Εντείνεται η αντιπαράθεση Ισραήλ – Ιράν μέσω Συρίας, δημιουργώντας συνθήκες για νέα κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, έπειτα από δύο ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους  στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και τα περίχωρα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων, ανάμεσά τους και τέσσερις Σύροι στρατιωτικοί. Ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκε η ρίψη ιρανικών ρουκετών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ είχε προηγηθεί η επιτυχής κατάρριψη σχεδόν όλων των ισραηλινών πυραύλων στην πρώτη αεροπορική επίθεση, που πραγματοποίησε το Ισραήλ στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Ο Ιρανός  αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η χώρα του ανυπομονεί να πολεμήσει το Ισραήλ και «να το εξαλείψει από Γης», τονίζοντας πως οι νέοι Ιρανοί αεροπόροι «είναι σε πλήρη ετοιμότητα και ανυπομονούν να αντιμετωπίσουν το σιωνιστικό καθεστώς». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου,  απείλησε με στρατιωτική πυγμή την Τεχεράνη, λέγοντας ότι «όποιος προσπαθεί να μας βλάψει, θα τους βλάψουμε εμείς, και όποιος απειλήσει να μας καταστρέψει θα φέρει την ευθύνη» για ό,τι ακολουθήσει.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κάλεσε  το Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε η δεινοπαθούσα επί χρόνια από τις ένοπλες συγκρούσεις Συρία να μετατραπεί σε πεδίο ξεκαθαρίσματος γεωπολιτικών λογαριασμών». Κάλεσε μάλιστα όλες τις πλευρές να αναλογιστούν τις ενδεχόμενες συνέπειες από έναν «νέο κύκλο χάους» στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για την επιδείνωση της κατάστασης στη βορειοανατολική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, διαπιστώνοντας στη συνέχεια πως οι ΗΠΑ δεν παίρνουν «συγκεκριμένα μέτρα» για τη λεγόμενη «αποχώρηση των στρατευμάτων» τους από τη Βόρεια Συρία. Πρόσθεσε ακόμη πως το «κυριότερο ζήτημα τώρα είναι να μην επιτραπεί η κλιμάκωση της έντασης στη βορειοανατολική Συρία».

Σε  ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για τη Μέση Ανατολή, ο Σύρος πρέσβης είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ και τους συμμάχους του ότι η Συρία θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα σε αυτοάμυνα και θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, εξαπολύοντας επίθεση στο ισραηλινό διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» στο Τελ Αβίβ. Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρέσβης, Ντάνιν Ντανόν, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επικίνδυνες επιθέσεις της χώρας του στην ξένη χώρα, οξύνοντας τη γεωπολιτική αντιπαράθεση με το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ξανά για προσπάθειες περιφερειακής αποσταθεροποίησης και «αντι-ισραηλινές» επιθέσεις.

Είναι φανερό ότι οι ισραηλινές αυτές επιθέσεις εντάσσονται στην κοινή αμερικανοϊσραηλινή πολιτική αναβάθμισης της στοχοποίησης του Ιράν και τον σταθερό γεωστρατηγικό ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο ρόλος αυτός πιστοποιήθηκε από τον  Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, σε πολυήμερη περιοδεία σε εννιά χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, καθησυχάζοντας συμμάχους και εταίρους για τη σταθερή «υποστήριξη της Αμερικής» στην περιοχή. Σε  ομιλία που εκφώνησε  στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, με τίτλο «Μία Δύναμη για το Καλό: Ο αναζωογονημένος ρόλος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή», ο Πομπέο περιέγραψε τους βασικούς στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, επικρίνοντας έντονα τις γεωπολιτικές επιδιώξεις και πολιτικές του πρώην Προέδρου Ομπάμα. «Τα αμερικανικά στρατεύματα επιστρέφουν στην πατρίδα από τη Συρία, αλλά δεν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής», διεμήνυσε. Βάζοντας στο στόχαστρο το Ιράν και τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», ο Πομπέο διαβεβαίωσε πως, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι ΗΠΑ σήμερα θα στηρίξουν τους συμμάχους τους, τονίζοντας:«Η επιθυμία μας για ειρήνη, με κάθε κόστος, μας έκανε να κλείσουμε συμφωνία με το Ιράν, τον κοινό μας εχθρό (…) Τι μάθαμε σήμερα; Ότι όταν η Αμερική υποχωρεί, το χάος συχνά ακολουθεί. Όταν παραμελούμε φίλους, ενισχύεται η πικρία».

Περιγράφοντας τη βασική πολιτική των ΗΠΑ ο Πομπέο ξεκαθάρισε ότι στη Συρία οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία και «θα συνεργαστούν με εταίρους για να διώξουν και την τελευταία ιρανική μπότα». Με άλλα λόγια, θα εμβαθύνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  επικεντρώνοντας αυτήν τη φορά όχι στον Άσαντ που δεν μπόρεσαν οκτώ χρόνια να τον ανατρέψουν, αλλά στο Ιράν, που είναι αντικειμενικά ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός αντίπαλος ΗΠΑ – Ισραήλ και πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου στην ευρύτερη περιφέρεια. Στο Λίβανο οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν» για να μειώσουν τις απειλές του πυραυλικού οπλοστασίου της «Χεζμπολάχ», που «σκοπεύει στο Ισραήλ και μπορεί να φθάσει σε διαφορετικά σημεία της χώρας … Εάν το Ιράν νομίζει ότι κατέχει το Λίβανο σφάλλει!», είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο. Στο Ιράκ οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν να φτιάξουν «μία χώρα χωρίς ιρανική επιρροή». Στην Υεμένη θα συνεχίσουν «να δουλεύουν για διαρκή ειρήνη». Στο Παλαιστινιακό, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ θα  συνεχίσει να πιέζει για πραγματική και διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Υποστήριξε ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δεν ήταν παρά τήρηση προεκλογικής υπόσχεσης του Προέδρου Τραμπ. Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των σχέσεων με εταίρους όπως τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κουβέιτ, «για κοινούς στόχους, όπως κάναμε με την Ιορδανία και το Ιράκ». Προφανής στόχος αυτής της αναφοράς Πομπέο είναι η προσπάθεια για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου με το Κατάρ, αφότου το τελευταίο άρχισε, λόγω γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων, να έρχεται πιο κοντά με το Ιράν.

Αυτό που επιβεβαιώνεται από τις παραπάνω εξελίξεις είναι ότι παραμένει αμείωτος ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για την ανακατανομή σφαιρών επιρροής, φυσικών πόρων, αγωγών Ενέργειας και αγορών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Όλα δείχνουν ότι αυτός ο ανταγωνισμός  μπαίνει σε νέα φάση, το ίδιο επικίνδυνη τόσο για το συριακό λαό όσο και για τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το