Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διακόψουν τη βιομηχανική και εφοδιαστική εξάρτηση σε εμπορεύματα από την Κίνα, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ των δυο κρατών, που εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως, δεν εμφανίζονται όλοι διατεθειμένοι να «φορτώσουν βαλίτσες» και να φύγουν από την επικερδή για τα αμερικανικά προϊόντα κινεζική αγορά, πληρώνοντας ουσιαστικά αυτόν τον πρόσφατο καβγά μεταξύ των δυο παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων.

Το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ εδώ και καιρό προσπαθεί να πιέσει τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στα «πάτρια εδάφη», ειδικά αυτή την περίοδο η ένταση μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων οικονομικών «Κολοσσών» φαίνεται να έχει κλιμακωθεί. Έτσι, αυτήν την περίοδο αποφασίζει να επαναλάβει την ίδια οικονομική ρητορική του παρελθόντος.

«Εργαζόμαστε πάνω στο σχέδιο (της απεξάρτησης από την κινεζική οικονομία) τα τελευταία χρόνια, αλλά πλέον είμαστε πανέτοιμοι να επισπεύσουμε αυτή την προοπτική», υποστήριξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κιθ Κρατς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Επιπλέον, όπως και αλλά κυβερνητικά στελέχη, ανέφερε ότι κάποιες κρίσιμες και απαραίτητες κατασκευαστικές εταιρείες πρέπει να αποσυρθούν από την Κίνα και η αμερικανική κυβέρνηση επισπεύδει τις εξελίξεις κάνοντας βήματα προόδου πάνω σε αυτό.

Εκτός από την επιβολή δασμών και περιορισμών ως προς την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε φοροελαφρύνσεις και πιθανή επαναχρηματοδότηση επιδοτήσεων σε μια προσπάθεια στενότερων σχέσεων με την Ταϊβάν – μια εξέλιξη που πάντοτε εξόργιζε την Κίνα.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης αυτό το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι ονομάζουν «Δίκτυο Οικονομικής Ευημερίας», το οποίο προβλέπεται να περιλαμβάνει ορισμένες εταιρείες και ομίλους, που ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «αξιόπιστους συνεργάτες».

Το συγκεκριμένο δίκτυο θα έχει το πλεονέκτημα της ελεύθερης διακίνησης κρίσιμων εμπορευμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα όπως «οτιδήποτε έχει να κάνει με τη ψηφιακή τεχνολογία, την ενέργεια, τις υποδομές, την επικοινωνία, το εμπόριο και την εκπαίδευση».

Ο ζωτικός ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έγινε ιδιαιτέρως αισθητός εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού, αφού πολλοί οικονομικοί γίγαντες από τη λεγόμενη ομάδα G7 βρέθηκαν να εξαρτώνται από τον «κινεζικό δράκο».

Κάποιες αμερικανικές εταιρείες, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, σκέφτηκαν πιθανή μετεγκατάσταση και αλλαγή στρατηγικής της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του αντίστοιχου επιμελητηρίου της Σανγκάης. Παρόλα αυτά η πλειονότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων επεσήμανε πως οι επιτακτικές ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία τους ωθεί να στραφούν προς την Κίνα.

Πάντως ούτε στην Κίνα εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι σχετικά με τις επιπτώσεις της επέλασης του κορονοϊού στην οικονομία της χώρας. Όπως φέρεται να δήλωσε ένα από τα «γεράκια» του καθεστώτος, ο ιός δημιούργησε την «τέλεια καταιγίδα», καθώς «αποκρυσταλλώνει τους ενδοιασμούς και ανησυχίες που είχαν ορισμένοι επιχειρηματίες ώστε να επεκτείνουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα με την Κίνα», μια εξέλιξη που προκάλεσε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις εξαλείφοντας τα όποια κέρδη μπορούσαν να υπάρξουν.

Και ενώ ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο δεν δείχνει να κοπάζει με τις ΗΠΑ και την Κίνα να εξακολουθούν να πλήττουν η μία την άλλη με δασμούς, μια ακόμη δημοσκόπηση της Amcham έδειξε ότι οι οικονομικοί και εμπορικοί δασμοί και κυρώσεις στα κινεζικά προϊόντα, βλάπτει τις αμερικανικών συμφερόντων εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 250 εταιρειών, προέκυψε πως ένα ποσοστό άνω του 40% «εξέταζε ή μετέφερε» τις γραμμές παραγωγής εκτός Κίνας, ενώ ποσοστό 35% υποστηρίζει ότι προτιμά να διατηρεί την έδρα του στην Κίνα, στοχεύοντας όμως στην εγχώρια αγορά. Μόλις 6% των αμερικανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πρόθυμες να επαναπατρισθούν.

Εκτός από το τεράστιο κόστος που θα προέκυπτε για τις επιχειρήσεις από μια ενδεχόμενη μετεγκατάσταση τους από την Κίνα στις ΗΠΑ, υπάρχει και ένα άλλο εμπόδιο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη αυτή την προοπτική. Η Κίνα εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή σπάνιων γαιών, μεταλλεύματα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή από smartphones έως προηγμένα οπλικά συστήματά τελευταίας γενιάς.

Το 2019 τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τόνισαν ότι σε περίπτωση που οι Αμερικανοί επιχειρήσουν τον επαναπατρισμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, προσανατολίζονται στη διακοπή των εξαγωγέων σπάνιων γαιών. Μια κίνηση που θα όξυνε ακόμα περισσότερο το ήδη  τεταμένο κλίμα μεταξύ των δυο κρατών.

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το