«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο Χειμώνα»! Τάδε έφη ο ανεκδιήγητος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, κατευθύνοντας τη λαϊκή οργή για την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος …στον πόλεμο της Ουκρανίας και τον Πούτιν. Με αυτό το χυδαίο τρόπο ξεφορτώθηκε τις εγκληματικές ευθύνες που δημιούργησε η κυβέρνησή του και η ΕΕ, τόσο με την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και με τα προγράμματα της «πράσινης μετάβασης» και απολιγνιτοποίησης, τα οποία ψηφίστηκαν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τώρα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν! Μάλιστα, πρόσφατα, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πριν από μερικές μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των αντιλαϊκών ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Εξάλλου, ο Τσίπρας στη ΔΕΘ έκανε λόγο για την «ανάγκη δημιουργίας μιας βιώσιμης ασπίδας προστασίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, με δεδομένο ότι πρέπει να προστατευθούν τα δημόσια οικονομικά αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία». Με λίγα λόγια, ο Τσίπρας προσφέρει τα ίδια επώδυνα μέτρα, αλλά με το περιτύλιγμα της «δίκαιης κατανομής».

Χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά, οι δε εντολές για διακοπή ρεύματος από τις αρχές του 2022 ξεπέρασαν ήδη τις 315.000 (168.000 συνολικά το 2021) με αποτέλεσμα πάρα πολλά νοικοκυριά να μένουν στο σκοτάδι. Σε μία χώρα με άφθονα νερά, λίμνες, ποτάμια, φυσικούς καταρράκτες, πάμπλουτη σε λιγνίτη, θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες όχι μόνον να έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας, με υδροηλεκτρικά έργα και λιγνιτικές μονάδες, αλλά να γίνονταν και εξαγωγές. Αντ’ αυτών ακολουθήθηκαν οι καταστροφικές προσταγές της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση (η οποία ξαναμπήκε σε εφαρμογή λόγω της ενεργειακής κρίσης), το χρηματιστήριο ρύπων, το «πρό­γραμμα πράσινης ανάπτυξης» κ.ά., τα οποία οδηγούν σε τραγική οικονομική κατάληξη το λαό, πλουτίζοντας παράλληλα την ολιγαρχία.

***

Το Γενάρη του 2021, ένα χρόνο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, των ναύλων, των μεταφορικών, των logistics εκτινάχθηκαν, με τις ελλείψεις σε ενέργεια να αυξάνουν το κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Η παρουσία του Τζ. Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ (13/06/2021) και αμέσως μετά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (14/06/2021) στις Βρυξέλλες και η δήλωσή του: «Θέλω να γνωρίζει όλη η Ευρώπη ότι η Αμερική είναι εδώ», προκάλεσε ιδιαίτερη ανακούφιση στους δυτικούς ηγέτες. Πράγματι η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ μετακινήθηκε ανεπιφύλακτα προς τις θέσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αποφασίζοντας άκριτα -ένα χρόνο μετά- μία σειρά κυρώσεων κατά της ρωσικής εισβολής, όταν οι ΗΠΑ το διέταξαν. Παράλληλα, μαζί με τις παραπάνω αποφάσεις της ΕΕ -που πάρθηκαν με πρόσχημα την περιβαλλοντική καταστροφή- οδήγησαν στο σημερινό αλαλούμ της ενεργειακής κρίσης.

Μετά το φιάσκο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, τα κράτη-μέλη προχωρούν με δική τους πρωτοβουλία και με κοινό παρονομαστή το συμφέρον των μονοπωλίων ενέργειας, το νέο τρόπο χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε πλήρη συνεργασία με τις εταιρείες-«παρόχους» ενέργειας, σε ό,τι αφορά στη δήθεν κατάργηση της «ρήτρας αναπροσαρμογής». Πρόκειται για συνεχιζόμενο παραμύθιασμα των λαϊκών νοικοκυριών, προκειμένου να ενισχυθούν οι εταιρείες-προμηθευτές ενέργειας. Με το νέο μηχανισμό απάτης στις χρεώσεις, όχι μόνον δεν ελαφρύνονται τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά φορτώνονται με νέες αυξήσεις. Ήδη, οι χρεώσεις του -που θα φτάνουν από το φθινόπωρο και μετά στα νοικοκυριά- θα είναι πολλαπλάσιοι των σημερινών, με μία επιδότηση που καταλήγει στα θησαυροφυλάκια των εταιρειών-παρόχων!

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, η επιδότηση για τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτή και διαμορφώνεται ως εξής:
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh ανέρχεται σε 436 ευρώ/MWh.
Για μηνιαία κατανάλωση 501-1.000 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 386 ευρώ/MWh. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.
Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 336 ευρώ/MWh. Και σ’ αυτήν την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται σε 485 ευρώ/MWh.
Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 € ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.
Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ/MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 67% της αύξησης.

