Πρόσφατα ένα σχολικό λεωφορείο στην Υεμένη έπληξαν οι βομβαρδισμοί του Συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, με το CNN να δημοσιεύει αποκλειστικές εικόνες από την επίθεση και τον πανικό που επικράτησε ανάμεσα στους μαθητές.

Από την επίθεση βρήκαν το θάνατο 51 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 40 μαθητές.

Υπενθυμίζεται πως η Σ.Αραβία παρεμβαίνει στον εμφύλιο της Υεμένης ηγούμενη ενός συνασπισμού, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ συνδράμουν τόσο με την παροχή οπλισμού και την εκπαίδευση, όσο και με τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών και την συνδρομή στον επιτελικό σχεδιασμό.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει συνολικά στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10 χιλιάδες ανθρώπους και περισσότεροι από 53 χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, προκαλώντας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ακόμα και αν λήξει ο πόλεμος την επόμενη ημέρα οι συνθήκες ακραίας φτώχειας και υποσιτισμού το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν να επικρατούν.

Γύρω στα 18 εκατομμύρια του πληθυσμού της Υεμένης δεν ξέρουν αν θα βρουν το επόμενο γεύμα τους. Συγκεκριμένα, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και υποσιτισμού ζουν γύρω στα 17,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τα 8,4 εκατομμύρια υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ανάμεσά τους 400 χιλιάδες παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από το 50% των ανηλίκων δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών είναι η καθυστερημένη ανάπτυξη του μισού παιδικού πληθυσμού της Υεμένης.

Με μόλις τις μισές από τις 3,500 υγειονομικές εγκαταστάσεις της χώρας να λειτουργούν πλήρως, ενώ τουλάχιστον 16,4 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικής υγειονομικής περίθαλψης. Με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να βρίσκεται σε έξαρση επιδημία χολέρας. Η επιδημία έχει πλήξει κυρίως τα παιδιά, αφού το ένα τέταρτο των διαγνωσμένων με χολέρα ασθενών είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων που παραμένουν εκτοπισμένοι. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο ξεπερνούν τις 85.000 οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι από την έξαρση των χερσαίων συγκρούσεων και των αεροπορικών βομβαρδισμών. Η Unicef σε έκθεσή της, υπολογίζει ότι στην Υεμένη πέντε παιδιά τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα και μία ολόκληρη γενιά μεγαλώνει μέσα σε περιβάλλον απόλυτης βίας. Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή σχεδόν όλα τα παιδιά της Υεμένης, έχουν ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να επιβιώσουν.

Τέλος, περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στο σχολείο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το