτώνται από την καταβολή στους εργαζόμενους του νόμιμου κατώτατου μισθού. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν άδεια ασθενείας μόνο εάν ζουν σε μια από τις 15 πολιτείες (συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον) που δίνει εντολή για άδεια ασθενείας με αποδοχές.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μελέτη του 2014 από το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής διαπίστωσε ότι το 40% των εργαζομένων στα εστιατόρια ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Για τους εργαζόμενους της McDonald’s που κερδίζουν πολύ λιγότερα από το μέσο μισθό των 10 δολαρίων στα εστιατόρια, τα επίπεδα φτώχειας είναι φυσικά υψηλότερα.

Πρόσφατα, τα McDonald’s κατέβαλαν αποζημίωση για κλοπή μισθού έναντι 29 εκατομμυρίων δολαρίων για να μην πάνε στο δικαστήριο.

Η σεξουαλική και σωματική κακοποίηση είναι επίσης σταθερές για τους εργαζόμενους των McDonald’s. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων έδειξε ότι το 44% των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο έχουν «απειληθεί ή κακοποιηθεί σωματικά ή προφορικά από πελάτες» που δεν φορούσαν μάσκες.

Δημόσια, η εταιρεία προσποιείται ότι είναι κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνη. Ο διευθύνων σύμβουλος Christopher Kempczinski είπε να «κάνουν απλά το σωστό.» Ο διευθύνων σύμβουλος, με καθαρά κέρδη 15 εκατομμυρίων δολαρίων, δεσμεύτηκε «να κάνει αυτή την εταιρεία παράδειγμα για τον κόσμο.» Αλλά αυτές οι ανούσιες κοινοτοπίες δεν μπορούν να καλύψουν τη βάναυση εκμετάλλευση στην οποία βασίζεται η εταιρεία, η οποια συντηρείται μέσω της επεμβατικής επιτήρησης των φτωχών εργαζομένων της.

πηγή: guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το