Τη σημαντική υποβάθμιση της δυνατότητας των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από ξένους εισβολείς και εγκληματίες επεσήμαναν νομοθέτες του Κογκρέσου.

Η πρόσφατη αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβάρυνε την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και έδωσε στους χάκερς την ευκαιρία να εκτελέσουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, δήλωσε η Γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουχαρ και άλλοι νομοθέτες σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας.

«Οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι κυβερνητικές ομάδες επιφορτισμένες με τη διατήρηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως η υπηρεσία ασφαλείας του κυβερνοχώρου και υποδομών (CISA) του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας (DHS), λειτουργούσαν με λιγότερο από το μισό προσωπικό κατά τη διάρκεια του «shutdown»», ανέφερε η επιστολή. «Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η μειωμένη ικανότητα μας για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια της αναστολής παρέχει μια ευκαιρία για επιθέσεις στους αντιπάλους μας, καθώς και τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου».

Η επιστολή εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια του «shutdown», τα πιστοποιητικά ψηφιακής ασφάλειας για πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λειτουργούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τη NASA, έληξαν. Τα πιστοποιητικά ασφαλείας είναι απαραίτητα για την προστασία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από ξένους αντιπάλους και εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι που είναι αρμόδιοι για την ανανέωση των πιστοποιητικών που έληξαν δεν ήταν σε θέση να επιτελέσουν αυτό το καθήκον λόγω της αναστολής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσαν οι νομοθέτες.

Η επιστολή, η οποία υπογράφηκε επίσης από τους γερουσιαστές Εντ Μαρκέι, τον Τομ Ούνταλ, την Κάθριν Κορτέζ Μάστο, τον Κόρι Μπούκερ και τον Τζακ Ριντ, κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να αναφέρει λεπτομερώς τις τυχόν παραβιάσεις της ασφάλειας του κυβερνοχώρου που ενδέχεται να συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε έναν προσωρινό προϋπολογισμό διάρκειας τριών εβδομάδων για να τερματίσει το «shutdown», χωρίς ωστόσο να πάρει τα 5,7 δισ. δολάρια που ζήτησε από το Κογκρέσο για την κατασκευή του τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η πρόσφατη αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που διήρκεσε 35 μέρες, άφησε 800.000 ομοσπονδιακούς λειτουργούς να εργάζονται χωρίς αμοιβή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το