***

Το κυβερνητικό «παραμύθιασμα» συνίσταται στο ότι η ανάλυση που παρουσίασε ο Κ. Σκρέκας για το 1,1 δισ. € του συνολικού κόστους της επιδότησης, προέρχεται δήθεν κατά το 1 δισ. € από την «ανάκτηση των απροσδόκητων εσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής» καθώς και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων, και τα 100 εκατ. € από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ψέματα! Ήδη εγκρίθηκε το συνολικό κονδύλι των 1,1 δισ. € από τον κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χρήματα του λαού, αφήνοντας απείραχτα τα «απροσδόκητα» έσοδα των εταιρειών, που μόνο για το Σεπτέμβρη φθάνουν περίπου τα 500 εκατ € και για τη διμηνία Ιούνης-Ιούλης τα 2,2 δισ. €! Με λίγα λόγια οι εταιρείες κατακρατούν το 1,1 δισ. € από τις νέες επιδοτήσεις, χωρίς να κουνήσουν ούτε το δάχτυλό τους!

Έτσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατευθύνει όλο το ζήτημα της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη σφαίρα της «ατομικής ευθύνης» κάθε λαϊκού νοικοκυριού, χωρίς να πειράξει καθόλου τα υπερκέρδη της ολιγαρχίας που λυμαίνεται το ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια γενικότερα. Πρόκειται λοιπόν για ξεκάθαρη συμπαιγνία κυβέρνησης-μονοπωλίων ενέργειας, που σκοπό έχει την εξαπάτηση και κοροϊδία του λαού.
Τα παραπάνω μέτρα -και με δεδομένο τον επερχόμενο χειμώνα- βάζουν ξεκάθαρα το εκβιαστικό δίλημμα της κυβέρνησης, που ειπώθηκε ξεδιάντροπα από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Μπλέτσα: «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει»! Επιπλέον, οδηγούν αβίαστα στη χρήση, -των εξίσου ακριβών πλέον- πετρελαίου, πέλλετς ή καυσόξυλων, αγνοώντας τον πρόσφατα ψηφισμένο κλιματικό νόμο.

Εξάλλου, η προβληματική λειτουργία του ιδιωτικοποιημένου κατά 49% ΔΕΔΗΕ που διαχειρίζεται τα δίκτυα, κάνει αδύνατη την σωστή μηνιαία καταμέτρηση των ρολογιών και άρα αδύνατη την επιδότηση. Τα πάντα επαφίενται στις «κατ’ εκτίμηση» μετρήσεις ή στην τετράμηνη(;) καταμέτρηση του ΔΕΔΗΕ!
Η κυβέρνηση, μέσω των ΜΜΕ επιχειρεί και εδώ να στήσει το επιχείρημα της λαϊκής «σπατάλης», παρακάμπτοντας το γεγονός ότι το 60% των νοικοκυριών δεν μπορεί να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς, ούτε με το κονδύλι της επιδότησης.

Τέλος, τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ δείχνουν μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης να έχουν περιορίσει την κατανάλωση σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι κατά 11,45% και 13,6%.

***

Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση της Δεξιάς παραπαίει ανάμεσα στις εσωτερικές της αντιφάσεις, ανίκανη να αντιμετωπίσει τόσο τα οικονομικά ζητήματα και εθνικά θέματα, όσο και τα τρέχοντα επίκαιρα προβλήματα, στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο στις προκατειλημμένες και ιδιοτελείς «λύσεις» που προτείνουν τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα και -στη συγκεκριμένη περίπτωση- της «απελευθέρωσης της ενέργειας», της «πράσινης ανάπτυξης» και «απολιγνιτοποίησης» για τα οποία δεσπόζουσα θέση έχουν τα ενεργειακά μονοπώλια.

Η ίδια εικόνα παραλυσίας και εσωτερικών αντιφάσεων παρουσιάζουν και τα άλλα αστικά κόμματα, έχοντας παραδοθεί μέσα στο παρακμιακό και σάπιο καθεστώς της υποτέλειας και της εξάρτησης. Από την άλλη τo KKΕ, με τις υπερβατικές του αναφορές στη «λαϊκή εξουσία», στο επίμαχο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας περιγράφει το πώς θα ήταν η κατάσταση κάτω από …σοσιαλιστικό καθεστώς, αρνούμενο να αναφερθεί στις σημερινές συνθήκες και στους άμεσους, διεκδικητικούς αγώνες κατά των ξένων μονοπωλίων και της εξάρτησης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το