Αναβολή για τις 6 Νοεμβρίου πήρε η δίκη των έξι κατηγορουμένων για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.   Την αναβολή ζήτησε η υπεράσπιση, αναφέροντας ότι από τους συνηγόρους είναι απών επειδή είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών μετά από κάλεσμα αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων της αριστεράς.   «Καταδίκη στους δολοφόνους του Zak/ Zackie» είναι το κεντρικό σύνθημα και οι συγκεντρωμένοι ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Σε ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ σημειώνει:

Να τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου – Όχι στη συγκάλυψη του εγκλήματος

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το λιντσάρισμα και την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που  ξεψύχησε μέρα μεσημέρι στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2018.

            Δυο χρόνια πέρασαν και από την προσπάθεια συγκάλυψης και δικαιολόγησης του εγκλήματος αυτού και από την προσπάθεια αθώωσης και ενθάρρυνσης τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών στο όνομα δήθεν της «αυτοάμυνας», που προέρχεται κυρίως από διάφορα φασιστοειδή.

            Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, έχει οριστεί με μεγάλη καθυστέρηση και πρωτοφανείς κωλυσιεργίες η δίκη για τη δολοφονία.

            Ο Ζακ Κωστόπουλος ουσιαστικά χτυπήθηκε μέχρι θανάτου  από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου που αναφέρεται πως επιχείρησε να κλέψει κι από ένα πρωτοπαλίκαρο νέο-ναζιστικής ομάδας, ενώ συνέδραμαν και οι αστυνομικές δυνάμεις που τον αποτελείωσαν.

            Ότι ακολούθησε στη συνέχεια στα διάφορα ΜΜΕ ανέδειξε τη βρωμιά που αναδύεται από αυτό το σύστημα. Είναι πασίδηλο ότι το επεισόδιο είναι κρίκος σε μία μακρά αλυσίδα γεγονότων. Εμπεριέχει όλα τα στοιχεία του εκφασισμού του κράτους και μιας κοινωνίας που λιώνει μέσα στο καμίνι της κρίσης και αναζητά ένα εύκολο θύμα.

            Στα δυο αυτά χρόνια αποκαλύφθηκε η αστυνομική- κρατική βία και καταστολή που εξαπολύθηκε δίπλα στην παρακρατική βία και το λιντσάρισμα από στοιχεία που ανήκουν όπως αποδεικνύεται στον ακροδεξιό χώρο. Όχι μόνο εξαπολύθηκε άγρια αστυνομική επίθεση, αλλά με τον πιο προκλητικό τρόπο αυτή η επίθεση καλύφθηκε τότε από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών και συγκαλύφθηκε ο ρόλος και η δράση της Αστυνομίας από την υπουργό εκείνης της εποχής Γεροβασίλη.

            Το έδαφος στους κήρυκες του ρατσισμού και του φασισμού το στρώνουν οι κυβερνήσεις με τον εκφασισμό του κράτους, τις αντιμεταναστευτικές επιθέσεις, την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Όσο δυναμώνει η αστυνομική τρομοκρατία και ο εκφασισμός μέσα στην κοινωνία, τόσο διευκολύνεται και η δράση των φασιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων.

            Δεν είναι τυχαίο ότι όλος ο ρατσιστικός και νεοναζιστικός εσμός έσπευσε να ζητωκραυγάσει και να υπερασπιστεί τη στυγνή δολοφονία. Οι κυβερνήσεις και τα κυρίαρχα κόμματα της άρχουσας τάξης, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους και τα Μέσα Παραπληροφόρησης εκθρέφουν και υπηρετούν αυτή την πολιτική.

            Σε μια περίοδο που η στην αστυνομική βία και η καταστολή εντείνεται, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη της πιο πλατιάς λαϊκής συσπείρωσης, με μοχλό πάλης τα συνδικάτα, ενάντια στην κυβερνητική κρατική τρομοκρατία και τη φασιστική απειλή.

            Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να σταθούν αποφασιστικά ενάντιοι σ΄ ένα τέτοιο κλίμα και σε μια τέτοια πολιτική, που εγκυμονούν πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον. Να καταγγείλουν το έγκλημα και να παλέψουν ενάντια στο δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού. Να προβάλουν τη λογική του αγώνα, της διεκδίκησης, της συλλογικότητας και της πάλης ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση. Να σταθούν ενάντιοι στη φασιστικοποίηση που προωθεί η ντόπια εξαρτημένη άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί διαχειριστές της.

            ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ!

            ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ!

            ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ!

Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το