Σε άλλο επίπεδο έχει φτάσει το επιχειρηματικό πνεύμα που συνδέει την εκπαιδευτική διαδικασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ειδικά στις ΗΠΑ. Σάλος προκλήθηκε έπειτα από το γεγονός ότι δάσκαλοι στις ΗΠΑ πήραν μέρος σ’ ένα επιεικώς εξευτελιστικό show για να μαζέψουν χρήματα για τα σχολεία τους.

Στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο από ό,τι φαίνεται έχει ζηλέψει και η ελληνική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση των «αυτόνομων» σχολικών μονάδων επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις ικανότητες του διευθυντή.

Το γεγονός στις ΗΠΑ έχει ως εξής: Σε γήπεδο χόκεϊ στην πολιτεία της Νότιας Ντακότα, στο περιθώριο του αγώνα, συγκεντρώθηκαν 5.000 δολάρια σε χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου. Αυτά τοποθετήθηκαν μέσα στο παγοδρόμιο και οι δάσκαλοι σχολικών μονάδων κλήθηκαν να μαζέψουν όσα χρήματα μπορούσαν για να ενισχυθούν οι σχολικές μονάδες και να αγοραστούν υλικά, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και γραφική ύλη.

Το γεγονός κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας οργή, ακόμη και σχόλια που παρομοίαζαν το συμβάν με την κορεάτικη σειρά «Squid Game», πράγμα που ανάγκασε τους εμπνευστές της να ζητήσουν συγγνώμη από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βρέθηκαν στην εξευτελιστική θέση να βρίσκονται πάνω σε μια κουβέρτα στο παγοδρόμιο προσπαθώντας να μαζέψουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν.

Τόσο η τράπεζα που οργάνωσε το «σόου», όσο και η ομάδα χόκεϊ που το φιλοξένησε στο γήπεδό της, ζήτησαν συγγνώμη, αν και μάλλον για λάθος λόγους.

Η τράπεζα στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Αν και η πρόθεσή μας ήταν να προσφέρουμε μία διασκεδαστική εμπειρία στους εκπαιδευτικούς, μπορούμε να πούμε ότι είναι ταπεινωτικό και προσβλητικό για τους συμμετέχοντες. Λυπούμαστε βαθύτατα, ζητούμε συγγνώμη».

Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Argus Leader», δάσκαλοι εξήγησαν ότι συμμετείχαν στο «σόου» για να μπορέσουν να αγοραστούν υλικά που θα τους επιτρέπουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, όπως κάμερες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός για να μπορούν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο διδακτικό υλικό. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Νότια Ντακότα ο μέσος ετήσιος μισθός ενός δασκάλου είναι 49.000 δολάρια, που είναι ο χαμηλότερος σε όλες τις ΗΠΑ και στα περισσότερα σχολεία είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν από τον μισθό τους τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούν στο μάθημα.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το