Η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της εργασίας είναι δραματική καθώς τα επίσημα στοιχεία μας κατατάσσουν στη τρίτη χειρότερη θέση της Ευρώπης στη μείωση εισοδήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πανδημίας 31% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με €200 το μήνα, κοντολογίς, η έκθεση Πισσαρίδη δεν είναι θεωρητική, εφαρμόζεται ήδη.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση λιπαίνει το έδαφος για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, με αύξηση υπερωριών για παράδειγμα και μείωση μισθών, ώστε στη συνέχεια να φέρει ένα πλαίσιο που θα παγιώνει την εργασιακή αυτή απορρύθμιση.

Έτσι στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τον Φεβρουάριο ανατρέπει εργασιακές κατακτήσεις και μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στην αγορά εργασίας με βασικότερες τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συμψηφισμούς υπερωριών, την επιβολή 10ωρης εργασίας και ελαστικότερα ωράρια καθώς και μονιμοποίηση της τηλεργασίας που θα τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα.

Παράλληλα η προώθηση της ανταποδοτικής ασφάλισης με τη συμμετοχή των ιδιωτών, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, είναι η επόμενη νομοθετική κίνηση του υπουργείου Εργασίας, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται την Άνοιξη να φέρει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Στο νέο σύστημα θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να εντάσσονται οι σημερινοί ασφαλισμένοι έως 35 ετών. Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα πλήξουν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ταυτόχρονα θα παραδώσουν τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων σε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το