Μιλώντας στο 2ο MD Forum ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας είπε ξεκάθαρα αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει, δηλαδή ότι: «…είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση μεταναστών για να συμπληρωθεί το καίριο κενό εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας. Στην παρούσα συγκυρία παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο, και πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν κενές…». Η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, με τον απαράδεκτο φράχτη του Έβρου, τις παράνομες επαναπροωθήσεις, τη διασπορά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τη δήθεν απειλή της πατρίδας και της θρησκείας από τους αλλόθρησκους, την αύξηση της εγκληματικότητας, τις φωτιές στον Έβρο, όλ’ αυτά χάνονται και τη θέση τους παίρνει η πρωθυπουργική εντολή στους βουλευτές της Δεξιάς να βάλουν στην άκρη τις προσωπικές τους αντιλήψεις και να πειθαρχήσουν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο διαφορετικά θα τεθούν εκτός κόμματος! Η εναντίωση Σαμαρά στο νομοσχέδιο καθώς και στην πρωθυπουργική εντολή παρακάμφθηκαν χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Η ακροδεξιά πτέρυγα Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη ευθυγραμμίστηκε πειθήνια στις εντολές Μητσοτάκη, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλοεργολάβων και των ολιγαρχών.

Γιατί λοιπόν ψηφίστηκε από τη Δεξιά μια τροπολογία που σε άλλη εποχή θα είχε απορριφθεί μετ’ επαίνων; Ο λόγος είναι απλός. Παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας, κανένας Έλληνας δεν πάει να δουλέψει στο χωράφι, την οικοδομή, τον επισιτισμό με μεροκάματα των 25 ευρώ, με «συμβάσεις» απολύτως αναξιόπιστες και με ωράριο από ήλιο σε ήλιο! Ο Έλληνας εργαζόμενος διατηρεί ακόμα την αξιοπρέπειά του, αναλογιζόμενος το οκτάωρο, τον 13ο και 14ο μισθό, τις πάλαι ποτέ εργασιακές του σχέσεις, τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα κλπ. Όλ’ αυτά που κατακτήθηκαν μετά από ενάμιση αιώνα απεργιών, διαδηλώσεων, κινητοποιήσεων, συγκρούσεων, που βάφτηκαν με αίμα, δεν μπορεί να κονιορτοποιούνται με ένα νόμο και να εμφανίζονται στον ορίζοντα οι σύγχρονοι σκλάβοι του 21ου αιώνα! Το αν τα εργατολαϊκά στρώματα καθηλώθηκαν, συμβαδίζουν ή αν «ενσωματώθηκαν» στα εκλογικά ποσοστά του Μητσοτάκη, αυτό διόλου δεν επιδρά στο ξέσπασμα της ταξικής πάλης, που μία έκρηξή της δεν έχει ούτε ημερομηνία, ούτε ώρα!

Η ντόπια και ξένη ολιγαρχία, ο κόσμος του πλούτου και της στυγνής εκμετάλλευσης, τα γνωρίζει όλα αυτά πολύ καλά. Και βλέπει, ενόψει και των περίπου 52 δισ. € του «Ταμείου Ανάκαμψης», του ΕΣΠΑ, των τραπεζικών δανείων, των ενισχύσεων, των φορολογικών ελαφρύνσεων, των εισφοροαπαλλαγών, των επιδοτήσεων, των κάθε είδους παροχών, μία νέα μεγάλη ευκαιρία πλουτισμού, μιας νέας εποχής για τη χώρα μας, που ήδη προβάλλεται από τα διεθνή ΜΜΕ, σαν το «λαμπρό άστρο» που οδηγεί την παγκόσμια οικονομία!

Η κυβερνητική απαίτηση -σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα του γαλλογερμανικού άξονα- αφορά σε νέους άντρες, υγιείς, δυνατούς, με κάποια κατάρτιση στον τομέα, χωρίς το «βαρίδι» της οικογένειας, που -με προκαθορισμένες αυστηρές δεσμεύσεις, δίχως εργασιακά δικαιώματα, με διάτρητες «συμβάσεις», με συγκεκριμένα μεροκάματα και ωράριο- θα μπουν απ’ ευθείας στην εργασιακή δραστηριότητα, χωρίς να μπορούν «να λιάζονται στον ήλιο της Ομόνοιας». Γίνεται λόγος για έναν αριθμό τουλάχιστον 500.000 εργατών, χωρίς ωστόσο να έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις…

Το άλλοθι του Στουρνάρα (διάβαζε κυβέρνησης) είναι και πάλι η κλιματική κρίση, σαν αιτία για την κοσμογονία της μετανάστευσης. Ιμπεριαλιστικοί κατακτητικοί πόλεμοι, συρράξεις, γενοκτονίες, καταστροφή πόλεων, ολόκληρων χωρών κλπ, ό,τι οργανώνεται από την «πολιτισμένη» Δύση παρακάμπτεται προσεκτικά και απομένει η επωδός της κλιματικής αλλαγής.

