Νέα κύματα διαδηλώσεων ξεσπούν σε όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο με αφορμή την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού (5/4), κατά την όποια έχει καθιερωθεί και η γιορτή της Ημέρας της Ιερουσαλήμ (Quds Day). Η συγκεκριμένη γιορτή έχει τεραστία σημασία για τους αραβικούς λαούς και ιδιαίτερα για τους Παλαιστινίους, καθώς καθιερώθηκε ως απάντηση στην αντίστοιχη ημέρα η όποια αποτελεί εθνική γιορτή των σιωνιστών από το τέλος του Πολέμου των Έξι Ημερών μέχρι σήμερα.

Στο τέμενος του Αλ Ακσά συγκεντρώθηκαν τεράστια πλήθη κόσμου. Παλαιστίνιοι αλλά και Άραβες διαφόρων εθνοτήτων που κατοικούν στη Δυτική Όχθη κατευθύνθηκαν το βράδυ της Παρασκευής προς το τέμενος για να τελέσουν τις θρησκευτικές τους ακολουθίες αλλά και για να διαμαρτυρηθούν εναντία στην γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των αστυνομικών δυνάμεων να αποτρέψουν την πορεία, οι διαδηλωτές και οι θρησκευόμενοι έφτασαν στο Αλ Ακσά, με το πλήθος να υπολογίζεται περίπου στις 200.000. Συνεχώς φώναζαν συνθήματα υπέρ της Γάζας και της Παλαιστινιακής Αντίστασης.

Σαν ανθρώπινη πλημμύρα, εκατομμύρια Υεμενίτες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά για να υποστηρίξουν τον Παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του με το σύνθημα «Η Πλημμύρα των Ελεύθερων». Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, η Υεμένη διοργανώνει τη δική της Ημέρα της Ιερουσαλήμ κάθε Παρασκευή, εδώ και 26 εβδομάδες, χωρίς διακοπή. Σημαίες της Παλαιστίνης, της Υεμένης, της Χεζμπολλάχ και του Ανσράλα (ηγέτης των Χούτι) ήταν παρούσες. Τα συνθήματα και η αποφασιστικότητα του λαού της Υεμένης αποδεικνύουν ότι αυτός στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού.

Για μια ακόμη φορά ο λαός της Ιορδανίας δήλωσε βροντερά “παρών” στους δρόμους παρά την κρατική καταστολή, μέσω της οποίας προσπαθεί η ιορδανική κυβέρνηση με νύχια και με δόντια να σταματήσει τις διαδηλώσεις. Η βία και η τρομοκρατία δεν καταστέλλει το λαό της Ιορδανίας. Στο Αμμάν, μαζικότατες και με παλμό ήταν οι διαδηλώσεις της Παρασκευής! Για 12η συνεχόμενη ημέρα και παρά τους περιορισμούς των αρχών, χιλιάδες Ιορδανοί περικύκλωσαν την ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν και φώναξαν κατά της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ και της παρέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τα συνθήματα που ακουστήκαν έξω από τη σιωνιστική πρεσβεία:
«Κανονικοποίηση; Προδοσία! Wadi Araba (η συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ); Προδοσία! Η σιωνιστική πρεσβεία; Προδοσία! Η αμερικανική πρεσβεία; Προδοσία!»
«Ο λαός θέλει την πτώση της Wadi Araba!»
«Τι κάνει η πρεσβεία; Όλοι οι εργαζόμενοί της είναι της CIA!”
«Βάλτε το σπαθί μπροστά από το σπαθί! Είμαστε οι άνδρες του Mohammed Deif!»
«Αμπάς, εσύ, άθλιος!»
«Η πολιτική τους είναι δειλία …προς την Αμερική και την οντότητα! Ανταποκρίθηκαν στους αντιδραστικούς! Η Αμερική είναι η τρομοκρατία!”»
«Εμείς είμαστε ο λαός! Με τη ΧΑΜΑΣ! Με την Κασάμ*! Με τη Σαράγια**! Με την Τζιχάντ**! Με τον Αμπού Αλί***! Ενάντια στην εξομάλυνση! Ενάντια στις αμερικανικές βάσεις! Ενάντια στη σιωνιστική πρεσβεία!»

Εκατομμύρια λαού κατέβηκαν στις διαδηλώσεις και στις παρελάσεις στο Ιράν, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Μεγάλες συγκεντρώσεις και στη Νιγηρία, όπου τέσσερις Νιγηριανοί δολοφονήθηκαν, αφού η νιγηριανή αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους, ενώ διαδήλωναν υπέρ της Γάζας στην Καντούνα και τη Ζάρια.

Κινητοποιήσεις έχουμε σε μια σειρά από άλλες χώρες. Αμέτρητοι οι διαδηλωτές στο Κάιρο και ευρύτερα στην Αίγυπτο. Σημαντική συμμέτοχη κόσμου στην Ινδία. Σε Μαλαισία, Ινδονησία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. Το ίδιο συναντούμε σε Ομάν και Μπαχρέιν. Στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ έγινε στη Συρία στο στρατόπεδο προσφύγων στο Γιαρμούκ το όποιο φιλοξενεί κυρίως Παλαιστίνιους! Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στο Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γέμισαν οι δρόμοι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ διαδηλώσεις έγιναν, όπως και το προηγούμενο διάστημα, σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμάνια.

Τρανταχτό δείγμα πως σχεδόν 7 μήνες μετά, οι λαοί δεν ξεχνούν τη Γάζα. Δεν ξεχνούν ποιος είναι ο παραδοσιακός παράγοντας αποσταθεροποίησης και φτωχοποίησης στην περιοχή. Δηλώνουν ξεκάθαρα πως ο σιωνισμός, ο ιμπεριαλισμός και οι υποστηρικτές τους δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά τους. Ο Παλαιστινιακός λαός και η Αντίσταση του έχουν γίνει σύμβολο για όλους. Σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας, σύμβολο αντίστασης και πάλης, αυτοί είναι που γεννούν ελπίδες για καλύτερες μέρες.

*****

*Ο αρχηγός των Ταξιαρχιών Κασάμ που είναι το στρατιωτικό σκέλος της ΧΑΜΑΣ.

**Οι Ταξιαρχίες Σαράγια Αλ-Κουντς είναι το στρατιωτικό σκέλος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Με το όρο «Τζιχάντ» εννοούν την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

***Οι Ταξιαρχίες του Αμπού Αλί Μουσταφά είναι το στρατιωτικό σκέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το