του Ανδρέα Κοσιάρη

Η επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα, η πρώτη του σε ευρωπαϊκό έδαφος έπειτα από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι την οποία ο ίδιος οργάνωσε, είναι ένα ντροπιαστικό στιγμιότυπο. Αλλά είναι ντροπή μονάχα για όποιον έχει ηθικές και πολιτικές αναστολές, οι οποίες στον καπιταλιστικό Δυτικό κόσμο μας είναι είδος που σπανίζει. Διότι αυτό που προέχει είναι οι μπίζνες

Οι Δυτικοί «έφριξαν» με τη δολοφονία του δημοσιογράφου, όμως ο μόνος λόγος για τη φρίκη τους ήταν η δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός. Ο Μπιν Σαλμάν χαρακτηρίστηκε περσόνα νον γκράτα, δεν τον υποδέχτηκε κανείς σε ευρωνατοϊκό έδαφος μέχρι «να κάνει το καλό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως οι μπίζνες συνεχίστηκαν.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και ο Καναδάς πουλάνε ανοιχτά και φανερά όπλα στη Σαουδική Αραβία, ώστε να βομβαρδίζει ανενόχλητη την Υεμένη σε έναν διαρκή πόλεμο για τον οποίο δεν μιλάει σχεδόν κανείς. Άλλες χώρες δεν το κάνουν τόσο ανοιχτά — όμως όπλα που χρησιμοποιούνται στην Υεμένη από τους Σαουδάραβες παρασκευάζονται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, στην Ιταλία, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία. Μέχρι και η φτωχή Ελλαδίτσα αποφάσισε το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ να πουλήσει όπλα στο θεοκρατικό δικτατορικό καθεστώς των Σαούδ, που είναι σταθερά στις υψηλότερες θέσεις εισαγωγέων όπλων παγκοσμίως. Απότοκο της «κυβερνητικής συνέχειας» στη χώρα μας, η ΝΔ αργότερα έστειλε ολόκληρη ελληνική πυροβολαρχία PATRIOT για υπεραμύνεται των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας, που έχει «κοινές αξίες» με την Ελλάδα σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο.

Οι μπίζνες είναι πάντοτε πάνω από όλα. Τα λεφτά και τα ορυκτά καύσιμα του καθεστώτος που από το 2015 έως το 2020 εκτέλεσε 818 συλληφθέντες (μεταξύ των οποίων και ανήλικους) και τον περασμένο Μάρτιο εκτέλεσε 81 άτομα σε μία ημέρα, είναι υπερβολικά πολύτιμα για να μη γίνονται μπίζνες. Κι άμα πούμε καμιά κουβέντα παραπάνω, όπως ο Τζο Μπάιντεν που προεκλογικά έλεγε ότι θα κάνει τη Σαουδική Αραβία «τον παρία που όντως είναι», ψωμί κι αλάτι και μπουνίτσες και μπίζνες.

Αυτά τα ολίγα για να θυμόμαστε πάντα πως όταν οι ισχυροί του κόσμου μιλούν για «διεθνή νομιμότητα» και «δολοφόνους», θα πρέπει πάντα να κοιτάμε το χέρι που βρίσκεται πίσω από την πλάτη τους. Οι ρητορείες δεν έχουν καμία σημασία όταν προέχουν οι μπίζνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη του Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα ίσως να μην είναι τίποτε άλλο από ένα μικρό κομμάτι της καμπάνιας «ξεπλύματος» του Σαουδαραβικού καθεστώτος. Άλλωστε το «πιαριλίκι» των Σαούδ, που χρησιμοποιεί πάμπολλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές διαφημιστικές και εταιρείες δημοσίων σχέσεων, έχει «αγγίξει» επανειλημμένα την Ελλάδα, με τα εγχώρια ΜΜΕ να δημοσιεύουν διθυραμβικά «ρεπορτάζ» για τα επιχειρηματικά σχέδια του Οίκου.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη του διαδόχου σε ευρωπαϊκό έδαφος έπειτα από πολλά χρόνια ίσως να είναι μονάχα ένα μικρό απαραίτητο βήμα για την περαιτέρω κανονικοποίηση κι επαναφορά του στο διεθνές στερέωμα. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έχει βρει την επαγγελματική καριέρα που του ταιριάζει — αυτή του influencer, που βοηθά να ξεπλυθούν δολοφόνοι.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το