***

Η ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια χωρίς άδειες διαμονής, «στολισμένοι» με τα διάφορα «ντεσού» της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του χρώματος κλπ, συνδέεται άμεσα με το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Αυτό προφανώς που υποχρέωσε την ΕΕ να προχωρήσει στο νέο Σύμφωνο είναι η επιδείνωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών αλλαγών. Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, συρράξεις, γενοκτονίες, φυλετικές διαμάχες, θρησκευτικές έριδες, διώξεις, καταστροφή χωριών, πόλεων, ολόκληρων χωρών κλπ, όλο το εγκληματικό φορτίο των Δυτικών, περνά από την άκρη των χειλιών και εξαφανίζεται μπροστά στον τεράστιο όγκο των μεταναστών-προσφύγων που συγκεντρώνεται στην Ουκρανία, τη Β. Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ασία, έτοιμο να μπαρκάρει για Ευρώπη. Όλοι αυτοί οι ξεριζωμένοι άνθρωποι είναι απότοκο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το άρπαγμα και των τελευταίων πλουτοπαραγωγικών πηγών, που συνοδεύονται από όλο και μεγαλύτερα καραβάνια προσφύγων-μεταναστών. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθημερινά πάνω από 35.000 άνθρωποι αναγκάζονται να εκτοπιστούν, σαν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής δράσης, ενώ το 76% φιλοξενείται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που εγκρίθηκε μετά από μηνών αντιπαραθέσεις, ενταφιάζει οριστικά και τα τελευταία υπολείμματα της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και «οριστικοποιεί» τη μοιρασιά των κατατρεγμένων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε κράτους-μέλους. Προτείνονται τέσσερις φάσεις: α) διαλογή στα σύνορα, κυρίως μετά τη διαδικασία διάσωσης, β) «δακτυλοσκόπηση», με τα βιομετρικά και άλλα στοιχεία των προσφύγων, γ) προώθηση των fast track απορρίψεων ασύλου -επιλέγονται κυρίως άνδρες γεροί, υγιείς και νέοι- και οι μαζικές απελάσεις των υπολοίπων, πάντα με τη συμβολή της Frontex, δ) διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης. Δίνονται στα κράτη-μέλη τρεις επιλογές: 1) ή να μετεγκαταστήσουν έναν αριθμό αιτούντων άσυλο εντός της επικράτειάς τους, 2) ή να καταβάλουν εισφορά για κάθε αιτούντα άσυλο που αρνούνται να μετεγκαταστήσουν, 3) ή να χρηματοδοτήσουν επιχειρησιακή υποστήριξη, (προσωπικό, εγκαταστάσεις και τεχνικό εξοπλισμό), σε μία «δεξαμενή αλληλεγγύης» (sic), στην οποία μπορούν να εισέρχονται οι χώρες που δέχονται πιέσεις.

Φυσικά, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι η εμπορευματοποίηση ξεριζωμένων ανθρώπων, ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, προκειμένου να ενισχυθούν με «νέο αίμα» οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες και η αγροτική οικονομία.

Μέσα στο Σύμφωνο προβλέπεται και η συμφωνία κρατών-μελών με τρίτες χώρες, είτε για την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού, είτε για την εγκατάσταση στρατοπέδων συγκέντρωσης ή ακόμα και φυλακών σε τρίτες χώρες (πχ συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας).

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι το νέο Σύμφωνο αποτελεί μία πιο αντιδραστική κατεύθυνση από τη Συνθήκη της Γενεύης ή του Δουβλίνου, στις ροές των μεταναστών-προσφύγων και η στυγνή εκμετάλλευση των ξεριζωμένων ανθρώπων.

***

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με όλους τους συνδυασμούς τους, στήριξαν συλλήβδην τις όποιες αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ στο θέμα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού προβλήματος από την απαρχή της εμφάνισής του. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα εμφανίζεται πολέμιος του Συμφώνου, εφάρμοσε κατά γράμμα τον Κανονισμό του Δουβλίνου, έστησε τον φρικτό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, το Νταχάου της Ειδομένης και των «ανοιχτών» δομών, ψήφισε τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας το 2016, προσάρμοσε στο ελληνικό Δίκαιο την κακόφημη Οδηγία για τις «ασφαλείς χώρες», κουρελιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναμόρφωσαν σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση τους Κώδικες για την ιθαγένεια, τη μετανάστευση και το άσυλο. Τώρα, δέχονται ασυζητητί τις προτάσεις της Κομισιόν για την εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων ψυχών, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση κάνει επαφές για το δουλεμπόριο εκατοντάδων χιλιάδων φτηνών εργατών χωρίς δικαιώματα, από Αίγυπτο, Πακιστάν κ.α. Η δημιουργία μόνιμων φυλακών-κολαστηρίων σε νησιά και ξερονήσια, καθιστά τη χώρα μας οιονεί μόνιμη ευρωπαϊκή αποθήκη προσφύγων-μεταναστών! Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη της πολιτικής υποτέλειας της ΝΔ, να υποτάσσονται στις εντολές των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Είναι πράγματι ακατανόητο το ότι μία ΕΕ των 450 εκατ. κατοίκων, μία ΕΕ που συμμετείχε ενεργά στους κατακτητικούς πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία (μέχρι το 2012) και τη Λιβύη, μια ΕΕ συνυπεύθυνη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό δράμα, να μην μπορεί να υποδεχθεί και να κατανείμει δύο εκατομμύρια των προσφύγων-μεταναστών, απότοκο της δικής της ιμπεριαλιστικής δράσης! Κι αυτή θα έπρεπε να είναι η σθεναρή στάση όλου του δημοκρατικού κόσμου και όχι οι αοριστολογίες περί «ανοίγματος συνόρων» που παραπέμπει σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς.

Το Προσφυγικό αποτελεί ήδη το εφαλτήριο για τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, που -σε συνδυασμό με την παρατεταμένη λιτότητα- καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, οδηγώντας τους λαούς στην ξενοφοβία, το ρατσισμό, την τρομολαγνεία.

Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν πολύ καλά και έχουν τεράστιες ευθύνες για την αθλιότητα σε βάρος χιλιάδων μεταναστών εργατών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας χωρίς χαρτιά, σε ένα καθεστώς ομηρίας, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Η πρόσφατη τροπολογία -που ψήφισαν «επί της αρχής» τα κόμματα- συνιστά την πιο αποκαλυπτική ομολογία της γνώσης αυτής και των ευθυνών τους.

Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το