Μια έρευνα ενός διακεκριμένου αριστερού ακαδημαϊκού που εξετάζει την ηθική της σοσιαλιστικής επανάστασης έχει γίνει στόχος από κορυφαίο πανεπιστήμιο χρησιμοποιώντας την αντιτρομοκρατική στρατηγική της κυβέρνησης.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Reading προειδοποιήθηκαν να προσέχουν όταν διαβάζουν ένα δοκίμιο του αποθανόντος καθηγητή Norman Geras προκειμένου να αποφύγουν την παραβίαση του Prevent. Οι τριτοετείς φοιτητές προειδοποιήθηκαν να μην αποκτούν πρόσβαση στο κείμενο από προσωπικές συσκευές, να το διαβάζουν μόνο σε ασφαλές περιβάλλον και να μην το αφήνουν παρατημένο σε μέρη που μπορεί να εντοπιστεί “ακούσια ή με άλλο τρόπο από εκείνους που δεν είναι προετοιμασμένοι να το δουν”. Η προειδοποίηση βγήκε αφότου το δοκίμιο σημάνθηκε από το πανεπιστήμιο ως “ευαίσθητο” σύμφωνα με το πρόγραμμα Prevent.

Το δοκίμιο, που βρισκόταν πέρυσι στη λίστα των “υποχρεωτικών” αναγνωσμάτων για την ενότητα Δίκαιων και Άδικων Πολιτικών του πανεπιστημίου, έχει τίτλο “Η Ηθική Μας: Η Ηθική της Επανάστασης”.

Ο Geras ήταν ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μέχρι το θάνατό του το 2013. Απέρριπτε την τρομοκρατία, αλλά υποστήριζε ότι η βία μπορεί να δικαιολογηθεί στην περίπτωση σοβαρής κοινωνικής αδικίας.

Ο Waqas Tufail, ανώτερος λέκτορας εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett, ο οποίος έγραψε μια έκθεση για το Prevent πέρυσι, περιέγραψε την υπόθεση του Reading ως “εξαιρετικά ανησυχητική”. Ένας άλλος ειδικός του Prevent, ο Fahid Qurashi από το Πανεπιστήμιο του Staffordshire, δήλωσε ότι η περίπτωση δείχνει πόσο η αντιτρομοκρατική νομοθεσία “εφαρμόζεται πολύ πέρα από τα όρια που θέτει”.

Ο Ilyas Nagdee, μαύρος φοιτητής από την Εθνική Ένωση Φοιτητών, είπε ότι η περίπτωση του δοκιμίου υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά “την παρανόηση [των αντιτρομοκρατικών οδηγιών]”.

Η στρατηγική της κυβέρνησης, αμφιλεγόμενη από μόνη της, έχει στόχο να αποτρέπει τους ανθρώπους να προβούν σε παράβαση και ζητάει από τα πανεπιστήμια να παρακολουθούν την πρόσβαση των φοιτητών και των ακαδημαϊκών σε υλικό που θα μπορούσε να θεωρηθεί εξτρεμιστικό! Το σχέδιο έχει επανειλημμένα δεχθεί πυρά από τότε που προτάθηκε από την κυβέρνηση το 2011. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχει περιορίσει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, ενθαρρύνοντας τα πανεπιστήμια να ματαιώνουν εμφανίσεις ακραίων ομιλητών και υιοθετώντας μια “αστυνομική κουλτούρα” στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ο Tufail πρόσθεσε: “Αυτό το δοκίμιο υπογράφεται από έναν κοινά αποδεκτό, επιφανή ακαδημαϊκό, φημισμένο στον κλάδο του, που ήταν για πολλά χρόνια καθηγητής στο Μάντσεστερ και του οποίου ο επικήδειος δημοσιεύτηκε στον Guardian. Αυτή η υπόθεση εγείρει πολύ μεγάλες ανησυχίες για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την πρόσβαση των φοιτητών σε υλικό και εγείρει ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες του Prevent”.

Το δοκίμιο αναγνωρίστηκε ως πιθανά ευαίσθητο από έναν ακαδημαϊκό που έκανε το μάθημα. “Αυτό είναι σχεδόν χειρότερο, επειδή σημαίνει ότι οι ακαδημαϊκοί τώρα εμπλέκονται στην αυτολογοκρισία” είπε ο Tufail.

Ο Nagdee δήλωσε:“Το Prevent αλλάζει θεμελιακά τη σχέση ανάμεσα σε φοιτητές και εκπαιδευτές, με εκείνους που εμπιστευόμαστε τα μέγιστα για την ευμάρεια και την ανάπτυξή μας να αναγκάζονται να ενεργούν σαν πληροφοριοδότες. Όπως δείχνει αυτή η περίπτωση, φυσιολογικά θέματα που συζητούνται στα πλαίσια ενός μαθήματος στους εκπαιδευτικούς μας χώρους αντιμετωπίζονται ως εγκληματικά”.

Το Πανεπιστήμιο του Reading ανακοίνωσε:

“Οι λέκτορες πρέπει να ενημερώνουν τους φοιτητές γραπτώς αν το μάθημά τους περιλαμβάνει κείμενα που θεωρούνται ευαίσθητο για την ασφάλεια και στη συνέχεια να κρατούν λίστα με τους φοιτητές που πιστεύουν ότι θα ’θελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο υλικό. Όπως ορίστηκε στον Αντιτρομοκρατικό και Περί Ασφάλειας Νόμο του 2015, το Πανεπιστήμιο του Reading έχει θέσει πολιτικές για να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εμποδίζει τους φοιτητές να έλκονται από την τρομοκρατία. Μια πτυχή αυτού είναι να προστατεύουμε το προσωπικό και τους σπουδαστές που έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα σε θέματα ασφαλείας υλικά, νόμιμα και κατάλληλα χρησιμοποιούμενα για σπουδές ή έρευνα”.

πηγή: Αντιτετράδια, τ.123

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το