Με καθυστέρηση τριών χρόνων ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο, αφού λιντσαρίστηκε από καταστηματάρχες και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.
Στο εδώλιο κάθονται ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, ενώ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε άλλους τρεις αστυνομικούς και έναν διασώστη του ΕΚΑΒ που βρίσκονταν στη σκηνή του λιντσαρίσματος.
Στο δικαστήριο, κατά την πρώτη δικάσιμο παραβρέθηκαν και κατέθεσαν η μητέρα, ο πατέρας και ο αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου.

Ταυτόχρονα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταστηματαρχών και των αστυνομικών ανέσυραν για μία ακόμη φορά όλους τους ισχυρισμούς της πρώτης ανακοίνωσης της αστυνομίας: ότι δηλαδή ο Ζακ «ενδεχομένως» ήταν ληστής που κρατούσε σπασμένο γυαλί, καθώς το περιβόητο μαχαίρι δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία, «ενδεχομένως» έκανε χρήση ναρκωτικών, τα οποία όμως δεν βρέθηκαν στο σώμα του με βάση την τοξικολογική εξέταση, και «ενδεχομένως» αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο τον οδήγησε στον θάνατο, ενώ το λιντσάρισμα και οι κλωτσιές στο κεφάλι μάλλον… δεν έπαιξαν κάποιο ρόλο!
Τρία χρόνια μετά και η παραπληροφόρηση, η προσβολή της μνήμης ενός νεκρού, οι αβάσιμες εικασίες και ο κοινωνικός κανιβαλισμός που έλαβε χώρα στα ΜΜΕ και στα social media ακούγονται ακόμη από δικηγόρους στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε, γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματά του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες τους δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις τους, δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε», δήλωσε χαρακτηριστικά η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, κατά την πρώτη δικάσιμο.
Ο πατέρας του 33χρονου ακτιβιστή ανέφερε: «Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων».

«Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει», ανέφερε από την πλευρά του ο αδερφός του Ζακ και συνέχισε: «Σε εμένα είναι ξεκάθαρο πως θέλησαν να τον δολοφονήσουν. Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε στις κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στο λογαριασμό του στο Twitter όπου φαίνεται η ρατσιστική του τάση, χλεύαζε τον αδελφό μου».
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κυβερνητικής πολιτικής της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της κατάργησης ακόμα και στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, εκτρέφεται ο ρατσισμός και ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Σε μια τέτοια περίοδο δολοφονήθηκε και ο Ζακ Κωστόπουλος. Μια εποχή που η δολοφονική βία των μηχανισμών του κράτους και των ακροδεξιών παραφυάδων του παρακράτους βρίσκει πρόσφορο έδαφος, σε βάρος πρώτα και κύρια του «εύκολου θύματος», των πιο αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Νοεμβρίου.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το